Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: mąka orkiszowa

poniedziałek, 26 października 2015

Ciasto orkiszowe z wiśniami

 


 

 

Ciasto półkruche:

  • 200 g mąki orkiszowej razowej
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 40 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Pozostałe składniki:

  • słoik wiśni (po odsączeniu 350g)
  • 3 jajka
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g słodkiej śmietanki
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 80 g brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki płatków migdałowych

Składniki na ciasto zagnieść, wyłożyć na dno tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

3 jajka ubić z cukrem na puszysty krem, po czym wmieszać  śmiatankę łyżką, następnie dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać wiśnie i połączyć z masą. Masę wylewamy na cisto w formie, posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180ºC, pieczemy około 50 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.


środa, 21 października 2015

Bułki orkiszowe- razowe

 


 

  • 500 g mąki orkiszowej razowej
  • 42 g świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • płatki owsiane do posypania

Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól. 100 ml wody wymieszć z miodem i pokruszonymi drożdżami. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie rozczyn wlać do mąki, dodać także masło i pozostałą wodę. Ciasto dokładnie wyrobić, aż zacznie odchodzić od miski. Przykryć ponownie ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, zagnieść. Z ciasta oformować wałek o długośći około 40 cm i grubości 5 cm. Pokroić na 12 równych kawałków, następnie uformować bułeczki. Posmarować wodą, posypać płatkami owsianymi.  Przykryć ściereczką i odstawić 20-30 minut.

Piekarnik nagrzać do 200 °C. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć bułeczki. Wstawić do piekarnika  i piec 15-20 minut.