Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: Małże

piątek, 14 lutego 2014

Małże po indyjsku

 



 

  • 1 kg świeżych małży
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki masła ghee lub oliwy
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (Kumin)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • sól, listki kolendry do dekoracji

Małże dokładnie oczyścić, pod bieżącą wodą usuwając piasek i bisiory. Uszkodzone, pęknięte muszle należy wyrzucić. Jeśli skorupka jest otwarta, opukujemy skorupkę o twardą powierzchnię - jeśli skorupka się zamknie, małża można ugotować. Jeśli skorupka się nie domknie, małż nie nadaje się do spożycia (jest martwy).

Cebulę, czosnek, chili, posiekać. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać masło ghee, dodać cebulę, czosnek, imbir, chili  i zeszklić. Następnie dodać przyprawy: kmin rzymski, kurkumę, kolendrę w proszku, sól do smaku,  krótko smażyć, po czym wlać mleko kokosowe. Gotować 5 minut, po czym dodać posiekaną koledrę, oraz małże. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez 5-6 minut, od czasu do czasu potrząsając garnkiem, aby małże ugotowały się równomiernie, po tym czasie małże powinny sie otworzyć. Te które się nie otworzyły należy wyrzucić. Posypujemy świeżą kolendrą. Małże podajemy na głębokich talerzach z świeżą bagietką. Smacznego.


 

piątek, 11 października 2013

Małże w sosie pomidorowym

 


 

 

  • 1 kg małży
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 200 ml białego półwytrawnego wina
  • 2 łyżki masła+ 2 łyżki oliwy
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych 400 g
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Małże bardzo dokładnie oczyścić pod bieżącą wodą usuwając piasek i bisiory. Uszkodzone, pęknięte muszle należy wyrzucić. Jeśli skorupka jest otwarta, opukujemy skorupkę o twardą powierzchnię - jeśli skorupka się zamknie, małża można ugotować. Jeśli skorupka się nie domknie, małż nie nadaje się do spożycia.

W głębokiej patelni lub w większym garnku rozgrzać masło z oliwą, dodać cebulkę i czosnek, zeszklić. Dodać pomidory z puszki wraz z sokiem i wino, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na dużym  ogniu przez około 8-10 minut, do momentu zgęstnienia sosu. Do gotującego się sosu włożyć małże. Gotować około 8-10 minut, od czasu do czasu potrząsając garnkiem, aby małże ugotowały się równomiernie), po tym czasie małże powinny sie otworzyć. Te które się nie otworzyły należy wyrzucić. Posypujemy natką pietruszki. Małże podajemy na głębokich talerzach z świeżą bagietką. Pychota... A jak jemy małże? Mięso możemy wydobywać widelcem badź używając pustej skorupki posługując się nią jako naturalne szczypce. I nie zapomnijmy o talerzu na opróżnione skorupki. ;-))  Smacznego!



środa, 26 września 2012

  Małże  nowozelandzkie


 

  • 1 kg małży świeżych lub mrożonych
  • 1 cebula
  • 1 mała czerwona papryka
  •  1 papryczkę chilli lub płatki chilli
  • 3 łyżki posiekanej  natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  •  0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • sól  morska, świeżo zmielony pieprz

 

Małże rozmrozić jeśli były mrożone (najlepiej przez noc w lodówce). Dokładnie umyć pod bieżącą  wodą na sitku i ułożyć na na ręcznikach papierowych i  osuszyć.

Obraną cebulę, czosnek, paprykę i papryczkę chilli (oczyścić z nasion i najlepiej robimy to w jednorazowych rękawiczkach) bardzo drobno posiekać. Masło rozpuścić w rondeku, dodać oliwę, posiekane  warzywa, natkę, sok z cytryny, przyprawić solą i pieprzem.

Małże poukładać na blaszce, wypełnić  po 1 łyżeczce farszu. Wstawić do nagrzanego piekarnika  220° i piec 10-15 minut. Podajemy z białym pieczywem.

Smakują wybornie! Polecam gorąco i smacznego !