Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: kiszona kapusta

środa, 10 lutego 2016

Zapiekanaka z kiszoną kapustą, ziemniakami i mięsem

 


 

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • około 800 g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • sól himalajaska, świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki

Sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • około 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól himalajaska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Po przestudzeniu obrać ze skórki i pokroić w niezbyt cienkie plastry.

Na  rozgrzaną patelnię włożyć mięso, pokrojoną drobną cebulę i podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku, wyłożyć do naczynia żaroodpornego (około 36x24 cm), posypać mielonym kminkiem. Następnie na kapustę wyłożyć podsmażone mięso, ziemniaki w plastrach.

Sos beszamelowy: na patelni rozpuśić masło, dodać mąkę i połączyć składniki, gdy utworzy się jednolita masa, wlewać powoli mleko, cały czas podgrzewać na małym ogniu i mieszać energicznie trzepaczką, by nie powstała klucha. Sos ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Doprawić do samaku solą, peprzem, gałką muszkatołową. oraz sokiem z cytryny.

Zapiekankę polać sosem beszamelowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika 190°C i zapiekać około 35-40 min. Smacznego.


czwartek, 06 marca 2014

Lasagne z kiszoną kapustą

 


 

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 500 g mięsa mielonego wołowo- wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 12 płatów do lasagne
  • 1 jabłko
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 1 puszka pomidorów krojonych 400 g
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 100 g tartego żółtego sera
  • ½ łyżeczki kminku w proszku
  • do smaku: sól morska, świeżo zmielony pieprz, papryka w proszku, cukier
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do dekoracji
  • forma żaroodporna 25 x 35 cm wysmarowana masłem

Kapustę kiszonę jeśli jest zbyt kwaśna, opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Umyte jabłko obrać, pokroić na małe kawałki. Kapustę i jabłko wymieszać z kwaśną śmietaną, doprawić solą, pieprzem, cukrem i kminkiem. Obraną cebulę drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso i smażyć przez 3 minuty, po czym dodać cebulę i koncentrat pomidorowy chwilę podsmażyć. Następnie wlać bulion i pomidory z puszki wraz z sokiem. Doprawić pieprzem, papryką w proszku. Dusić przez 5 minut.

Wysmarowaną masłem formę wyłożyć 4 płatami lasagne, rozłożyć połowę kapusty, i ponownie 4 płaty lasagne. Następnie wylać sos mięsno- pomidorowy, i wyłożyć pozostałe 4 płaty lasagne, na blaty pozostałą część kiszonej kapusty. Lasagne posypać tartym serem, wstawić do środkowej części nagrzanego piekarnika 180°C i zapiekać przez około 40-45 minut. Po  upieczeniu w celu lepszego krojenia odczekać około 10 minut. Posypać posiekaną natką pieruszki.

Lasagne w tej wersji jest o wiele lepsza od tej klasycznej, jeśli oczywiście lubimy kiszoną kapustą. Lepszej nie jadłam ;-)

Polecam gorąco i smacznego !


sobota, 28 grudnia 2013

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami


 

Paszteciki z ciasta drożdżowego z farszem kapusty i grzybów są pyszne, puszyste, lekkie. Doskonałe z czerwonym barszczem, jak również idealne  jako przystawka czy przkąska np, na sylwestrową imprezę. Można użyć dowolnego farszu.

Farsz:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 szklanka suszonych grzybów (lub 500 g pieczraek)
  • 1 mała cebula
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru

Grzyby opłukać, włożyć do rondelka, zalać 1 szklanką wody, moczyć przez 1 godzinę. Następnie ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły, przez około 30 minut. Odcedzić, zachowując wywar z grzybów. Grzyby drobno pokroić.

Kapusta jeśli jest zbyt kwaśna, opłukać  na sitku pod bieżącą wodą, odcisnąć i posiekać. Włożyć do garnka i zalać przecedzonym wywarem z grzybów i wody tyle aby kapusta była pokryta. Włożyć także liść laurowy, ziele angielskie. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 40 - 60 minut. W razie potrzeby dodać trochę wody.

Obraną cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Zeszklić na patelni na 2 łyżkach oleju. Następnie dodać pokrojone grzybki i razem podsmażyć. Dodać do ugotowanej kapusty, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i  cukrem, podgrzewać chwilę. Wystudzić.

Ciasto:

  •  3 żółtka
  • 350 g mąki pszennej
  • 35 g świeżych drożdży (lub 8 g instant)
  • 1 łyżka cukru
  • 250 ml dobrze ciepłego (ale nie gorącego) mleka
  • 100 g masła, bardzo miękkiego
  • 1 łyżeczka soli


Na wierzch:

  • żółtko + 1 łyżka mleka
  • do posypania, np. czarnuszka, sezam, kminek

Żółtka i masło wyjąć wcześniej z lodówki. Do miseczki  włożyć pokruszone drożdże i rozetrzeć je z cukrem. Dodać ciepłe mleko oraz 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i  odstawić na około 10 - 15 minut.

Przesiać mąkę do większej miski, dodać sól i wymieszać. Wlać spieniony rozczyn z drożdży i wymieszać drewnianą łyżką lub zmiksować mieszadłem miksera. Dodawać stopniowo żółtka cały czas mieszając lub miksując aż ciasto będzie już gładkie. Wyrabiać je jeszcze przez około 3-5 minut (ręką lub hakiem miksera do ciasta drożdżowego).

Następnie stopniowo dodawać miękkie masło cały czas miksując lub zagniatając ciasto. Wyrabiać przez około 10 minut, do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Wyłożyć ciasto na stolnicę i powygniatać przez minutę pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto można w tym momencie włożyć z powrotem do miski, przykryć i wstawić do lodówki na noc lub maksymalnie na 24 godziny i upiec następnego dnia, lub od razu piec paszteciki.

Posypać stolnicę mąką  i rozwałkować ciasto na duży prostokąt około 35 x 45 cm. Podzielić  na 4 części (paski o szerokości około 11 cm). Z brzegu paska ułożyć farsz i zwinąć w długi rulonik. Zwijamy zaczynając od dłuższego boku prostokąta od strony z nadzieniem. Powtórzyć z resztą ciasta.

Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, przenieść roladki i ułożyć je łączeniem do dołu, zachowując odstępy. Następnie pokroić nożem  na około 4-5 cm kawałki i posmarować żółtkiem dokładnie roztrzepanym z mlekiem. Posypać kminkiem, czarnuszką. Odstawić na około 1/2 godziny w ciepłe miejsce.

Jesli ciasto było zrobione dzień wcześniej, należy wyjąć z lodówki  i ogrzewać w temperaturze pokojowej przez około 1 godzinę. Dopiero wtedy można formować paszteciki.

Piekarnik nagrzać  do 180°C. Paszteciki wstawić do piekarnika i piec przez około 25 minut do czasu aż się zrumienią.

Inspiracja pochodzi z Kwesti Smaku.com.

poniedziałek, 18 listopada 2013

Schupfnudeln (niemieckie kluski ziemniaczane) z kiszoną kapustą

 


 

Schupfnudeln:

Galeria:

1 kg ziemniaków 100 g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól gałka muszkatołowa 2-3 cebule 6 łyżek masła gałązka pietruszki mąka do podsypywania

Zdjęcie:

... formować szpiczaste końcówki.

 

Źródło:

Smacznego



Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/schupfnudeln-niemieckie-kluski-ziemniaczane-zdjecie,iId,875134,iAId,60596#utm_medium=frame&utm_campaign=wyrzucenie_z_ramki&utm_source=www.google.de?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
  •  1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 100 g mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól morska, szczypta gałki muszkatołowej

Ugotowane ziemniaki przcisnąć przez praskę, wystudzić. Ziemniaki połączyć z jajkiem, mąką, mąką ziemniaczaną, solą i gałką do smaku, wszystkie składniki dobrze połączyć. W razie potrzeby dosypać mąki, ciasto nie może być klejące. Z ciasta uformować długie ruloniki o grubości 3 -4 cm, następnie pokroić w 0,5- 1 cm kawałki i uformować rękoma lub na stolnicy posypanej mąką spiczaste kluseczki. Kluseczki włożyć do posolonej gotującej wody na 3-4 minuty, do momentu gdy wypłyną na wierzch. Odcedzić.

 Schupfnudeln selber machen - so geht's - schupfnudeln

  • 800 g kiszonej kapusty
  • 1 czerwona papryka
  • 300 g schabu wędzonego peklowanego (Kasseler)
  • 200 g kwaśnej śmietany 24% (Schmand)
  • 4 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • 100 ml bulionu
  • 70 ml białego wina wytrawnego
  • 3 łyżki pokrojonego koperku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Umytą parykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paseczki. Schab peklowany pokroić w kosteczkę. W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, włożyć odcedzone kluseczki, podsmażyć na złoty kolor, pod koniec dodać pokrjony schab i r ownież podsmażyć, zdjąć z patelni. Dodać pozostałą oliwę, kapustę, kminek i wino, dusić pod przykryciem przez 10 minut. Pod koniec dodać pokrojoną w paski paprykę i dusić jeszcze 5 minut. Następnie wmieszać kwaśną śmietanę, bulion, chwilę podgrzewać po czym wlać bulion, dodać kluseczki i schab- podgrzać i posypać koperkiem. Danie można podać nie dodając mięsa, ja osobiście taką wersję lubię najbardziej czyli, bezmięsną. Gotowe, i smacznego. Pychotka!

 

1 kg ziemniaków 100 g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól gałka muszkatołowa 2-3 cebule 6 łyżek masła gałązka pietruszki mąka do podsypywania

Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/schupfnudeln-niemieckie-kluski-ziemniaczane-zdjecie,iId,875134,iAId,60596#utm_medium=frame&utm_campaign=wyrzucenie_z_ramki&utm_source=www.google.de?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

aleria:

1 kg ziemniaków 100 g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól gałka muszkatołowa 2-3 cebule 6 łyżek masła gałązka pietruszki mąka do podsypywania

Zdjęcie:

... formować szpiczaste końcówki.



Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/schupfnudeln-niemieckie-kluski-ziemniaczane-zdjecie,iId,875134,iAId,60596#utm_medium=frame&utm_campaign=wyrzucenie_z_ramki&utm_source=www.google.de?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

Galeria:

1 kg ziemniaków 100 g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól gałka muszkatołowa 2-3 cebule 6 łyżek masła gałązka pietruszki mąka do podsypywania

Zdjęcie:

... formować szpiczaste końcówki.

 

Źródło:

Smacznego



Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/schupfnudeln-niemieckie-kluski-ziemniaczane-zdjecie,iId,875134,iAId,60596#utm_medium=frame&utm_campaign=wyrzucenie_z_ramki&utm_source=www.google.de?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

Galeria:

1 kg ziemniaków 100 g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól gałka muszkatołowa 2-3 cebule 6 łyżek masła gałązka pietruszki mąka do podsypywania

Zdjęcie:

... formować szpiczaste końcówki.

 

Źródło:

Smacznego



Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/schupfnudeln-niemieckie-kluski-ziemniaczane-zdjecie,iId,875134,iAId,60596#utm_medium=frame&utm_campaign=wyrzucenie_z_ramki&utm_source=www.google.de?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefoxformować szpiczaste końcówki.
piątek, 09 listopada 2012

Barszcz czerwony z pasztecikami z ciasta francuskiego

 


 

Barszcz :

  • 1,5 kg burczaków
  • 2 litry rosołu z kurczaka lub wywaru z jarzyn
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • 1- 2 łyżeczki majeranku
  •  3 grzybki suszone namoczone w wodzie
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • sok z połowy cytryny, cukier

 Buraczki dobrze umyć i ugotować. Ugotowane buraczki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobno pokroić w kosteczkę. Cebulę pokroić drobno w kostkę, podsmażyć na maśle. Czosnek pokroić w plasterki.

Do rosołu dodajemy: buraczki, podsmażoną cebulę, czosnek, listki laurowe, ziele angieskie, ziarenka pieprzu, majeranek. Całość zagotować. Odstawić w chłodne miejsce na całą noc. Następnego dnia, barszcz przecedzić. Podgrzać (nie gotować!) doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Podajemy np,  z pasztecikami.

 

Paszteciki z kapustą i grzybami :

  • rolka ciasta francuskiego 40x25 cm - 275g   (ja użyłam wersji light)
  • 30 g suszonych grzybków ( lub 500 g pieczarek )
  • 300 g kiszonej kapusty+ listek laurowy+ 3 ziarenka ziela angielskiego+kminek
  • mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Grzybki namoczyć w zimnej wodzie 250 ml, po czym ugotować do miękkości (25-30 minut). Kapustę odcedzić z soku, pokroić, (gdy jest zbyt kwaśna przepłukać na sitku pod bieżącą wodą), przełożyć do garnka, wlać tyle wody aby przykryła kapustę, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, kminek. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Cebulę zeszklić na maśle, dodać ugotowane  pokrojone  grzybki i posiekaną kapustę. Podsmażyć do połączenia się smaków. Doprawić do smaku.                    

Rrozkładamy ciasto francuskie, przekroić wzdłuż na dwie połowy. Nna środku każdego pasa ułozyć  farsz, zwinąć w rulon, delikatnie spłaszczyć i pokroić po skosie w 10 cm kawałki. Gotowe paszteciki ułożyć na blaszce, pieczemy około 20 minut w nagrzanym piekarniku do  200°C.

Paszteciki są smaczne, łatwe i  szybkie do przygotowania (zasługa  ciasta francuskiego). Doskonałe na każde przyjęcie, czy na każdą okazję. Farsz można zmieniać dowolnie np, z mięsem mielonym, pieczarkami. Polecam gorąco!

Smacznego :)