Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: kasztany

poniedziałek, 07 stycznia 2013

 Gulasz mięsny z kasztanami

 


 

 

  • 5oo g gulaszu wołowo- wieprzowy
  • 200 g kasztanów jadalnych - marony (gotowe w opakowaniu wakum)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 150 ml półwytrawnego wina marsala lub innego
  • 500 ml bulionu
  • 2- 3 marchewki
  • 1 por
  • 1 łyżka miodu
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ew. 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu

 

Mięso umyć, dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym, większe kawałki przekroić. Cebulę i czosnek obrać, pokroić. Oczyszczony por pokroić na ukos w plasterki, a umytą marchew w półksiężyce.

Garnek do duszenia mięsa rozgrzać z oliwą, włożyć porcjami mięso i smażyć na wysokim ogniu przez około 5 minut. Pod koniec smażenia dodać czosnek, cebulę, koncentrat pomidorowy- podsmażyć, doprawić  solą i pieprzem. Następnie wlać bulion, wino. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 2 godziny (w razie potrzeby dolewać wodę). Na około 15 minut przed końcem duszenia, dodać por, marchewkę, kasztany, miód, majeranek.  Doprawić solą i pieprzem. Gulasz podajemy np, z makaronem fettuccine, kaszą lub ryżem. Pychotka.

Smacznego !