Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: chipsy tortilla

czwartek, 03 marca 2016

Zapiekanka z chipsów Tortilla

 


 

  • 80 g chipsów Tortilla
  • 100 g tartego sera cheddar lub gouda
  • czerwona fasolka z puszki
  • mała puszka kukurydzy (140 g )
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • pomidory w puszce krojone (400 g)
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki kapsułek kardamonu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • sól himalajska, świeżo zmielony pieprz

Czerwoną fasolkę oraz kukurydzę przepłukać zimną wodą i przesedzić na sitku. Cebulę, czosnek drobno posiekać,  paprykę pokroić w drobną kostkę. Kapsułki kardamonu oraz kmin rzymski delikatnie uprażyć na suchej patelni aż zacznie się uwalniać aromat, następnie rozetrzeć w moździerzu.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać cebulę, paprykę i czosnek, zeszklić. Następnie dodać roztarty kardamon z kminem, pomidory z puszki wraz z sokiem, kukurydzę, czerwoną fasolkę, oregano, paprykę w proszku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu 5 minut. Całość wylać do naczynia żaroodpornego, powbijać chipsy, posypać tartym serem. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C, zapiekać przez około 12-15 minut.

Zapiekankę można zrobić w wersji mięsnej, dodając mielone mięso lub kurczak w kosteczce.

niedziela, 11 marca 2012

  Wyśmienita  sałatka  meksykańska

 


Bardzo smaczna warstwowa sałatka mekykańska, idealna na kolację. To również  doskonały dodatek do codziennych obiadów, grilla -  można wtedy nie dodawać mięsa.

Wyjątkowgo smaku i aromatu  nadaje sałatce kumin, salsa i pasujące doskonale chrupiące chipsy tortilla. Namawawiam serdecznie  do zrobienia tej sałatki,  jest wyśmienita.

 

 

  • mała sałata lodowa
  • 3 pomidory
  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z połowy limetki
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 100 g sera cheddar lub gouda
  • 200 g mięsa mielonego wołowego
  • 4-6  łyżek meksykańskiego sosu salsa ( gotowy sos w butelce )
  • pęczek świeżej kolendry
  • 4 cebulki dymki
  • 300 g kwaśnej śmietany 10%
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • kukurydziane chipsy tortilla
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Mięso mielone podsmarzyć bez dodatku tłuszczu, doprawić do smaku salą i pieprzem, wystudzić. Sałatę umyć, pokroić w paski. Pomidory umyte pokroić w kostkę. Awokado przepołowić wzdłuż, usunąć pestkę, obrać ze skórki,  pokroić w kosteczkę i wymieszać z sokiem z limetki. Fasolkę odcedzić przez sitko i opłukać wodą. Ser potrzeć na tartce jarzynowej. Cebulke dymkę umyć, pokrioć w krążki, połączyć z kwaśną śmietaną i kuminem, doprawić solą i pieprzem. Umytą i osuszoną  kolendre posiekać.

Sałatkę układać według kolejności jak powyżej w składnikach, kąńcząc polewając sosem śmietanowym. Poukładać chipsy. Schłodzić, przed podaniem wymieszać.

 Smacznego :-)