Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: suszone grzyby

środa, 28 listopada 2012

Żeberka duszone z  kapustą kiszoną, kaszą

 i suszonymi grzybkami

 


 

 

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 120 g kaszy jęczmiennej
  • 100 g chudego wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 3-4 łyżki suszonych grzybów
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, majeranek, lub ulubione przyprawy

Grzybki zalać gorącą wodą- odstawić. Żeberka umyć, osuszyć, odciąć nadmierny tłuszcz, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem. Cebulę i boczek  pokroić w kostkę.  Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, żeberka obsmażyć z każdej strony, dodać cebulę i boczek- podsmażyć. Całość zalać wodą, tak aby mięso było przykryte, dodać namoczone grzybki. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut. W razie potrzeby dolewać wody.

Nastepnie dodajemy kiszoną kapustę i kminek. Dusić następne 30 minut, po czym dodajemy kaszę i gotować do miękkości, pamiętając o dolewaniu wody, aby potrawa się nie przypaliła. Gotowe...Pycha... :-)

Smacznego !