Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: pieczarki

poniedziałek, 13 listopada 2017

Dynia z kurczakiem i pieczarkami

 


  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka lisków świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
  • około 500 g dyni hokkaido
  • 300 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 600 ml bulionu dowolnego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Kurczaka pokroi na kawałki, oprószyć solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodać tymianek i 1 łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszać, następnie obtoczyć w mące.

Dynię pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na plasterki lub kawałki. Cebulę pokroić w kosteczkę.
Rozgrzać głęboką dużą patelnię lub garnek z grubym dnem. Dodać 1 łyżkę masła, włożyć kurczaka, smażyć na większym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor, zdjąć z patelni.
Na tą samą patelnię, wlać 1 łyżkę oliwy i dodać cebulę, zeszlić, następnie włożyć pieczarki. Smażyć na większym ogniu przez około 1 - 2 minuty, wyłożyć na talerz. Ponownie na tą samą patelnię, włożyć dynię, łyżkę masła, posolić, smażać przez około 3 minuty. Następnie dodać kurczaka, wlać gorący bulion, zagotować. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez około 3 minuty, aż dynia będzie miękka.
Dodać śmietanę, pieczarki i natkę pietruszki, gotować bez przykrycia przez ok 2 minuty, aż sos nieco zgęstnieje. Podawać np. z ryżem basmati.

 

Źródło: Kwestia smaku.com

piątek, 03 listopada 2017

Pyszna zupa z dyni z kurczakiem

 


 

  • około kg dyni hokaido
  • 2 piersi z kurczka
  • 250g pieczarek np. brazowych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka drobno pokrojonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 150 ml śmietany
  • 2 litry bulionu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki natki pietruszki

Mięso z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem, dodać pokrojony czosnek, imbir oraz oliwę, wszystko wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum godzinę. Umytą dynię przekroić na pół, usunąć łyżką ziarna, następnie dynię pokroić w kosteczkę, (hokkaido nie obieramy ze skórki). Pieczarki pokroić na ćwiartki, cebulę pokroić w kosteczkę. Do gotującego bulionu dodać dynię, sól, curry oraz pieprz. Gotować na małym ogniu przez 10 minut.

W międzyczasie na dobrze rozgrzaną patelnię włożyć kawałki kurczaka wraz z marynatą,  obsmażyć na wysokim ogniu. Dodać do zupy. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę, posypać mąką, zarumienić, po czym wlać śmietanę cały czas mieszając, dodać do gotującej się zupy. Gotować jeszcze przez kilka minut. Na koniec wsypać natkę pietruszki, dodać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Smacznego...

niedziela, 20 września 2015

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym z mozarellą

 



 

  • 6 bardzo dużych pieczarek
  • 200 g mięsa wołowo-wieprzowego
  • mały ząbek czosnku
  • połowa cebuli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy
  • kilka gałązek tymianku i majeranku
  • kulka mozarelli
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Z pieczrek usunać nóżki, kapelusze ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, dodać pokrojoną cebulę wraz czosnkiem i zeszklić, następnie dodać  mięso mielone i razem podsmażyć. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, listeczki tymianku i majeranku, przyprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem wypełnianiamy kapelusze pieczarek. Na wierzch ułożyć porwane kawałki mozarelli. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180°C, zapiekamy około 20 minut. Posypać listkami ziół. Smacznego.

 



 

sobota, 24 stycznia 2015

Torcik sałatkowy

 


 

  • 1 duży słoik pieczarek marynowanych

  • 3-4 średnie marchewki

  • 3-4 ziemniaki

  • podwójny filet z kurczaka

  • 3-4 jajka

  • 4 ogórki konserwowe

  • 100g sera żółtego

  • 3-4 łyżki majonezu

  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego

  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypiorek

  • natka pietruszki

  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Marchewkę, ziemniaki, jajka ugotować. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, posypać solą,  peprzem i usmażyć. Wystudzić. Marchewkę, jajka, ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórki, ziemniaki pokroić w kostkę. Pietruszkę i szczypiorek posiekać. Majonez, jogurt naturalny i musztardę wymieszać.

Tortownicę o średnicy około 20 cm wyłożyć folią spożywczą. Jeśli używamy większej tortownicy składniki należy podwoić. 

Następnie układać kolejno warstwami:

 -pieczarki kapeluszem do dołu

-pietruszka i szczypiorek

-marchewka, sól, pieprz, ugnieść łyżką ,posmarować cienko majonezem

-ziemniaki, sól, pieprz, ugnieść łyżką, posmarować cienko majonezem

-mięso, ugniesć łyżką, posmarować cienko majonezem

-ogórki, ugnieść łyżką, posmarować cienko majonezem

-jajka, sól, pieprz, ugnieść, posmarować cienko majonezem

-ser żółty, ugnieść łyżką, posmarować cienko majonezem

Torcik sałatkowy przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin lub noc. Następnie odwinąć folię, przystawić talerz i przełożyć tortownicę do góry dnem, odpiąć obręcz. Smacznego. 



czwartek, 15 stycznia 2015

Polędwica wieprzowa z pieczarkami w cieście francuskim

 


 

 

 

 

  • około 500g- 550 g polędwicy wieprzowej
  • 400 g pieczarek
  • garść suszonych grzybów
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 3 blaty ciasta francuskiego mrożonego (150 g)
  • 2 łyżki śmiatany
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól morska, pieprz do steków lub świeżo grubo zmielony
  • 1 żółtko rozmieszane z 2 łyżkami mleka

Ciasto francuskie wyjąć z zamrażalnika, ułożyć na blacie, tak aby końce delikatnie nakładały się na siebie tworząc prostokąt. Suszone grzyby zalać zimną wodą i moczyć przez 15 minut. Cebulę i oczyszczone pieczarki pokroić w kostkę.  Z polędwicy usunąć białe błonki, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Posypać solą i obficie pieprzem. Na patelni rozgrzać masło  klarowane, obsmażyć polędwicę z każdej strony. Zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię dodać masło, zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojone pieczarki i wyłowione z wody suszone grzyby, razem usmażyć. Na koniec dodać tymianek, natkę pietruszki, 2 łyżki śmietany. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 220°C.

Ułożone blaty ciasta francuskiego rozwałkować delikatnie aby sie skleiły (25x35). Ciasto przełożyć na blaszkę z wyposażenia piekarnika i położyć papier do pieczenia. Na ciasto rozłożyć usmażone grzyby, zachowując odstęp z każdej strony, następnie ułożyć podsmażoną polędwicę. Całość zwijamy w roladę złączeniem do dołu. Posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-22 min. Przed pokrojeniem odczekać kilka minut. POLECAM GORĄCO!



niedziela, 09 lutego 2014

Polędwiczka w czarnym pieprzu z pysznym sosem pieczarkowym i

z chrzanowym purée ziemniaczanym


 

 

 

4 porcje:


• 1 polędwica wieprzowa o wadze 500 g

• sól morska i 2 łyżki grubo zmielonego czarnego pieprzu
• 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego

Sos z pieczarkami:
• 350 g pieczarek

• 1/2 szklanki gorącego bulionu
• kilka suszonych grzybów
• 1 łyżka sosu worcester
• 1 mała cebula szalotka
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżka masła

• 1 kieliszek brandy
• 1 łyżka musztardy dijon
• 60 ml śmietany 30%


Purée ziemniaczane z chrzanem:

• 800 g ziemniaków
• 2 łyżki chrzanu
• 1 łyżka masła

Polędwicę ocieplić w temperaturze pokojowej. Przygotować składniki sosu pieczarkowego, większe pieczarki pokroić, mniejsze pozostawić w całości. Bulion zagotować razem z suszonymi grzybami a następnie wymieszać z sosem worcester. Posiekać natkę pietruszki i cebulę.

Piekarnik nagrzać do 180° C. Polędwicę doprawić solą, posmarować 1 łyżką oliwy i dokładnie obłożyć pieprzem. Rozgrzać patelnię ( nagrzewamy w piekarniku niedużą blaszkę do pieczenia). Na patelni rozgrzać drugą łyżkę oliwy, dokładnie z każdej strony obsmażyć polędwicę na złoty kolor. Włożyć do piekarnika na blaszkę, i piec przez 20 minut.

Na tej samej patelni przygotować sos z pieczarkami: postawić patelnię na ogniu, roztopić masło. Włożyć pieczarki razem z cebulą i smażyć na większym ogniu mieszając co chwilę aż pieczarki będą lekko zrumienione. Dodać musztardę i wymieszać. Wlać brandy i chwilkę gotować. Następnie wlać bulion z suszonymi grzybami i sosem worcester oraz śmietankę. Zagotować, gotować sos na umiarkowanym ogniu przez około 4 minuty aż zgęstnieje. Na minutę przed końcem dodać natkę pietruszki.

Wyjąć upieczoną polędwicę i odłożyć na talerz, nie kroić przed upływem 8 minut.

Purée ziemniaczane z chrzanem: obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i od razu rozgnieść praską z dodatkiem masła oraz chrzanu. Ziemniaki wyłożyć na talerz, ułożyć pokrojoną na plastry polędwicę i polać sosem z pieczarkami. Udekorować natką pietruszki. Jako dodatek może to być dowolna surówka, u mnie był gotowany brokuł. Danie jest wyśmienite, a sos przepyszny. Moi mężczyźni się zajadali, ja oczywiście również ;-))  Polecam gorąco!

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku. com.


 


niedziela, 22 grudnia 2013

Filety z kurczaka z sosem pieczarkowym

 


 

  •  500 g filetów z kurczaka
  •  2 łyżeczki musztardy
  •  sól i świeżo zmielony pieprz
  •  1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  •  150 g szynki suszonej (cienko pokrojonej), np. parmeńska, serrano, szwarcwaldzka
  •  4 łyżki masła klarowanego

 

Sos pieczarkowy:

  • 2 mała cebula
  • 400 g pieczarek
  •  150 ml bulionu
  • kilka kawałków suszonych grzybów (opcjonalnie)
  • 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 kieliszek brandy lub calvadosu (opcjonalnie)
  • 80 ml śmietany 30%

 Filety z kurczaka:

Filety opłukać i dokładnie osuszyćręcznikiem papierowym. Następnie pokroić na cienkie filety, z każdej piersi powinno powstać około 4 - 5 filecików, w najgrubszej części mięso można przekroić wzdłuż. Filety delikatnie rozbić tłuczkiem lab wałkiem na cienkie filety tej samej grubości (około 1 cm). Doprawić je solą, pieprzem, tymiankiem, wysmarować musztardą. Zawinąć w szynkę parmeńską.

Na patelni rozgrzać masło na umiarkowanym ogniu, włożyć  misęso i  smażyć na małym ogniu przez około 4-5 minut z każdej strony. Masło nie powinno się palić, nie może też być na patelni zbyt duża temperatura. Filety odłożyć na talerz.

Sos pieczarkowy:

Patelnię po kurczaku wytrzeć ręcznikiem papierowym. Cebulę pokroić w kosteczkę, pieczarki na kawałki lub plasterki. W oddzielnym garnku zagotować bulion z połamanymi na kawałeczki suszonymi grzybami, gotować pod przykryciem przez kilka minut. Jeśli używamy sosu sojowego dodajemy go do bulionu i zagotowujemy.
Na patelni rozgrzać masło, włożyć cebulę i zeszklić ją. Następnie dodać pieczarki i tymianek i smażyć na nieco większym ogniu mieszając co chwilę aż pieczarki będą lekko zrumienione. Dodać musztardę i wymieszać. Wlać brandy i chwilkę pogotować. Następnie wlać bulion z suszonymi grzybami oraz śmietankę. Zagotować, gotować sos na umiarkowanym ogniu przez około 4 minuty aż zgęstnieje. Doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą (sos można przygotować wcześniej). Danie proste i przepyszne, a sos to po prostu bajka! Dodatkiem do dania może być kasza, ziemniaki zapiekane np. gratin, placki ziemniaczan (rösti). Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com. Smacznego.

Dodatek, surówka z świeżego selera i ananasa:

  • 1 duży seler korzeniowy około 800 g
  • 1 puszka pokrojonego ananasa 560 g
  • 2-3  łyżki soku z cytryny
  • 100 g crème fraîche lub jogurtu naturalnego np. greckiego
  • 2 łyżeczki majonezu
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól, biały pieprz

Seler obrać, umyć zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posoilić, dodać sok z cytryny i wymieszać. Crème fraîche wymieszać z majonezem, cukrem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Otrzymany sos połączyć z selerem, dodać pokrojony ananas (odsączony z soku), wymieszać odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. 


 

czwartek, 08 sierpnia 2013

 Kurczak po tajsku

 


 

 

  • 2 piersi z kurczka
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g pieczarek
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1-2  ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2+1 łyżki oleju arachidowego lub innego
  • świężo zmielony pieprz lub płatki chili
  • około 200 g ryżu basmati

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski połączyć z olejem arachidowym, posiekanym na drobno czosnkiem, imbirem , przyprawić sosem sojowym. Odstawić na 30 minut.  Umytą paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski. Pieczarki oczyścić pokroić w ćwiartki.

W głąbokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju, usmażyć mięso przez około 3-4 minuty, zdjąć z pateni. Na tą samą patelnię włożyć paprykę i pieczarki krótko podsmażyć. Po czym wlać mleko kokosowe, dodać podsmażoną pierś kurczaka, sok z cytryny, posiekaną kolendrę, pieprz. Gotować na małym ogniu 4-5 minuty. Podajemy z ryżem basmati posypując kolendrą.

Smacznego!

czwartek, 28 marca 2013

Zupa pieczarkowa- krem

 


 

 

 

  • 500 g pieczarek
  • 1 duża marchew
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 kostka rosołowa
  • natka pietruszki

Pieczarki oczyścić, pokroić. Cebulę  obrać, zeszklić na maśle, dodać pieczarki i podsmażyć. Przełożyć do większego garnka. Następnie dodać umyte, obrane i pokrojone warzywa: marchew, ziemniaki. Zalać około 1,5 litra wody, włożyć kostkę rosołową, gotować pod przykryciem przez 15 minut. Zupę zdjąć z ognia i zmiksować blenderem. Dodać śmietanę (wczesniej wymieszać z kilkoma łyżkami zupy), doprawić do smaku solą i pieprzem.  Zupę podawać posypaną natką pietruszki.


czwartek, 07 marca 2013

Kurczak w sosie pieczarkowo- śmietanowym

 


 

4 porcje:

  • 500 g pieczarek
  • 400 g piersi  kurczaka
  • 1 cebula
  • 150 ml białego wytrawnego wina (lub bulion drobiowy)
  • 250 ml śmietanki kremówki  30% tł.
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka bulionu drobiowego w proszku
  • 2 łyżki sklarowanego masła
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 250 g makaronu wstążki (fetuccine)

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Pieczarki oczyścić, pokroić w ćwiardki. Mięso z piersi kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka. Na głębokiej patelni rozgrzać sklarowane masło, podsmażyć mięso na wysokim ogniu, przyprawić solą i pieprzem i zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię (w razie potrzeby dołożyć masła), włożyć cebulą i pieczarki, podsmażyć przez 2-3 minuty. Następnie posypać mąką, krótko podsmażyć, po czym wlać wino, śmietanę i bulion w proszku. Gotować na małym ogniu bez przykrycia około 10 minut. Na koniec dodać kawałki podsmażonego kurczaka i posiekaną natkę pietruszki, podgrzać 2-3 minuty. Podajemy z makaronem. Gotowe. Pycha!!!

Smacznego :-)

 


piątek, 01 lutego 2013

Makaron z wątróbką i pieczarkami

 


 

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 400 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g dowolnego makaronu
  • kilkanaście listków bazylii
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Wątróbkę pozbawić  błonek i resztek tłuszczu, wypłukać pod bieżącą zimną wodą  i osączyć na sicie i  pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki oczyścić, pokroić na ćwiartki, cebulę i czosnek drobno posiekać. 

Na głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, podsmażyć pieczarki na dużym ogniu perzez 3-4 minuty, posolić, pod koniec włożyć masło. Zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię wlać pozostałą oliwę, zeszklić  cebulę wraz z czosnkiem, następnie dodać wątróbkę i podsmażyć na dużym ogniu przez 2- 3 minuty. Wlać ocet balsamiczny, doprawić solą i pieprzem. Wątróbkę połączyć z pieczarkami, makaronem i listkami bazylii- wymieszać. Gotowe!

Smacznego....


piątek, 26 października 2012

Kokosowe curry z tofu, brokułem

z pieczarkami i  marchewką

 



  • 300-400 g tofu
  • ok. 300 g marchewki
  • ok. 300 g brokuła
  • ok. 250 g małych pieczarek
  • 3 cebulki dymki
  • 30 g imbiru
  • 1 papryczka chilli
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka pasty curry
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 oleju sezamowego
  • 1 trawa cytrynowa
  • 200 g ryżu basmati

 Tofu pokroić w kostkę. Marchew obrać pokroić w krążki, pieczarki oczyścić, brokuł rozdzielić na mniejsze różyczki, cebulkę dymkę umyć i pokroić w talarki. Obrany czosnek i imbir i trawę cytrynową (suche listki usunąć) drobno posiekać, papryczkę chilli przekroić wzdłuż na pół i usunąć nasiona i drobno posiekać. Rozgrzać mocno dużą patelnię, dodać olej  sazamowy, podsmażyć tufu i pieczarki. Następnie dodać warzywa: marchew, brokuł, marchew, dymkę, smażyć przez ok, 4 minuty na wysokim ogniu. Po czym wlać bulion, mleko kokosowe, sos sojowy, sok z cytryny. Dodać imbir, czosnek, chilli, pastę curry, trawę cytrynową i gotować przez około 5 minut. Gotową pyszną potrawę serwujemy z ryżem.

Smacznego...

 

piątek, 12 października 2012

Spaghetti w sosie śmietanowo- pomidorowym

 



 

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 250 g pieczarek
  • 250 g mięsa wołowego mielonego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 300-400 g passaty (sos pomidorowy w kartoniku)
  • 100 g kwaśnej gęstej śmietany 24% tł.
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, suszona bazylia do smaku

Makaron ugotować według  wskazówek na opakowaniu tak, by nie był zbyt miękki. Pieczarki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek, obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, następnie dodać mięso, pieczarki, podsmażyć. Po krótkim podsmażeniu wlać passatę, przyprawić solą, pieprzem, bazylią. Dusić przez około  10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę, podgrzewamy. Makaron rozkładamy na talerze, polewamy sosem, gotowe!  Pycha!

Smacznego :-))

poniedziałek, 16 lipca 2012

 Pieczone ziemniaki w mundurkach

 


 

 

 

  • 4-6 bardzo dużych ziemniaków
  • 2 piersi z kurczaka
  • 400 g małych pieczarek
  • około 300-400 g twarożku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypiorek
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka w proszku

 

Piekarnik nagrzać do 200°C. Zimniaki dokładnie umyć, każdy owinąć ciasno  folią aluminiową. Ziemniaki ułożyć na kratce z piekarnika, piec około  1-1,5 godz. Od czasu do czasu sprawdzając wykałaczką czy są miękkie.

Piers z kurczka umyć, pokroić na drobną kostkę, dodać łyżkę oliwy, przyprawić solą, pieprzem, papryką, lub ulubionymi przyprawami. Marynować przez około 30 minut.

Twarożek połączyć z posiekanym szczypiorkiem, przyprawić solą i pieprzem. Pieczarki oczyścić, umyć, przekroić na ćwiardki.

Gdy ziemniaki są  miękkie, pozostawić je w środku i wyłączyć piekarnik. W tym czasie na dwóch patelniach usmażyć pieczarki na maśle i  zamarynowane mięso. Ziemniaki wyjąć z pikarnika, folię ściągnąć na boki, przekroić ziemniaka przez środek, nałożyć  łyżkę twarożku, ułożyć pieczarki i mięso, polać twarożkiem i udekorować szczypiorkiem. To samo zrobić z pozostałymi ziemniakami. Podajemy przyrządzone na ciepło. Pychotka...

Smacznego :)


środa, 07 marca 2012

  Antipasti - sałatka

 


 

 

  • 2 bakłażany
  • 2 średnie cukinie
  • 1 papryka czerwona
  • 250 g pieczarek
  • 2 czerwone cebule lub biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 250 g sera feta
  • 1  łyżka ziół  prowansalskich
  • 2+4 oliwy z oliwek
  • 3  łyżki ocetu balsamicznego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

 Bakłażan, paprykę  i cukinię umyć. Cukinię i czosnek pokroić w plasterki, bałkażan, paprykę w większe kawałki, cebulę w krążki. Pieczarki jeśli są większe pokroić w ćwiardki. Wszystkie warzywa wymieszać  z oliwą, ziołami  prowansalskimi, gałązki rozmarynu. Wyłożyć na dużą formę. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C z funkcją grill lub termoobieg. Piec 25- 30 minut od czasu do czasu mieszając. Po upieczeniu dobrze wystudzić.

Do naczynia wlać pozostałe 4 łyżki oliwy, ocet balsamiczny, dodać sól, pieprz, 1 ząbek czosnku  drobno posiekany. Połączyć z warzywami, dodać pokrojoną w kostkę fetę. W razie potrzeby doprawić do smaku. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, żeby sałatka  dobrze się zamarynowała, a najlepiej smakuje następnego dnia. Podawać z białym pieczywem.

 

Smacznego !


piątek, 17 lutego 2012

  Faszerowane   pierożki  z  mięsem


Przepyszne pierożki wykonane z mrożonego  ciasta francuskiego.Farsz można zmieniać,może być dowolny np:cukinia,papryka,szynka.Idealne danie na szybką i prostą  przystawkę  np. na imprezę.Polecam :)

 

 

  • 450 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 300 g mięsa mielonego wołowego
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 100 g tartego żółtego sera np: emmentaler
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka  tymianku
  • sól himalajska,  świeżo zmielony pieprz

Ciasto francuskie rozmrozić, delikatnie rozwałkować i wyciąć 12 kwadratów około  11 x 11  centymetrów  wielkości. Formę   do mufinów natłuścić, w wgłębienia rozłożyć kwadraty z ciasta.

Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć mięso mielone. Ściągnąć z patelni, dodać posiekaną cebulę, podsmażyć. Następnie dodać umyte, pokrojone w kostkę pieczarki. Podsmażać do momentu wyparowania płynu. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.Wymieszać  z podsmażonym mięsem.

Jajka i śmietanę rozczepać, doprawić solą i pieprzem. Farsz mięsno-pieczarkowy rozłożyć w wgłębienia z ciasta, polać masą jajeczną.Posypać tartym serem.

Włożyć do nagrzanego piekarnika 220°C, piec 15 minut, po czym zmniejszyć  tempereturę do 200°C i piec przez następne 10-15 minut.Gotowe.

Smacznego :)



środa, 25 stycznia 2012

 Rolada z kurczaka z pieczarkami w cieście francuskim

 



 

 

  • 2 piersi  z kurczaka
  • ciasto francuskie ( płat o wymiarach  ok. 20 x 35 cm)
  • 100g startego żółtego sera
  • 500g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz, oregano

 

Pierś kurczaka  delikatnie rozbijamy, przyprawiamy solą, pieprzem, oregano. Odstawiamy do lodówki na około 30min.

W międzyczasie, oczyścić pieczarki, pokroić  w drobną kosteczkę, podsmażyć z łyżką masła, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto rozłożyć przestudzone pieczarki zachowując odstęp 2 cm od brzegu,  posypać żółtym serem. Następnie rozkładamy płaty z piersi kurczaka. Całość zwijamy od dłuszej strony w roladę. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC i piec około 30-35 minut.

 

Smacznego!