Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: wieprzowina

czwartek, 15 marca 2012

  Polędwiczki  w  sosie  gorgonzola

 


Polędwiczki wiepszowe  w pysznym, kremowym, sosie z sera gorgonzola. Idealne danie na obiad i jeśli mamy dóży głód :)  Dodatki do mięsa wedle własnego uznania i smaku.

 


4 porcje

  • 1 polędwiczka wieprzowa około 500 g
  • 1 oliwy z oliwek
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

sos:

  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml śmietanki  30%
  • 100 ml bulionu warzywnego
  •  150 g sera gorgonzola
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
    

 Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na rozgrzanej patelni z masłem. Wlać bulion i śmietanę, gotować na małym ogniu przez 10 minut. Po czym dodać ser gorgonzola, ciągle mieszając, aż ser roztopi się i połączy ze śmietaną. Przyprawić gałką, solą, pieprzem.

Polędwiczki umyć, osuszyć. Pokroić w plastry 2-3 centymetrowej grubości, rozbić lekko dłonią, posypać sólą i świeżo zmielonym  pieprzem. Podsmażyć z obu stron przez  2 - 3 minuty. Podawać,  polawając sosem, z dodatkiem np.  jarzynką  z marchewki i  smażonymi ziemniakami.

 

Jarzynka z marchewki

  • około 500g marchwi
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżki  octu winnego białego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • odrobina cukru
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • ewentualnie natka pietruszki

Marchew obrać, umyć, pokroić w słupki lub w plasterki. W rondelku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić marchew, podsmażyć. Dusić pod przykryciem 5-6 minut. Czosnek posiekać, dodać do marchwi, dusić kolejne 2 minuty, po czym wlać ocet winny, curry, odrobinę cukru, sól i pieprz do smaku. Posypać natką.

Smacznego!

 




czwartek, 09 lutego 2012

  Cukinia faszerowana sosem bolońskim


 


  • 400 g  mielonego mięsa wołowo-wiepszowego
  • 4 cukinie
  • 2 małe marchewki
  • pół pora
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki przecieru pmidorowego
  • 150 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwy
  • 1 puszka pomidorów (400g)
  • 50 g tartego sera Gouda
  • suszona bazylia,tymianek
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru

Umytą marchew obrać, pokroić w drobną kosteczkę. To samo zrobić z porem, cebulą , czosnkiem.

Oliwę rozgrzać na  patelni, podsmażyć mięso mielone. Następnie dodac czosnek,  cebul, por. Podsmażyć. Dodać przecier pomidorowy, krótko podsmażyć i wlać wino. Poddusić około 5 minut, dodać  rozdrobnione pomidory z puszki, doprawić suszoną bazylią i tymiankiem. Dusić przez 5 minut, doprawić do smaku  solą, pieprzem, cukrem.

Cukinię umyć, pokroić w 4-5 cm kawałki. Wydrążyć otwory z jednej strony. Cukinię wypełnić farszem, przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, posypać startym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego:-)