Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: oliwki

środa, 29 marca 2017

Sałatka z ciecierzycy i tuńczyka

 


 

  • 250 g ciecierzycy z puszki lub ugotowanej
  •  puszka tuńczyka 185 g
  • karczochy w puszce 240 g
  • 50 g czarnych oliwek bez pestek
  • 2-3 pomidory
  • kilka liści dowolnej sałaty
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • mała gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki, koper

Cierzycę przełożyć na sitko, polać zimną wodą, z tuńczyka odlać zalewę i rozdrobnić widelcem. Karczochy pokroić na ćwiartki, oliwki pokroić na połówki, pomidor pokroić na cząstki, obraną cebulę pokroić w cienkie krążki. Wszystko składniki połączyć.

Przygotować dressing: obrany czosnek przecisnąc przez praskę, oderwać igiełki rozmarynu od gałązki i drobno posiekać - wymieszać z oliwą, octem miodem, solą i pieprzem. Polać sałatkę, wymieszać, odstawić na 30 minut. Przed podaniem połączyć z zieloną sałatą porwaną na mniejsze kawałki. Posypać pietruszką i koprem. 

wtorek, 05 lipca 2016

Sałatka makaronowa z tuńczykiem

 


 

  • 200 g dowolnego makaronu
  • 150 g sera feta
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • kilka suszoszonych pomidorów
  • kilka rzodkiewek
  • mały strąk papryki szpiczastej
  • 2-3 ogórki małosolne
  • puszka tuńczyka w oleju
  • puszka zielonego groszku
  • posiekana natka pietruszki oraz szczypiorek
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki soku y cytryny

Ugotowany makaron wystudzić. Oliwki pokroić w cienkie plasterki, ogórki i fetę w kosteczkę, suszone pomidory i paprykę w cienkie paseczki, rzodkiewkę w ćwiarteczki. Wszystkie pozostałe składniki połączyć z makaronem. (Tuńczyk wraz z olejem). Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.



sobota, 19 marca 2016

Sałatka z kaszą, szpinakiem, czerwonymi buraczkami

 


 

 

4 porcje:

  • dwie garście szpinaku
  • około 2 szklanki ugotowanej przestudzonej kaszy jęczmiennej
  • 4 małe ugotowane buraczki (lub gotowe ze sklepu hermetyczne pakowane - vacuum)
  • 200 g sera owczego feta
  • 1 czerwona cebula
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • szczypiorek

dressing:

  •  5 łyżek soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgine
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, świeżo zmielony biały pieprz

Składniki na dressing umieścić w słoiczku i dokłdnie wstrząsnąć do połączenia się składników.

Szpinak umyć, osuszyć w wirówce do sałatek, porwać palcami na mniejsze kawałki. Obraną cebulę pokroić na piórka, pomidorki przepołowić, ser feta pokroić w kosteczkę, buraczki pokroić w półksiężyce.

Na talerzach lub na dużej paterze ułożyć szpinak, posypać kaszę, ułożyć połówki pomidorków, oliwki, buraczki, ser feta, czerwoną cebulę, posypać pokrojonym szczypiorkiem. Na wierzch polać dressingiem. Polecam gorąco!

czwartek, 14 listopada 2013

Bruschetta z ziemniaków

 


 

  • 6 większych ziemniaków
  • połowa pora
  • 2-3 pomidory
  • 3 łyżki pokrojonych zielonych oliwek
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 120 g starej mozzarelli lub sera gouda
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, oregano, listki świeżej bazylii

Ziemniaki dokładnie umyć. Ugotować w osolonej wodzie około 25 minut. Ugotowane ziemniaki przekroić wzdłuż.

Umyte pomidory pokroić w kosteczkę, oliwki w plasterki, por i czosnek drobno pokroić. Warzywa wymieszać, dodać oliwę, doprawić solą, pieprzem, oregano. Wyłożyć na połówki ziemniaków. Posypać tartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C, piec 20-25 minut. Po upieczeniu posypujemy pokrojoną bazylią (ja zapomniałam).

piątek, 05 lipca 2013

 Sałatka królewska

 


 

 

4-5 porcji:

  • 1 opakowanie rukoli
  • płówka sałaty lollo rosso lub innej
  • 1 strąk papryki
  • około 250 g małych pomidorków
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 200 g sera feta
  • kilkanaście czarnych oliwek bez pestki
  • kilka truskawek
  • około 20 sztuk krewetek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki ziarenek słonecznika
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Dressing:

  • 2 łyżki octu balsamicznego białego lub ciemnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Do niewielkiego  słoika lub shakera, należy  dodać wszystkie sładniki dressingu i dynamicznie potrząsać aby uzyskać jednolity sos. (dressing przygotowuję zawsze dużo wcześniej, jest wtedy bardziej intesywny w smaku).

Jajka ugotować na twardo. Krewetki rozmrozić, pozbawić głów jeśli posiadały, obrać z pancerzy (oprócz ogonków), umyć i  osuszyć. Krewetki usmażyć z posiekanym czosnkiem na łyżce oliwy (około 3 minuty). Ostudzić.

Słonecznik wsypać na małą suchą patelnię (bez dodawania tłuszczu) i uprażyć na lekko brązowy kolor. Wystudzić.

Sałatę myjemy, osuszamy (np. wirówką do sałaty), rwiemy na małe kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Umyte truskawki pozbawić szypułek, pokroić na mniejsze kawałki. Fetę pokroić w kosteczkę, umyte pomidory  kroimy w ćwiardki, paprykę w paski, a jajka pokroić w ósemki.

Następnie na jednej dużej paterze lub czterech talerzach rozkładamy kolejno rukolę, porwane kawałki innej sałaty, paprykę, pomidory, krewetki, oliwki ,fetę, czerwoną cebulę, truskawki, posypujemy uprażonym słonecznikiem i natką pietruszki. 

Sałatę polać dressingiem. Wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy np. z bagietką. Sałatka jest rewelacyjna. Polecam serdecznie!

Warzywa można zmieniać na takie, które akurat mamy w lodówce lub takie które lubimy. Jeśli nie lubimy krewetek można je zastąpić tuńczykiem, podsmażonym kurczkiem w kawałkach, podsmażonymi pieczrkami.

Życzę Smacznego!


wtorek, 30 kwietnia 2013

   Sałatka fasolowa z tuńczykiem

 


 

 

  • 400 g fasolki szparagowej (mrożona)
  • 1 puszka białej fasolki
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 łyżka kaparów
  • 1-2 czerwone cebule
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • 200 g sera owczego feta
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki octu balsamicznego białego
  • 3-4 łyżeczki musztardy gruboziarnistej
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Fasolkę ugotować w osolonej wodzie 10 minut, odcedzić, zahartować zimną wodą. Białą fasolkę odcedzić  i przelać wodą na sitku. Cebulę pokroić w piórka. Fetę pokroić w kostkę. W małej miseczce połączyć składniki na dressing: oliwa, musztarda, ocet balsamiczny. Do większego naczynia włożyć wszystkie składniki wraz z dressingiem, delikatnie połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić na 20 minut do lodówki. Sałatkę podajemy z bagietką.

 

wtorek, 05 lutego 2013

Zupa warzywna z kabanosem

 


 

  • 400 g fasolki szparagowej mrożonej
  • 1 czerwona papryka
  • 150 g kabanosów
  • 500 g ziemnaków
  • 2 ząbki czosnku
  • kilkanaście czarnych oliwek bez pestek
  • 1 litr warzywnego bulionu
  • 6 gałązek tymianku
  • 3 łyżki oliwy
  • około 3 łyżki soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w paski. Kabanos i obrany czosnek pokroić w talarki. Obrane, umyte ziemniaki w grubą kostkę. Gałązki tymianku umyć, osuszyć, oderwać listki.

W garnku rozgrzać oliwę. Kabanos i ziemniaki smażyć przez 5 minut. Następnie dodać fasolkę (może być zamrożona), paprykę, czosnek- podsmażyć. Po czym wlać bulion, gotować pod przykryciem przez około 30 minut. 

Oliwki pokroić w plasterki. Oliwki, listki tymianku, sok z cytryny, dodać na 5 minut przed końcem gotowania. Doprawić do smaku  sólą i pieprzem. Zupa jest szybka w wykonaniu, pożywna i bardzo  smaczna. Polecam.

Smacznego!

czwartek, 18 października 2012

Tarta z ciasta fillo ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami


 

  • 200 g liści szpinaku, oderwane łodyżki
  • 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki posiekanej mięty (opcjonalnie)
  • 175 g suszonych pomidorów w oleju
  • 100 g sera feta, pokruszonego
  • 8 czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki
  • 4 łyżki orzeszków pinii, zrumienionych na patelni
  • 2 jajka
  • 125 g ciasta fillo

    Szpinak dokładnie oczyścić, oderwać łodyżki i umyć pod bieżącą wodą. Włożyć na dużą patelnię lub do garnka i mieszając gotować przez chwilę aż szpinak zwiędnie. Przełożyć na sito, odsączyć, dokładnie odcisnąć płyn, pokroić, doprawić gałką i miętą. Wymieszać z pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami suszonymi. Dodać ser feta, oliwki, orzeszki pinii i jajka, dokładnie wymieszać. Przygotować okrągłą formę na ciasto o średnicy 22 cm z wyjmowanym dnem lub zdejmowaną obręczą (lub mała forma prostokątna).

 Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Delikatnie rozwinąć ciasto fillo. Jeden płat ciasta posmarować w  kilku miejscach olejem z suszonych pomidorów. Włożyć do przygotowanej formy, olejem do dna formy, tak aby część ciasta wystawała poza obręcz. Posmarować olejem kolejny płat ciasta i ułożyć go w formie, nieco dalej od pierwszego. Układać kolejne płaty, pozostawiając jeden lub dwa na sam wierzch. Wyłożyć farsz, zawinąć wystające ciasto do środka, przykrywając dokładnie farsz. Posmarować dodatkowym olejem i rozłożyć kawałki odłożonego ciasta na wierzchu tarty.Piec przez 30 minut na złoty kolor. Wyjąć z formy, pokroić i podawać z oliwą z oliwek, sosem i tzatzikami  lub sałatką. Tartę można też odgrzewać, smakuje wtedy jeszcze lepiej. Smacznego! 

Źródło: Kwestia smaku

czwartek, 21 czerwca 2012

   Sałatka  z  tuńczykiem

 


 

  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • zielona sałata np. lodowa
  • 1 czerwona cebula
  • kilkanaście zielonych oliwek
  • 2-3 średnie pomidory
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 200 g sera feta
  • prażony słonecznik
  • 2 łyżki soku z cytryny lub ocet winny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

 

Sałatę myjemy, osuszamy (np. wirówką do sałaty), rwiemy na małe kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Fetę i umyte pomidory  kroimy w kostkę. Fasolkę wykładamy na sitko, polewamy wodą i odsączamy. 

Wszystkie składniki  wraz z tuńczykiem z oliwą łączymy i dokłdnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem sokiem z cytryny.

Muszę jeszcze dodać, że sałatka jest przepysznaaaa.

Smacznego :)

poniedziałek, 19 marca 2012

  Sałatka  z  kuskusa


Przepyszna,  sałatka kuskus, wspaniała na każdą okazję. Rewelacyjna jako dodatek do grilla, obiadu, kolacji,  lub  jako samodzielne danie. Nasza ulubiona, polecam gorąco :-)

 

  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • kilka liści sałaty lodowej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryka
  • kilkanaście  czarnych oliwek
  • 150 g sera feta
  • 2 pomidory
  • posiekana natka pietruszka
  • 4+ 1  łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu  balsamicznego  jasnnego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Kaszę kuskus wsypać do małego naczynia, zalać 1 szklanką gotującej wody, dodać 1 łyżkę oliwy+ sól do smaku, wymieszać i przykryć na 5 minut. Wymieszać, ostudzić.

Umyte warzywa pokroić, sałatę porwać na kawałki, fetę pokroić w kosteczkę, dodać oliwki. Wymieszać z oliwą, octem balsamicznym, doprawić do smaku solą i pieprzem. Połączyć z kuskusem.

Smacznego :-)

środa, 14 marca 2012

   Focaccia  z  oliwkami

 


 

  • 1 szklanka mąki orkiszowej ( lub przenna )
  • 1 szklanka mąki przennej
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g instant
  • 8 suszonych pomidorów z zalewy
  • 3/4  szklanki ciepłej wody
  • 1/3  szklanki ciepłego mleka
  • 4- 5 łyżek oliwy
  • 4 łyżki posiekanych oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej

Mąkę przesiać do miski wraz z solą. Drożdże pokruszyć i rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić na 10 minut. Następnie wlać do mąki i dodać oliwę. Dłońmi wyrobić ciasto, powpli wlewając ciasto. Dodać posiekane oliwki, pokrojone drobno suszone pomidory i tymianek. Ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Formę o wymiarach 23 x 29 cm natłuścić, przełożyć ciasto i rozłożyć na całej powierzchni formy. Odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto posypać gruboziarnistą solą. Piec około 30 minut.