Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: sałata

czwartek, 21 czerwca 2012

   Sałatka  z  tuńczykiem

 


 

  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • zielona sałata np. lodowa
  • 1 czerwona cebula
  • kilkanaście zielonych oliwek
  • 2-3 średnie pomidory
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 200 g sera feta
  • prażony słonecznik
  • 2 łyżki soku z cytryny lub ocet winny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

 

Sałatę myjemy, osuszamy (np. wirówką do sałaty), rwiemy na małe kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Fetę i umyte pomidory  kroimy w kostkę. Fasolkę wykładamy na sitko, polewamy wodą i odsączamy. 

Wszystkie składniki  wraz z tuńczykiem z oliwą łączymy i dokłdnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem sokiem z cytryny.

Muszę jeszcze dodać, że sałatka jest przepysznaaaa.

Smacznego :)

wtorek, 22 maja 2012

  Pita  z  warzywami


Pita z warzywami z sosem czosnkowym, moja ulubiona. Jestem jej wierna od lat, i szczerze mówiąc nigdzie lepszej nie jadłam. Skład  i ilość warzyw może być dowolna, to co lubicie. Ale sos czosnkowy jest niezastąpiony. Polecam gorąco.

  • pomidor
  • ogórek
  • ogórek słodko-kwaśny
  • dowolna sałata
  • czerwona cebula
  • rzodkiewka
  • natka pietruszki
  • koperek
  • szczypiorek
  • bułki pita  (do kupenia w supermarketach)

sos czosnkowy :

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 duże łyżki majonezu winiary
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska, biały pieprz, słodka papyka
  • 1 łyżka drobno posiakanego koperku

Sos czosnkowy: czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z jogurtem, majonezem, koperkiem, przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką. Odstawić w chłodne miejsce przynajmniej na 30 minut.

Warzywa umyć, pokroć na większe kawałki. Chlebek pita delikatnie namoczyć, odczekać chwilę, odciąć kawałek górnej części, po czym opiec w opiekaczu lub tosterze. Warzywa wkładać do środka ciepłej jeszcze bułki, polać obficie sosem czosnkowym.

Smacznego!