Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: pomidor

środa, 29 marca 2017

Sałatka z ciecierzycy i tuńczyka

 


 

  • 250 g ciecierzycy z puszki lub ugotowanej
  •  puszka tuńczyka 185 g
  • karczochy w puszce 240 g
  • 50 g czarnych oliwek bez pestek
  • 2-3 pomidory
  • kilka liści dowolnej sałaty
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • mała gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki, koper

Cierzycę przełożyć na sitko, polać zimną wodą, z tuńczyka odlać zalewę i rozdrobnić widelcem. Karczochy pokroić na ćwiartki, oliwki pokroić na połówki, pomidor pokroić na cząstki, obraną cebulę pokroić w cienkie krążki. Wszystko składniki połączyć.

Przygotować dressing: obrany czosnek przecisnąc przez praskę, oderwać igiełki rozmarynu od gałązki i drobno posiekać - wymieszać z oliwą, octem miodem, solą i pieprzem. Polać sałatkę, wymieszać, odstawić na 30 minut. Przed podaniem połączyć z zieloną sałatą porwaną na mniejsze kawałki. Posypać pietruszką i koprem. 

wtorek, 28 lutego 2017

Sałatka z awokado, tuńczykiem i jajkiem

 


 

  • 2 duże dojrzałe awokado
  • 2 jajka
  • 1 puszka tuńczyka w zalewie
  • 2 pomidory
  • 1 cebula czerwona
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • natka pietruszki

Sos Vinegret:

  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 -3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, świeżo zmielony pieprz

 

Jajka ugotować. Składniki na vinegret połączyć i wymieszać. Odlać zalewę z tuńczyka, cebulę drobno pokroić, umyte pomidory przepołowić i pokroić w plasterki. Awokado przepołowić wzdłuż na połówki, usunąć pestkę, miąższ wydrążyć za pomocą łyżki, skórki-miseczki ułożyć na talerzu. Następnie awokado pokroić w kostkę, włożyć do miski, skropić sokiem z cytryny.

Tuńczyk, cebulę, pomidory, awokado, vinegret- delikatnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Sałatkę wyłożyć do skórek z awokado, ułożyć cząstki jajek, udekorować natką pietruszki. 

środa, 10 sierpnia 2016

Kasza jaglana zapiekana z warzywami





  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia (średnia)
  • 1 papryka
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 pomidory
  • 250 ml przecieru pomidorowego (passaty)
  • 250 ml rosołu lub bulionu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ok. 75 g tartego sera (mozzarelli, cheddara, goudy)
  • przyprawy: 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz

Piekarnik nagrzać do 200º C. W żaroodpornym garnku lub na dużej patelni, na oliwie podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz drobno pokrojony czosnek. Dodać pokrojonego w  kostkę bakłażana, wymieszać i podsmażać ok. 2 - 3 minuty. Dodać paprykę i cukinię pokrojone w kostkę oraz przyprawy. Smażyć przez ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać surową kaszę jaglaną ( kilkakrotnie wypłukaną w ciepłej wodzie), wlać przecier pomidorowy,  bulion i zagotować. W międzyczasie dodać pomidory (sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę) a na koniec posiekaną natkę pietruszki. Piec przez około 30 minut, następnie zdjąć pokrywę, posypać tarty serem i zapiekać jeszcze przez 2 minuty.

Źródło: Kwestia smaku.com

czwartek, 10 grudnia 2015

Bakłażan w sosie pomidorowym

 


  • 2 bakłażany
  • 1 cebula
  • 1 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów  850 ml
  • 250 g mozzarelli
  • 100 g startego parmezanu
  • 2 łyżki tartej bułki + 3 łyżki startego parmezanu
  • oliwa do smażenia
  • pęczek bazylii
  • 2 łyżki masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Bakłażany umyć, pokroić w 0,5-1 cm plastry, ułożyć na blaszce, posolić, i odstawić na 30 minut.

Sos pomidorowy: cebulę i czosnek drobno pokroić, listki bazylii umyć, suszyć i pokroić. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić cebulę i czosnek, następnnie dodać pomidory wraz z sokiem (pomidory rozdrobnić drewnianą łyżką), dodać płowę bazylii. Gotować 15 minut pod przykryciem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, dodać pozostałą bazylię.

Bakłażany osuszyć ręcznikiem papierowym. Smażyć na oliwie z każdej strony. Piekarnik nagrzać do 175°C.

Naczynie żarodporne posmarować 2 łyżkami sosu pomidorowego. Ułożyć połowę plastrów bakłażana, (częściowo pokryć jeden na drugi), posypać 2-3 łyżki parmezanu, oraz ułożyć porwane kawałki parmezanu i polać połową sosu pomidorowego. Czynność powtórzyć z pozostałymi składnikami. Wstawić do piekarnika i zapiekać około 30-35 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać bułką tartą wymieszaną z parmezanem i kawałeczkami masła. Gotowanie danie podajemy np. z cibattą, bulgur, kuskus.





czwartek, 23 lipca 2015

Bakłażan zapiekany z Caprese


  • 1 bakłażan
  • 200 g mozzarelli w kulce
  • bazylia
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, oliwa
  • 2 pomidory

Piekarnik nagrzać do 210°C. Bakłażana przekroić na pół, miąższ ponacinać w kratkę na głębokość ok. 1,5 cm. Doprawić solą, pieprzem i skropić oliwą. Ułożyć na w formie żaroodpornej, włożyć do piekarnika rozcięciem do góry i piec przez ok. 30 minut aż miąższ bakłażana zbrązowieje. Wyjąć, wierzch posmarować startym czosnkiem. Ułożyć plasterki pomidorów na przemian z mozzarellą, posypać suszonym oregano, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Piec przez ok. 12 minut. Posypać bazylią.

 

 

Źródło: Kwestia smaku. com



 

 

 



środa, 08 lipca 2015

 

Tort risotto z papryką i kurczakiem

 


 


 

 

  • 350 g ryżu risotto
  • 450 g piersi kurczka
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 7 jajek
  • 3-4 pomidory
  • połowa pęczka natki pietruszki
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 400 g gęstej kwasnej śmietany
  • 150 g sera Gruyère (Greyerzer) lub parmezan
  • só lmorska, świeżo zmielony pieprz

Sos:

  • 425 ml pomidorów krojonych w puszce lub (3 pomidory sparzone, obrane ze skórki i pokrojone)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnek
  • sól i pieprz, cukier do smaku

Tortownicę z odpinaną obręczą o wymiarach 26 cm ø posmarować dokładnie masłem, tortownicę owinąć od zewnątrz folią aluminiową.

Mięso umyć, pokroić w paski. Obraną cebulę, umytą paprykę pokroić w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać cebulę wraz z papryką i zeszklić, po czym wsypać ryż risotto i krótko podsmażyć cały czas mieszając.  Następnie wlać bulion, przykryć i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając 15-20 minnut. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć mięso kurczaka, przyprawić solą i pieprzem, odstawić. Jajaka roztrzepać z kwaśną śmietaną, doprawić solidnie solą i pieprzem. Pomidory pokroić w cienkie plasterki. Natkę pietruszki opłukać zimną wodą, osuszyć i drobno pokroić. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Ugotowany ryż połączyć z podsmażonym mięsem, połową startego sera oraz z masą jajeczną. Całość wylać do tortonicy, wyrównać, poukładać plasterki pomidorów, posypać pozostałym serem i natką pietruszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC, zapiekać około 50-55 minut. Pod koniec pieczenia w razie potzeby przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu odczekać 10 minut, zanim zaczniemy kroić.

Sos pomidorowy: na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać pokrojone pomidory lub pomidory z puszki wraz z sokiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Gotować na małym ogniu przez 10 min. Gotowy ryżowy torcik kroimy na porcje i podajemy z sosem pomidorowym.

Smacznego i polecam gorąco.

czwartek, 19 marca 2015

Bakłażan w sosie kokosowym z pomidorami i bazylią

 


 

2 porcje:

  • 1 bakłażan
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry np >>>.Bildergebnis für curry paste rot
  • 1 duży pomidor
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub roślinnego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • szczypta brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pół pęczka bazylii

       100 g ryżu jaśminowego lub basmati

Bakłażana pokroić na 1 cm plastry, każdy plaster dodatkowo na 1 cm paski. Kawałki bakłażana oprószyć 1 łyżeczką soli, wymieszać i odstawić na 15 - 20 minut. Osuszyć. Ryż ugotować.

Pomidora sparzyć wrzątkiem. Obrać ze skórki, wyciąć szypułkę, pokroić na ćwiartki. Na głębokiej patelni podgrzać olej, włożyć  pastę i podsmażać co chwilę mieszając przez około minutę, aż uwolni swój aromat. Dodać bakłażana i smażyć przez około 5 minut co jakiś czas mieszając. Następnie smażymy kolejne 3 minuty podlewając bakłażana  małą ilością mleka kokosowego aby nie przywierał do dna i lekko się podgotowywał.

Dodać pomidory  i gotować przez minutę, wlać pozostałe mleko kokosowe, dodać szczyptę cukru i na dużym ogniu zagotować. Gotować na większym ogniu przez około 2 minuty aż sos nieco zgęstnieje. Doprawić sosem sojowym. Na koniec wymieszać z bazylią, podawać z ryżem. Danie jest wspaniałe w smaku. Polecam gorąco. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.



 

wtorek, 07 października 2014

Makaron z bakłażanem i kurczakiem

 


 

  •  1  bakłażan
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 200 g makaronu w kształcie rurek
  • 200 ml pasaty pomidorowej
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  •  2 pomidory
  •  sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • świeżo starty parmezan
  • listki bazalii

Bakłażana pokroić na 1 cm plastry, a następnie na podłużne prążki. Posolić. Odstawić na 15 minut. Umyte mięso z kurczka posypać solą i pieprzem, dodać 2 łyżki oliwy oraz drobno posiekany czosnek. Wymieszać i  odstawić na 10-15 minut.  Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, po czym obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. 
Na dużej patelni rozgrzać  łyżkę oliwy, dodać bakłażan i smażyć przez kilka minut aż zmięknie. W razie potrzeby można podlać odrobiną wody aby bakłażan  się nie przypalił. Gdy bakłażan będzię miękki dodać passatę pomidorową i pokrojone pomidory. Doprawić kminem rzymskim, solą, świeżo zmielonym pieprzem. Zagotować. Następnie na koniec dodać makaron i podsmażone mięso z kurczka. Podgrzewać przez chwilę. Danie podajemy posypane tartym parmezanem i listkami bazylii. Smacznego.




poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Roladki z kurczaka i bakłażana


 

 

Składniki, 2 porcje:

  •  1 pojedynczy filet z kurczaka, około 200 g
  •  po pół łyżeczki suszonego oregano, tymianku i estragonu lub 1 i 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  •  kawałeczek papryczki chili drobno posiekanej lub 1/2 łyżeczki płatków chili
  •  1 ząbek czosnku
  •  6 plasterków sera (polecam kozi, ale może być dowolny)
  •  1 bakłażan
  •  kilka pomidorków koktajlowych
  •  szczypiorek
  •  2 łyżki tartego parmezanu lub grana padano
  •  250 ml sosu pomidorowego

      Sos pomidorowy:

  •  1 pomidor
  •  300 g passaty (przecieru pomidorowego) lub dodatkowo 2 świeże pomidory
  •  sól i pieprz
  •  1/2 ząbka czosnku
  •  1 łyżeczka suszonego oregano

Do rondelka wlać przecier, dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidora, doprawić solą, pieprzem, dodać starty czosnek i suszone oregano. Gotować pod przykryciem przez kilka minut, na koniec zmiksować. Jeśli używamy tylko świeżych pomidorów, możemy trochę dłużej je pogotować.

Kurczaka pokroić na 6 pasków. Doprawić solą, pieprzem, połową suszonych ziół i połową chili i połową startego czosnku, obtoczyć w 1 łyżce oliwy. Bakłażana pokroić na cienkie (około 1/2 cm) plasterki, doprawić pozostałą połową ziół. Ułożyć na blaszce do pieczenia i podpiec w piekarniku około 3-5 minut w 180° C, aż bakłażan zmięknie. Paski kurczaka owinąć w plasterek sera, bakłażana, zawiązać szczypiorkiem. Sos pomidorowy wylać na dno formy żaroodpornej, ułożyć roladki, obłożyć połówkami pomidorków koktajlowych (można je doprawić solą, pieprzem i oliwą). Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut. Posypać tartym parmezanem i podawać np. z ryżem, kaszą, ziemniakami czy bagietką. Polecam.

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com



 

poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Sałatka z fasolką i tuńczykiem

 


 

  • 250 g fasolki białej drobnej suchej
  • 1 puszka tuńczyka
  • 3-4 pomidory
  • 200 g fety
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki oregano
  • 3-4 łyżki octu np, winnego
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, cukier do smaku

Fasolkę przepłukać, zalać  litrem zimnej wody, odstawić na noc aby zmiękła. Następnego dnia fasolkę ugotować  w tej wodzie której się moczyła. Czas gotowania około 60 minut, 15 minut przed końcem gotowania fasolkę należy posolić. Przecedzić i wystudzić.

Por oczyścić, umyć, pokroić w talarki, zalać gorącym bulionem, dodać oregano, wymieszać. Przykryć i odstawić na 5 minut.

Oliwę, ocet, cukier, sól i pieprz do smaku, utrzepać trzepaczką lub widelcem i wlać do fasolki. Następnie dodać por wraz z bulionem, składniki wymieszać.  Odstawić do lodówki na 2 godziny.

Umyte pomidory pokroić w kostkę, tuńczyk odsączyć z zalewy. Ser feta pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć wraz z natką pietruszki, ew. doprawić solą i pieprzem. Polecam gorąco.

wtorek, 05 sierpnia 2014

Cukinia faszerowana mięsem mielonym z fetą

 


 

  • 4 małe cukinie
  • 400 g mięsa mielonego wołowo- wieprzowego
  • 200 g sera feta
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4  średnie pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ½  łyżeczki kminu rzymskiego
  • 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki

Cukinię umyć, przekroić wzdłuż, odciąć końcówki,  łyżką wydrążyć miąższ, zachować. Cebulę i czosnek drobno pokroić.

Na patelni rozgrzać oliwę zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodać mięso mielone, smażyć przez kilka minut, po czym dodać koncentrat pomidorowy, miąższ z cukini, kmin rzymski, cynamon, sól i pieprz do smaku. Chwilę smażyć, na koniec dodać pokrojone pomidory i natkę pietruszki. Łódeczki cukini wypełnić farszem, posypać kawałeczkami fety. Cukinię  wstawić do nagrzanego piekarnika 190ºC, piec około 30-40 minut, aż cukinia będzie miękka.

 

 


środa, 05 lutego 2014

Makaron z sosem chili

 


 

  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 350 g makaronu np. casareccie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (cumin)
  • 200 g pasaty pomidorowej
  • 250 ml sosu hot chili w butelce
  • 2 pomidory
  • 1 dojrzałe awokado
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, płatki chili

Makaron ugotować według wskazań na opakowaniu. W głebokiej patelni rozgrzać oliwę, włożyć mięso mielone i podsmażyć. Następnie dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek, zeszlkić wraz z mięsem. Po czym wlać pasatę pomidorową oraz sos hot chili, dodać kmin rzymski, przyprawić solą i pieprzem. Dusić na wolnym ogniu przez 5 minut.

Awokado przepołowić, przekręcić i wyjąć pestkę, (wbić w nią ostrze noża) miąższ wyjąć przy pomocy łyżki, pokroić w kostkę. Umyte pomidory również pokroić w kosteczkę i wymieszać z awokado.

Ugotowany makaron połączyć z sosem mięsnym. Na wierzch rozłożyć awokado z pomidorem, posypać płatkami chili. Gotowe. Życzę smacznego.

 

poniedziałek, 20 stycznia 2014

Spaghetti w parówce z sosem pomidorowym

dla naszych milusińskich

 


 

4 porcje:

  • 4 parówki winerki
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów 425 g
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki słodkiej śmietany
  •  2 łyżki oliwy
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, papryka w proszku, cukier do smaku

 

Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki wraz z sokiem, doprawić solą, pieprzem, papryką w proszku, cukrem. Dusić na wolym ogniu przez około 10 minut. Na koniec dodać śmietanę, podgrzać.

Parówki pokroić na 2 cm kawałki. W środek każdego kwałka, wbić powoli i ostrożnie nitki spaghetti (po 4-5 sztuk). Następnie włożyć do osolonej gotującej wody. Gotować na wolnym ogniu 5 minut. Podajemy z sosem pomidorowym, można posypać tartym parmezanem.

Smacznego :)

 

wtorek, 03 grudnia 2013

Bakłażan z mięsem w sosie pomidorowym

pod ziemniaczaną kołderką

 


 

 

  • 500 g mięsa wołowego (mielonego)
  • 2 bakłażany
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 papryka
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów 400 g
  • 500 g pasaty pomidorowej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • suszone oregano, tymianek, rozmaryn, cynamon
  • 2 łyżki parmezanu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, cukier do smaku

Obrane, umyte ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Umyte bakłażany i paprykę  pokroić w kostkę. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę z czosnkiem. Następnie dodać mięso mielone, podsmażyć, zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię włożyć bakłażan wraz z papryką, (w razie potrzeby dolać oliwy) krótko podsmażyć. Następnie dodać pomidory z puszki wraz z sokiem, pasatę pomidorową, oregano, tymianek, rozmaryn, cynamon, szczyptę cukru, sól, pieprz do smaku. Całość dusić na wolnym ogniu przez około 10 minut. Po koniec dodać podsmażone mięso. Warzywa z mięsem wyłożyć do naczynia żaroodpornego.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Gdy ziemniaki są miękkie, odcedzić, ugnięść tłuczkiem z 2 łyżkami masła, wyłożyć na warzywa z mięsem, posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika na 20-25 minut. Smacznego!

poniedziałek, 11 listopada 2013

Zapiekanka z makaronem Kritharaki

 


 

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • słodka papryka, pieprz kajeński
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów 425 g
  • 500 ml bulionu
  • 250 g makaronu greckiego kritharaki
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki kwaśnej śmiety
  • 200 g sera feta

Piekarnik nagrzać do 175°C. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę wraz z czosnkiem i zeszklić, dodać mięso mielone i podsmażyć. Następnie wmieszać koncentrat pomidorowy, dodać: cynamon, słodką paprykę, pieprz kajeński, tymianek, pokrojone pomidory wraz sokiem, bulion, sól i pieprz. Dusić przez około 5  minut.

Mleko, kwaśną śmietanę połączyć z nieugotowanym makaronem. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wylać sos mięsno-pomidorowy, posypać pokrojoną w kostkę fetą. Wstawić do piekarnika, piec około 30 minut.

Smacznego!


 

 


środa, 16 października 2013

Orientalna zupa z ciecierzycy


  • 300 g ciecierzycy
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów  400 g
  • 150 ml śmietanki
  • 1- 1,2 l bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • 1 cebula (pokrojona w kosteczkę)
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1  łyżeczka curry
  • ½ posiekanej drobno papryczki chili
  • 1 łyżka skórki startej z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Ciecierzycę należy namoczyć dzień wcześniej na noc. Następnego dnia należy wodę odlać i przepłukać na sitku pod bieżącą wodą. W garnku rozgrzać oliwę, włożyć: cebulę, czosnek, imbir, papryczkę chili, kminek, kmin rzymski, curry, kurkuma, smażyć przez 30 sekund, po czym wsypać cieciorkę i smażyć przez 1 minutę, cały czas mieszając. Następnie wlać bulion i gotować godzinę pod przykryciem. Gdy cieciorka jest miękka, dodać pokrojone pomidory wraz sokiem, startą skórkę z cytryny, śmietankę,  doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować jeszcze na małym ogniu przez 10- 15 minut. Pyszna i rozgrzewająca zupka na chłodne jesienne dni. Życzę smacznego.

piątek, 11 października 2013

Małże w sosie pomidorowym

 


 

 

  • 1 kg małży
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 200 ml białego półwytrawnego wina
  • 2 łyżki masła+ 2 łyżki oliwy
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych 400 g
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Małże bardzo dokładnie oczyścić pod bieżącą wodą usuwając piasek i bisiory. Uszkodzone, pęknięte muszle należy wyrzucić. Jeśli skorupka jest otwarta, opukujemy skorupkę o twardą powierzchnię - jeśli skorupka się zamknie, małża można ugotować. Jeśli skorupka się nie domknie, małż nie nadaje się do spożycia.

W głębokiej patelni lub w większym garnku rozgrzać masło z oliwą, dodać cebulkę i czosnek, zeszklić. Dodać pomidory z puszki wraz z sokiem i wino, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na dużym  ogniu przez około 8-10 minut, do momentu zgęstnienia sosu. Do gotującego się sosu włożyć małże. Gotować około 8-10 minut, od czasu do czasu potrząsając garnkiem, aby małże ugotowały się równomiernie), po tym czasie małże powinny sie otworzyć. Te które się nie otworzyły należy wyrzucić. Posypujemy natką pietruszki. Małże podajemy na głębokich talerzach z świeżą bagietką. Pychota... A jak jemy małże? Mięso możemy wydobywać widelcem badź używając pustej skorupki posługując się nią jako naturalne szczypce. I nie zapomnijmy o talerzu na opróżnione skorupki. ;-))  Smacznego!



środa, 28 sierpnia 2013

Pieczone bakłażany z sugo i  jogurtem greckim

 


 

 

  • 3 bakłażany (około 1 kg)
  • 500g jogurtu naturalnego greckiego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 3-4 łyżki oliwy

Sugo:

  • 500 g pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka arabskiej pasty  Harissa (w tubce- do nabycia w sklepach z orientalną żywnością)
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz i cukier do smaku

Jogurt grecki wymieszać z koperkiem, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Sugo: Pomidory umyć, pokrić w koststkę. Cebulę i czosnek obrać drobno posiekać, zeszklić na oliwie, dodać pokrojone pomidory, pastę harissa, doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru. Gotować na małym ogniu bez przykrycia 30 minut.Wystudzić.

Umyte bakłażany pokroić w plasrty o grubośći 1 cm, poukładać na blaszce, skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika 200° z funkcją grill (jeśli posiadamy) i zapiekać  około 20-25 minut. W połowie pieczenia bakłażany przełożyć widelcem na drugą stronę. Upieczone wystudzić.

Mniejszą połowę jogurtu rozmarować na paterze lub dużym talerzu. Rozłożyć połowę ilości bakłażana, polać połową pomidorowym sugo, następnie czyność powtórzyć z pozostałymi składnikami. Jogurt- bakłażan- sugo. Udekorować koperkiem.

Bakłażany w tej wersji są wyśmienite, doskonałe jako przystawka, dodatek do grilla, lub po prostu jako danie samodzielne np. na kolację podając z ciabattą. Polecam gorąco.

Smacznego!


piątek, 05 lipca 2013

 Sałatka królewska

 


 

 

4-5 porcji:

  • 1 opakowanie rukoli
  • płówka sałaty lollo rosso lub innej
  • 1 strąk papryki
  • około 250 g małych pomidorków
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 200 g sera feta
  • kilkanaście czarnych oliwek bez pestki
  • kilka truskawek
  • około 20 sztuk krewetek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki ziarenek słonecznika
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Dressing:

  • 2 łyżki octu balsamicznego białego lub ciemnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Do niewielkiego  słoika lub shakera, należy  dodać wszystkie sładniki dressingu i dynamicznie potrząsać aby uzyskać jednolity sos. (dressing przygotowuję zawsze dużo wcześniej, jest wtedy bardziej intesywny w smaku).

Jajka ugotować na twardo. Krewetki rozmrozić, pozbawić głów jeśli posiadały, obrać z pancerzy (oprócz ogonków), umyć i  osuszyć. Krewetki usmażyć z posiekanym czosnkiem na łyżce oliwy (około 3 minuty). Ostudzić.

Słonecznik wsypać na małą suchą patelnię (bez dodawania tłuszczu) i uprażyć na lekko brązowy kolor. Wystudzić.

Sałatę myjemy, osuszamy (np. wirówką do sałaty), rwiemy na małe kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Umyte truskawki pozbawić szypułek, pokroić na mniejsze kawałki. Fetę pokroić w kosteczkę, umyte pomidory  kroimy w ćwiardki, paprykę w paski, a jajka pokroić w ósemki.

Następnie na jednej dużej paterze lub czterech talerzach rozkładamy kolejno rukolę, porwane kawałki innej sałaty, paprykę, pomidory, krewetki, oliwki ,fetę, czerwoną cebulę, truskawki, posypujemy uprażonym słonecznikiem i natką pietruszki. 

Sałatę polać dressingiem. Wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy np. z bagietką. Sałatka jest rewelacyjna. Polecam serdecznie!

Warzywa można zmieniać na takie, które akurat mamy w lodówce lub takie które lubimy. Jeśli nie lubimy krewetek można je zastąpić tuńczykiem, podsmażonym kurczkiem w kawałkach, podsmażonymi pieczrkami.

Życzę Smacznego!


poniedziałek, 03 czerwca 2013

Pieczone udka z kurczaka ze szparagami

Z młodymi ziemniakami i pomidorowym sosem BBQ.

 


 

 

 

 



• 500 g młodych malutkich ziemniaków (lub większych do pokrojenia)
• 4 udka lub 8 pałek  z kurczaka
• pęczek zielonych szparagów
• oliwa extra vergine, sól morska i świeżo zmielony pieprz
• kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
• kilka gałązek oregano lub tymianku

Sos BBQ:

• 2 średniej wielkości pomidory pokrojone na ćwiartki
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka musztardy
• 1 łyżka sosu sojowego
• 1 łyżka sosu worcestershire
• 1 łyżka octu winnego
• 1 łyżka cukru
1/4 łyżeczki soli
1/4 małej papryczka chilli (usunąć nasiona) - opcjonalnie

Wszystkie składniki sosu zmiksować.

Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Ziemniaki wyszorować, osuszyć, skropić oliwą, posypać solą i pieprzem (większe ziemniaki należy pokroić). Ułożyć w żaroodpornej formie o wymiarach minimum 20 x 30 cm. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut. W międzyczasie udka położyć na desce do krojenia skórką do dołu i ponacinać głęboko nożem w kilku miejscach, następnie ułożyć również skórką do dołu na rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej patelni z grubym dnem. Smażyć przez 10 minut na średnim ogniu aż skórka będzie złota i chrupiąca. Kurczaka posolić i doprawić pieprzem. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 5 minut.

Ziemniaki wyjąć z piekarnika i przewrócić na drugą stronę, rozłożyć przy bokach formy. Na środek wlać sos i ułożyć na nim udka skórką do góry. Wstawić do piekarnika na 20 minut. W międzyczasie opłukać szparagi i odłamać zdrewniałe końce. Obrać do około 1/3 wysokości szparaga. Posmarować oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Po 20 minutach pieczenia kurczaka dodać szparagi, pomidorki koktajlowe, posypać listkami oregano i piec przez kolejne 10 -12 minut (w zależności od grubości szparagów). Danie delikatnie przemieszać i nałożyć na talerze.

Przepis pochodzi z Kwesii Smaku. com


piątek, 17 maja 2013

Makaron po meksykańsku


 

 

 


 

  • 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml sosu salsa (gotowy w butelce)
  • 200 ml bulionu
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżka oliwy
  • 250 g dowolnego makaronu
  • szczypta cukru

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno posiekać.Umyte pomidory i obrane awokado pokroić w kostkę, wymieszć. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, dodać mięso mielone, kumin, cukier i sól do smaku- podsmażyć na ostrym ogniu. Wlać bulion i sos salsa, dusić przez 3-4 minuty. Makaron połączyć z sosem, podgrzać. Danie serwujemy posypując sałatką awokado z pomidorem.

Danie jest super szybkie do wykonania, bardzo proste i smaczne. Smaczne  połączenie, smażonego mięsa przyprawione kuminem, duszone w sosie salsa, a akcentu dodaje awokado z pomidrem. Polecam!

środa, 03 kwietnia 2013

Ryż z warzywami i fetą

 


 

  • 200 g ryżu
  • 1 papryka dowolnego koloru
  • 1 cebula
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 g sera feta
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • dowolne zioła do dekooracji

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Paprykę oczyścić z nasion umyć osuszyć i pokroić w paski. Umyte pomidory pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć paprykę wraz z cebulą i smażyć przez 5 minut. Pod koniec smażenia dodać pomidory. Następnie dodajemy  bulion i koncentrat pomidorowy. Podgrzewać przez 2-3 minuty. Na koniec dodać ugotowany ryż, oraz fetę pokrjoną w kosteczkę. Delikatnie wymieszać, chwilę podgrzewając.

Smacznego...

 

piątek, 22 marca 2013

 Zapiekanka z makaronem,

  z mięsem  i cukinią

 


 

  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 małe cukinie
  • 200 g sera feta
  • 2-3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 300-400 ml bulionu
  • 200 g makaronu np. penne rigate
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Makaron ugotować al dente. Umyte pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Cukinię umyć, przekroić wzdłuż i pokroić w plasterki. Mięso usmażyć z pokrojonym czosnkiem, po czym dodać cukinię, pomidory, koncentrat pomidorowy, bazylię. Następnie wlać bulion, gotować 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wylać sos warzywno- mięsny, rozłożyć pokrojoną w kostkę fetę. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180° i piec około 35 minut.




środa, 20 marca 2013

Sałatka z krewetkami i awokado

 


 

  • 250 g krewetek
  • 1 dojrzałe awokado
  • 200 g pomidorków cherry
  • połowa sałaty lodowej
  • kilka truskawek
  • posiekana natka pietruszka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy

Vinegret :

  • 5 łyżek octu balsamicznego białego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • połowa czerwonej  cebuli

Krewetki umyć i  osuszyć. Umyte awokado przekroić wzdłuż na dwie połowy. Połówki awokado przekręcić w przeciwnych kierunkach, pestkę podważyć  lekko nożem i ją wyjąć. Awokado obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Pomidorki przepołowić. Trskawki umyć i pokroić w plasterki. Umytą sałatę osuszyć, porawać na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki  vinegretu włożyć do słoiczka (cebulę drobno posiekać), energicznie potrząsać aby uzyskać jednolity sos. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy usmażyć krewetki 1-2 minuty, posypać natką pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem.

Sałatę, awokado, krewetki, truskawki i sos winegret, delikatnie wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego !



niedziela, 23 grudnia 2012

 Ryba opiekana w zalewie pomidorowo- octowej


 

 

 

  • 1 kg filetów rybnych np, dorsz, mintaj, morszczuk
  • bułka tarta,  sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1- 2 jajka
  • olej rzepakowy do smażania
  • około 300 g papryki konserwowej
  • 3- 4 ogórki konserwowe
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • sok z cytryny

Zalewa :

  • 1/ 3 szklanki oliwy
  • 1/3  szklanki octu ( jeśli lubimy bardziej kwaśne, dodajemy więcej octu )
  • 400 g  pomidorów puszce ( lub 300 ml pasaty pomidorowej  lub soku pomidorowego )
  • 2 łyżki cukru
  • 1- 2  łyżki soli
  • 2 szklanki wody
  • 1 cebula
  • liść laurowy, ziele angieskie

 

Rybę dobrze rozmrozić, opłukać zimną wodą i dokładnie oszuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na mniejsze kawałki, posypać solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 minut. Ogórki, paprykę i cebulę pokroić drobno w kosteczkę.

Zalewa: wodę, ocet, olej, cukier, sól,  pomidory ( jeśli były w całości rozdrobnić ), liść laurowy, ziele angielskie- zagotować. Pod koniec dodając pokrojoną cebulę. Przestudzić. Do zalewy dodać pokrojony ogórek i paprykę.

Rybę obtoczyć w jajku i bułce, usmażyć na oleju na złoty kolor. Usmażoną rybę ułożyć warstwowo ( w wysokim naczyniu ) na przemian z zalewą pomidorową. Odstawić w chłodne miejsce na 1-2 dni.


Smacznego :)

 
1 , 2 , 3