Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: sos sojowy

środa, 30 października 2013

Stir- fry z kurczakiem i ananasem


 

 

Kurczak w marynacie:

• 1 pierś kurczaka
•  szczypta soli
• 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
• 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
• 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
• 1 łyżka startego imbiru

 

Ananas w marynacie:


• 1 mały lub średni świeży ananas
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżka płynnego miodu
• 2 łyżeczki cukru trzcinowego
• 2 łyżki octu ryżowego
• sok z 1/2 limonki lub cytryny


oraz:
• 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy
• 1 papryczka chili, pokrojona na cienkie plasterki
• 3 gałązki szczypiorku wraz z białą częścią lub połowa pora pokrojona w cienkie paski

 

Mięso kurczaka pokroić na paseczki, włożyć do miski, dodać składniki marynaty: sól, paprykę w proszku, czosnek, sok z cytryny, imbir. Wymieszać i odstawić na minimum pół godziny. Do drugiej miski włożyć pokrojonego na kawałki ananasa i dodać resztę składników marynaty: sos sojowy, miód, cukier, ocet ryżowy, sok z limonki. Wymieszać i odstawić na pół godziny.

Do woka lub głębokiej patelni wlać 1 łyżkę oleju lub oliwy, podgrzać, dodać kawałki kurczaka z marynatą i obsmażać przez około 3 - 4 minuty co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną świeżą papryczkę chili i szczypiorek pokrojony na 4 cm kawałki. Zdjąć z patelni, przełożyć do miseczki.

Do woka włożyć ananasa bez marynaty (marynaty nie wylewać), dodać 1 łyżkę oliwy  i smażać  przez około 2 - 3 minuty, wlewając po łyżce marynatę. Na koniec dodać odłożonego kurczaka, podgrzewać przez chwilkę aby smaki się połączyły. Opcjonalnie  posypać świeżą kolendrą, podajemy z ryżem. Danie jest pyszne, słodko pikantne, super rozgrzewające. Polecam serdecznie na chłodne dni.

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com


czwartek, 31 maja 2012

 Udka  teriyaki


 

  • 6-7 pałek z kurczaka
  • 120 ml sosu sojowego
  • 40 ml sosu (marynaty) teriyaki
  • 1 łyżka konfitury pomarańczowej (brzoskwiniowej lub ananasowej)
  • 1 łagodna większa papryczka chilli (lub 1/4 pikantnej malutkiej), drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżeczki brązowego lub białego cukru
  • sól morska

Udka ponacinać głęboko nożem w kilku miejscach (nie od strony skóry), oprószyć solą. Wymieszać składniki marynaty, włożyć kurczaka i dokładnie wymieszać. Odstawić na minimum godzinę, ale można wstawić na dłużej np. na noc do lodówki. Przed grillowaniem ocieplić do temperatury otoczenia.

Udka wyjąć z marynaty i ułożyć na średnio rozgrzanym grillu. Grillować po około 20 minut z każdej strony. Marynatę zachować, wlać do rondelka i gotować przez kilkanaście minut aż zredukuje się o połowę i będzie gęsta. Na koniec grillowania posmarować gęstą marynatą kurczaka, grillować jeszcze przez 2 minuty każdej strony i zdjąć z grilla. Można też piec w piekarniku w 220°C przez 40 minut. Podawać z sałatką np, kalafiorową w sosie jogurtowym.

Smacznego :)

 

Źródło: Kwestia smaku. com

niedziela, 01 kwietnia 2012

   Udka w glazurze brzoskwiniowej





 

 

Kurczak jest wspaniały, delikatny i aromatyczny. Sos po upieczeniu ma smak podobny do sosu barbecue. A mocząc kawałki kurczaka w tym sosie to rozkosz dla podniebienia, wspaniały smak i prosty sposób przygotowania. Szczerze polecam  :-)

 

4 udka przedzielone lub  8 pałek kurczaka
• sól morska
• 2 łyżki oleju roślinnego
• 1 mała cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
• 2 łyżki drobno posiekanego obranego korzenia imbiru
• 1/4 szklanki czerwonego octu winnego
• 80 ml sosu sojowego
• 1/2 szklanki dżemu brzoskwiniowego- ja użyłam morelowego
• 2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Nóżki umyć, osuszyć i oprószyć solą morską, odłożyć. Do rondelka wlać olej, dodać cebulę i imbir. Smażyć na wolnym ogniu przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż cebula i imbir lekko się zrumienią. Dodać ocet winny i gotować aż zredukuje się o połowę, przez około 1 - 2 minuty. Dodać sos sojowy, dżem brzoskwiniowy i świeżo zmielony czarny pieprz. Gotować na średnim ogniu bez przykrycia, przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Zmiksować marynatę w blenderze na gładki sos, ostudzić. Włożyć kurczaka do foliowego woreczka, wlać sos i szczelnie zamknąć woreczek (klamrą lub gumką), wyciskając uprzednio pozostałe powietrze z woreczka. Schładzać w lodówce przez minimum 8 godzin (maksymalnie przez 24 godziny). Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Udka ułożyć  w brytfance razem z marynatą. Piec raz odwracając przez około 50 - 60 minut, aż kurczak będzie lekko brązowy, soczysty i miękki. Podawać z zieloną mieszaną sałatą z dresingiem.

Smacznego :)

Przepis pochodzi z  Kwestii Smaku.com