Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: tortellini

piątek, 13 listopada 2015

Krem buraczkowy z tortellini


  • 1 kg czerwonych buraczków
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2-3 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 2-3 łyżki cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru do smaku
  • 250 g tortellini z grzybami
  • natka pietruszki

Buraczki i marchewkę obrać, umyć, pokroić na większe kawałki. Obraną cebulę i czosnek posiekać. W garnku rozgrzać masło klarowane, włożyć buraczki i marchew, krótko podsmażyć, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Następnie wlać bulion i gotować pod przykryciem 25 minut ,na umiarkowanym ogniu.  Zupę odstawić z ognia i dokładnie zmiksować. Przyprawić sokiem z cytryny, cukrem, śmietaną, solą i pieprzem. Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu.

Ugotowane i odcedzone tortellini ułożyć w talerzach, zalać kremem buraczkowym, polać łyżką śmietany, posypać natką pietruszki.

 

 


piątek, 09 sierpnia 2013

 Sałatka z tortellini i brokułami

 


 

 

  • 1 op. tortellini (smak dowolny)
  • 1 brokuł

Sos czosnkowy:

  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 2 małe ząbki czosmku
  • 200 g jogurtu greckiego naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru

Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wystudzić. Brokuł ugotować al'dente i po ostudzeniu dzielimy na różyczki. 

Przygotować sos: Obrany czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z jogurtem, majonezem, koperkiem, przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.

Tortellini wymieszać delikatnie z brokułami, polać sosem czosnkowym. Sałatka jest błyskawiczna do zrobienia i oczywiście pyszna. Smacznego!

 

środa, 22 sierpnia 2012

 Sałatka z tortellini


 

  • 1 opakowanie tortellini  250 g (smak do wyboru)
  • 2 strąki papryki np, żółta i czerwona
  • kilka rzodkiewek
  • pół pęczka szczypiorku
  • 100 g pomidorków wiśniowych lub innych małych
  • 150 g kabanosów
  • 1 mała cebula
  • kilka suszonych pomidorów w marynacie
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 125 g kwaśnej gęstej śmietany
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 8 łyżek wody
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • kilka listków świeżej bazylii

Tortellini ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Paprykę umyć pokroić w kostkę, rzodkiewkę w plasterki, cebulę i szczypior posiekać, pomidorki przekroić na połowki, kabanosy pokroić na mniejsze kawałki. 

Połowę posiekanej cebuli, 8 łyżek wody, ocet winny, oliwę, sól, pieprz zagotować. Tortrllini odcedzić, przełożyć do większego naczynia, wlać ciepły winegret, wymieszać i ostudzić.

Suszone pomidory odsączyć z oliwy, drobno pokroić, połączyć z jogurtem i kwasną śmietaną, dodać pozostałą cebulę i  świeżą posiekaną  bazylię. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany sos połączyć z wystudzonym tortellini, papryką, szczypiorkiem, rzodkiewką, pomidorkami. W razie konieczności przprawić.

Kabanosy można pominąć jeśli sałatka ma być podawana np, do grilla.

Smacznego :)