Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: kurki

środa, 20 listopada 2013

Steki z indyka w sosie kurkowym

 


  • 400 g steków z indyka (4 sztuki)
  • 300 g  kurek
  • 1 cebula
  • 2 masła
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól morska, świeżo zmelony pieprz
  • 1 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki natki pietruszki

Mięso umyć, osuszyć, rozpłaszczyć pieścią, posypać solą i grubo zmielonym pieprzem.

Cebulę drobno posiekać, zeszklić na 2 łyżkach masła, następnie dodać oczyszczone i umyte kurki, smażyć przez 2-3 minuty, po czym wlać śmietankę, przyprawić solą i pieprzem i redukować na wolnym ogniu przez 10 minut. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny dla wydobycia większego aromatu i smaku.

Masło klarowane rozgrzać na patelni, usmażyć steki po 2 minuty z każdej strony. Usmażone podajemy z sosem kurkowym. Jako dodatek może to być makaron, kluski, ziemniaki i  dowolne warzywa. Życzę smacznego! I polecam gorąco ;-)



 

czwartek, 15 sierpnia 2013

 Tagliatelle  z  kurkami

 


 

 

  • 400 g kurek
  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 1 cebula
  • 200 ml śmietanki kremowej
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny

Makaron ugotować al` dente. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę. Dodać oczyszczone i umyte kurki. Smażyć kilka minut, następnie dodać śmietankę, gotować do momentu gdy sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.  Na koniec wmieszać kwaśną śmietanę. Do gotowego  sosu dodać ugotowany makaron, całość dokładnie wymieszać, posypać natką pietruszki.


czwartek, 12 lipca 2012

 Makaron z kurczakiem w sosie kurkowym

 


 

  • 200 g kurek
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 200g gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 200 g dowolnego makaronu

Kurki dobrze oczyścić, umyć, większe przekroić na pół. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na maśle. Następnie dodać kurki, ponownie podsmażyć, wsypać natkę i wlać bulion. Dusić około 5 minut. Na koniec dodać kwaśną śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem, chwilę podgrzewać.

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w paski lub w kostkę. Doprawić solą i pieprzem, dodać łyżkę oliwy, podsmażyć na oddzielnej patelni na lekko złoty kolor.

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, nie polewamy zimną wodą.

Kurczaka połączyć z sosem kurkowym. Podajemy  z  makaronem. Gotowe. Palce lizać.

Smacznego!