Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: dressing

poniedziałek, 16 maja 2016

Sałatka z brokułem, papryką, jabłkiem

 


 

  • 1 brokuł
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 1 czerwona papryka
  • kilka łyżek uprażonego słoneczenika na suchej patelni

Dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól, świeżo zmielony pieprz

 Brokuł zalać wrzątkiem i blanszować przez około 3 minuty,odcedzić, polać zimną wodą na sitku. Składniki na dressing wymieszać w miseczce.

Brokuł, jabłko, oczyszczoną paprykę pokroić na mniejsze części, przełożyć do większego naczynia, dodać uprażone ziarenka słonecznika oraz dressing. Wymieszać. Odstawić na 30 minut do połączenia się smaków.

sobota, 19 marca 2016

Sałatka z kaszą, szpinakiem, czerwonymi buraczkami

 


 

 

4 porcje:

  • dwie garście szpinaku
  • około 2 szklanki ugotowanej przestudzonej kaszy jęczmiennej
  • 4 małe ugotowane buraczki (lub gotowe ze sklepu hermetyczne pakowane - vacuum)
  • 200 g sera owczego feta
  • 1 czerwona cebula
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • szczypiorek

dressing:

  •  5 łyżek soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgine
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, świeżo zmielony biały pieprz

Składniki na dressing umieścić w słoiczku i dokłdnie wstrząsnąć do połączenia się składników.

Szpinak umyć, osuszyć w wirówce do sałatek, porwać palcami na mniejsze kawałki. Obraną cebulę pokroić na piórka, pomidorki przepołowić, ser feta pokroić w kosteczkę, buraczki pokroić w półksiężyce.

Na talerzach lub na dużej paterze ułożyć szpinak, posypać kaszę, ułożyć połówki pomidorków, oliwki, buraczki, ser feta, czerwoną cebulę, posypać pokrojonym szczypiorkiem. Na wierzch polać dressingiem. Polecam gorąco!

piątek, 05 lipca 2013

 Sałatka królewska

 


 

 

4-5 porcji:

  • 1 opakowanie rukoli
  • płówka sałaty lollo rosso lub innej
  • 1 strąk papryki
  • około 250 g małych pomidorków
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 200 g sera feta
  • kilkanaście czarnych oliwek bez pestki
  • kilka truskawek
  • około 20 sztuk krewetek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki ziarenek słonecznika
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Dressing:

  • 2 łyżki octu balsamicznego białego lub ciemnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Do niewielkiego  słoika lub shakera, należy  dodać wszystkie sładniki dressingu i dynamicznie potrząsać aby uzyskać jednolity sos. (dressing przygotowuję zawsze dużo wcześniej, jest wtedy bardziej intesywny w smaku).

Jajka ugotować na twardo. Krewetki rozmrozić, pozbawić głów jeśli posiadały, obrać z pancerzy (oprócz ogonków), umyć i  osuszyć. Krewetki usmażyć z posiekanym czosnkiem na łyżce oliwy (około 3 minuty). Ostudzić.

Słonecznik wsypać na małą suchą patelnię (bez dodawania tłuszczu) i uprażyć na lekko brązowy kolor. Wystudzić.

Sałatę myjemy, osuszamy (np. wirówką do sałaty), rwiemy na małe kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Umyte truskawki pozbawić szypułek, pokroić na mniejsze kawałki. Fetę pokroić w kosteczkę, umyte pomidory  kroimy w ćwiardki, paprykę w paski, a jajka pokroić w ósemki.

Następnie na jednej dużej paterze lub czterech talerzach rozkładamy kolejno rukolę, porwane kawałki innej sałaty, paprykę, pomidory, krewetki, oliwki ,fetę, czerwoną cebulę, truskawki, posypujemy uprażonym słonecznikiem i natką pietruszki. 

Sałatę polać dressingiem. Wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy np. z bagietką. Sałatka jest rewelacyjna. Polecam serdecznie!

Warzywa można zmieniać na takie, które akurat mamy w lodówce lub takie które lubimy. Jeśli nie lubimy krewetek można je zastąpić tuńczykiem, podsmażonym kurczkiem w kawałkach, podsmażonymi pieczrkami.

Życzę Smacznego!


środa, 20 marca 2013

Sałatka z krewetkami i awokado

 


 

  • 250 g krewetek
  • 1 dojrzałe awokado
  • 200 g pomidorków cherry
  • połowa sałaty lodowej
  • kilka truskawek
  • posiekana natka pietruszka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy

Vinegret :

  • 5 łyżek octu balsamicznego białego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • połowa czerwonej  cebuli

Krewetki umyć i  osuszyć. Umyte awokado przekroić wzdłuż na dwie połowy. Połówki awokado przekręcić w przeciwnych kierunkach, pestkę podważyć  lekko nożem i ją wyjąć. Awokado obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Pomidorki przepołowić. Trskawki umyć i pokroić w plasterki. Umytą sałatę osuszyć, porawać na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki  vinegretu włożyć do słoiczka (cebulę drobno posiekać), energicznie potrząsać aby uzyskać jednolity sos. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy usmażyć krewetki 1-2 minuty, posypać natką pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem.

Sałatę, awokado, krewetki, truskawki i sos winegret, delikatnie wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego !