Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: chleb razowy

niedziela, 01 kwietnia 2012

        Chleb  orzechowy


 

  • 500g mąki żytniej razowej
  • 500g mąki przennej razowej
  • 40 g drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • około 700 ml letniej wody
  • 200 g orzechów laskowych

Do miski przesiać mąkę. Dodać sól. Drożdże rozpuścić w wodzie. Pośrodku mąki zrobić zagłębienie i wlać w nie rozrobione drożdże w  5 łyżkach wody i sok z cytryny, letnią wodę. Ciasto wyrabiać przez 10- 15  minut. Na koniec dodać posiekane orzechy. Wyrobić.  Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Podłużną formę (około 33  cm) wysmarować olejem. Ciasto zagnieść, wyłożyć  do foremki, przykryć  ściereczką i odstawiać ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na minimum 1 godzinę.

Piekarnik nagrzać do 210°C. Foremkę z ciastem włożyć do piekarnika na średniej wysokości  i piec 60 minut.