Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: ryż

środa, 08 lipca 2015

 

Tort risotto z papryką i kurczakiem

 


 


 

 

  • 350 g ryżu risotto
  • 450 g piersi kurczka
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 7 jajek
  • 3-4 pomidory
  • połowa pęczka natki pietruszki
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 400 g gęstej kwasnej śmietany
  • 150 g sera Gruyère (Greyerzer) lub parmezan
  • só lmorska, świeżo zmielony pieprz

Sos:

  • 425 ml pomidorów krojonych w puszce lub (3 pomidory sparzone, obrane ze skórki i pokrojone)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnek
  • sól i pieprz, cukier do smaku

Tortownicę z odpinaną obręczą o wymiarach 26 cm ø posmarować dokładnie masłem, tortownicę owinąć od zewnątrz folią aluminiową.

Mięso umyć, pokroić w paski. Obraną cebulę, umytą paprykę pokroić w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać cebulę wraz z papryką i zeszklić, po czym wsypać ryż risotto i krótko podsmażyć cały czas mieszając.  Następnie wlać bulion, przykryć i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając 15-20 minnut. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć mięso kurczaka, przyprawić solą i pieprzem, odstawić. Jajaka roztrzepać z kwaśną śmietaną, doprawić solidnie solą i pieprzem. Pomidory pokroić w cienkie plasterki. Natkę pietruszki opłukać zimną wodą, osuszyć i drobno pokroić. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Ugotowany ryż połączyć z podsmażonym mięsem, połową startego sera oraz z masą jajeczną. Całość wylać do tortonicy, wyrównać, poukładać plasterki pomidorów, posypać pozostałym serem i natką pietruszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC, zapiekać około 50-55 minut. Pod koniec pieczenia w razie potzeby przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu odczekać 10 minut, zanim zaczniemy kroić.

Sos pomidorowy: na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać pokrojone pomidory lub pomidory z puszki wraz z sokiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Gotować na małym ogniu przez 10 min. Gotowy ryżowy torcik kroimy na porcje i podajemy z sosem pomidorowym.

Smacznego i polecam gorąco.

czwartek, 19 marca 2015

Bakłażan w sosie kokosowym z pomidorami i bazylią

 


 

2 porcje:

  • 1 bakłażan
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry np >>>.Bildergebnis für curry paste rot
  • 1 duży pomidor
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub roślinnego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • szczypta brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pół pęczka bazylii

       100 g ryżu jaśminowego lub basmati

Bakłażana pokroić na 1 cm plastry, każdy plaster dodatkowo na 1 cm paski. Kawałki bakłażana oprószyć 1 łyżeczką soli, wymieszać i odstawić na 15 - 20 minut. Osuszyć. Ryż ugotować.

Pomidora sparzyć wrzątkiem. Obrać ze skórki, wyciąć szypułkę, pokroić na ćwiartki. Na głębokiej patelni podgrzać olej, włożyć  pastę i podsmażać co chwilę mieszając przez około minutę, aż uwolni swój aromat. Dodać bakłażana i smażyć przez około 5 minut co jakiś czas mieszając. Następnie smażymy kolejne 3 minuty podlewając bakłażana  małą ilością mleka kokosowego aby nie przywierał do dna i lekko się podgotowywał.

Dodać pomidory  i gotować przez minutę, wlać pozostałe mleko kokosowe, dodać szczyptę cukru i na dużym ogniu zagotować. Gotować na większym ogniu przez około 2 minuty aż sos nieco zgęstnieje. Doprawić sosem sojowym. Na koniec wymieszać z bazylią, podawać z ryżem. Danie jest wspaniałe w smaku. Polecam gorąco. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.



 

czwartek, 23 stycznia 2014

Gyros z pomidorowym ryżem

i sosem tzatziki



  • 400 g mięsa wieprzowego np. sznycel
  • 1 cebula
  • 2 łyżki przyprawy do gyrosa
  • 3 strąki papryki: czerwona, żółta, zielona
  • 200 g ryżu długoziarnistego
  • 500- 550  ml soku pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki posiekanej natki pietuszki
  • sól morska, biały pieprz, cukier do smaku
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 2-3 ząbki czosnku

 

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w paski, cebulę pokroić w piórka. Do naczynia wlać 2 łyżki oliwy, wsypać przyprawę do gyrosa, dodać mięso i cębulę, wymieszać i odstawić na minium 30 minut.

Obrany czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem greckim, doprawić do smaku solą, białym pieprzem i szczyptą cukru.

Do garnka wlać sok pomidorowy, przyprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru. Zagotować, wsypać ryż (wcześniej opłukany na sitku pod bieżącą zimną wodą). Gotować bez przykrycia 8-10 minut, (od czasu do czasu mieszając), po czym przykryć i wyłączyć płytę. Pozostawić garnek na ciepłej płycie przez około 10-15 minut. Gdy ryż jest miękki, dodać natkę pietruszki i wymieszać.

Paprykę przekroić na połowę, usunąć gniazda nasienne i umyć. Pokroić w paseczki. W głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, i podsmażyć paprykę, zdjąć z patelni, odłożyć na bok. Na tą samą rozgrzaną patelnię, włożyć zamarynowane mięso. Smażyć na wysokim ogniu przez 4-5 minuty. Do mięsa dodać paprykę i krótko razem podsmażyć. 

Gyros podajemy z ryżem i sosem taztziki. Życzę smacznego!


 

wtorek, 26 listopada 2013

Kurczak tutti frutti z curry

 


 

  • 4 piersi z kurczaka po 150 g
  • 1 puszka owoców 425 g
  • 200 ml śmiatanki
  • 200 ml mleka
  • 1-2 łyżki mąki
  • 3 łyżeczki curry
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 g ryżu
  • 3-4  łyżki płatków migdałowych
  • mała papryczka chili
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól morska

Płatki migdałowe uprażyć krótko na suchej patelni. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Piersi kurczaka umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z oliwą usmażyć mięso 10-12 minut.

Chili przekroić wzdłuż, wyjąć nasionka, papryczkę drobno pokroić.  Z owoców odlać 150 ml soku. Na głębszej patelni  podsmażyć papryczkę chili, dodać mąkę i zasmażyć. Następnie  wlać mleko, śmietankę, odlany sok z owoców, oraz wsypać curry, przyprawić solą i sokiem z cytryny, sos redukować  przez 5-7  minut. Na koniec dodać owoce i ponownie podgrzać. Mięso pokroić w plastry, podajemy z ryżem i sosem pikantno- owocowym, posypując uprażonymi płatkami. Polecam gorąco.



środa, 30 października 2013

Stir- fry z kurczakiem i ananasem


 

 

Kurczak w marynacie:

• 1 pierś kurczaka
•  szczypta soli
• 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
• 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
• 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
• 1 łyżka startego imbiru

 

Ananas w marynacie:


• 1 mały lub średni świeży ananas
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżka płynnego miodu
• 2 łyżeczki cukru trzcinowego
• 2 łyżki octu ryżowego
• sok z 1/2 limonki lub cytryny


oraz:
• 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy
• 1 papryczka chili, pokrojona na cienkie plasterki
• 3 gałązki szczypiorku wraz z białą częścią lub połowa pora pokrojona w cienkie paski

 

Mięso kurczaka pokroić na paseczki, włożyć do miski, dodać składniki marynaty: sól, paprykę w proszku, czosnek, sok z cytryny, imbir. Wymieszać i odstawić na minimum pół godziny. Do drugiej miski włożyć pokrojonego na kawałki ananasa i dodać resztę składników marynaty: sos sojowy, miód, cukier, ocet ryżowy, sok z limonki. Wymieszać i odstawić na pół godziny.

Do woka lub głębokiej patelni wlać 1 łyżkę oleju lub oliwy, podgrzać, dodać kawałki kurczaka z marynatą i obsmażać przez około 3 - 4 minuty co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną świeżą papryczkę chili i szczypiorek pokrojony na 4 cm kawałki. Zdjąć z patelni, przełożyć do miseczki.

Do woka włożyć ananasa bez marynaty (marynaty nie wylewać), dodać 1 łyżkę oliwy  i smażać  przez około 2 - 3 minuty, wlewając po łyżce marynatę. Na koniec dodać odłożonego kurczaka, podgrzewać przez chwilkę aby smaki się połączyły. Opcjonalnie  posypać świeżą kolendrą, podajemy z ryżem. Danie jest pyszne, słodko pikantne, super rozgrzewające. Polecam serdecznie na chłodne dni.

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com


środa, 21 sierpnia 2013

Łosoś na ryżu z cukinią

 



 

 

3 porcje:

  • 3 steki z łoosia (około 500 g)
  • 3 małe cukinie
  • około 150 g ryżu basmati
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek  oliwy
  • 1 szalotka
  • 1+2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • sól morska, świeżo zmielony  pieprz

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, podzielić na 3 części. Skropić oliwą, sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, ułożyć plasterki jednego ząbka czosnku. Odstawić na minimum 30 minut. Cukinię umyć, pokroić w krążki. Obraną szalotkę i pozostały czosnek drobno pokroić. Orzeszki i czosnek uprażyć krótko na suchej patelni.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, usmażyć cukinię przez około 5 minut, po czym dodać cebulkę i czosnek, krótko podsmażając. Połączyć z ugotowanym ryżem, dodać uprażony słonecznik wraz z orzeszkami i  wymieszać. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę. Usmażyć steki z łososia po 3-4 minuty z każdej strony(na umiarkowanym ogniu).

Ryż z cukinią rozłożyć na talerzach, na wierzch ułożyć łososia. Życzę smacznego :-)



środa, 03 kwietnia 2013

Ryż z warzywami i fetą

 


 

  • 200 g ryżu
  • 1 papryka dowolnego koloru
  • 1 cebula
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 g sera feta
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • dowolne zioła do dekooracji

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Paprykę oczyścić z nasion umyć osuszyć i pokroić w paski. Umyte pomidory pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć paprykę wraz z cebulą i smażyć przez 5 minut. Pod koniec smażenia dodać pomidory. Następnie dodajemy  bulion i koncentrat pomidorowy. Podgrzewać przez 2-3 minuty. Na koniec dodać ugotowany ryż, oraz fetę pokrjoną w kosteczkę. Delikatnie wymieszać, chwilę podgrzewając.

Smacznego...

 

środa, 19 grudnia 2012

Kurczak w sosie pomidorowym z suszonymi morelami

 


 

 

  • 500 g piersi kurczaka ( doskonłe są również  udka kurczaka )
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 150 g suszonych moreli
  • 2 cebule
  • 400 g pomidorów w puszce ( pokrojone )
  • 3 łyżki masła
  • 120 ml śmietanki
  • ½ łyżeczki cury
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

 

Morele zalać gorącą wodą. Mięso umyć, osuszyć pokroić w kostkę, przyprawić papryką, solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Sparzone i odsączone morele pokroić w paski.

Na głebokiej patelni zeszklić cebulę na maśle. Nastepnie dodać mięso i obsmażać 5 minut. Po czym dodajemy morele,  pomidory z puszki wraz z sokiem, śmietanę, curry, kmin, sól, pieprz do smaku. Całość dusimy na wolnym ogniu około 15- 20 minut. Podajemy np, z ryżem parabolicznym. Gotowe.

Danie jest bardzo proste, szybkie w wykonaniu i niezwykle smaczne. Polecam gorąco.

Smacznego...

 

poniedziałek, 02 lipca 2012

 Kurczak po prowansalsku z ryżem pomidorowym

 


 

 

 

 

 

  • 3-4 udka kurczaka
  • 5 gałązek tymianku
  • 5 gałązek oregano (możemy zastąpić suszunym)
  • 1 bakłażan
  • 3 strąki papryki (czerwona, żółta, zielona )
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 średnie pomidory
  • 150 g ryżu parabolicznego
  • 2 łyżki koncetratu pomidorowego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka

Tymianek i oregano umyć, osuszyć, listki oderwać od gałązek, posiekać. Mięso umyć, osuszyć. Delikatnie oddzielić skórę kurczaka od mięsa, następnie równie delikatnie włożyć połowę posiekanych ziół pod poluzowaną skórę. Udka natrzeć 2 łyżkami oliwy, solą, pieprzem, papryką. ( Mięso zawsze przyprawiam wcześniej, przynajmniej 2 godziny przed pieczeniem aby przyprawy się lepiej wchłonęły ). Kurczaka ułożyć w nasmarowanym tłuszczem  żroodpornym naczyniu. Włożyć do nagrznanego piekarnika 200°C, piec przez około 60 minut.

Paprykę, bałkażan umyć. Paprykę pokroić na większe kawałki, bałkażan w plastry, czosnek pokroić w plasterki. Warzywa wymieszać z 2 łyżkami oliwy, pozostałą połową ziół, przyprawić solą i pieprzem. Włożyć do kurczaka na 30 minut przed końcem pieczenia. 

W międzyczasie ugotować ryż według przepisu na opakowaniu. Umyte pomidory pokroić  w kosteczkę. Ugotowany ryż połączyć z koncetratem pomidorowym, pomidorami, przyprawić do smaku. Podgrzać przez chwilę.

Kurczaka podajemy z warzywami, ryżem pomidorowym. Życzę smacznego.







 

 

 

 

 

 

 


czwartek, 10 maja 2012

 Pierś  kaczki  po  tajsku

 


 

 4 porcje :

  • 2 piersi kaczki ze skórką ( 250 - 300 g), świeże lub mrożone
  • 1  papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cukinia
  • 1 puszka mleka kokosowego ( 400ml )
  • 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka oleju sezamowego ( lub inny )
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • 200 g ryżu  basmati

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Mięso umyć (jeśli było mrożone-rozmrozić ), osuszyć. Skórkę ponacinać na krzyż. Piekarnik nagrzać do 175°C.

Rozgrzać patelnię ( powelekana np: ceramiczna, smażymy bez tłuszczu ), ułożyć piersi skórką do dołu i smażyć przez 4-5  minut na średnim ogniu. Następnie przełożyć piersi na drugą stronę i smażyć przez 1 minutę, przyprawić solą i pieprzem. Piersi ułożyć skórką do góry w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce i wstawić do piekarnika na 10-12 minut (medium).

Warzywa umyć. Paprykę pokroić w paski, cukinię przekroić wzdłuż i pokroić na ukośne plasterki. Kolendrę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, posiekać.Rozgrzać patelnię z 1 łyżką oleju sazamowego.

Piersi kaczki wyjać z piekarnika i pozostawić na 5 mint, aby mięso "odpoczęło".

Warzywa podsmażyć przez 2 minuty, dodać mleko kokosowe, sok z cytryny, pastę curry. Poddusić przez 2-3 minuty, dodać posiekaną koledre.

Piers pokroić na plasterki, połączyć z sosem ( lub ułożyć na warzywach ), podawać z aromatycznym ryżem basmati.

Danie jest przepyszne, warto spóbować.

Smacznego :-)

czwartek, 29 marca 2012

  Klopsiki  z  porem  w  sosie curry


Pyszne i błyskawiczne danie na obiad. Kulki z mięsa mielonego wieprzowo-wołowego w sosie curry. Smacznego !

 

  • 500 g mięsa mielonego mieszanego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 średnie pory
  • 2 łyżki curry
  • 1 łyżka mąki
  • 150 ml mleka
  • ¼ l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Mięso mielone połączyć z jajkiem, bułką tartą, przecierem pomidorowym, przyprawić solą i pieprzem. Uformować  około 20 kulek. Podsmażyć na oliwie, zdjąć z patelni. Na powstałym tłuszczu dodać umyty i pokrojony por ( większe kawałki). Psypać curry i mąką-  podsmamżyć. Wlać mleko i bulion, dusić około 5 minut. Następnie dodać kulki mięsne, podgrzać. Podawać z ryżem.

poniedziałek, 05 marca 2012

  Błyskawiczny  kurczak  po  tajsku

 


Przepis  jest niezwykle łatwy i szybki  do zrobienia. Jest to jedna z wielu wersji tajskiego kurczaka, z dodatkiem czerwonej pasty curry. Smak potrawy jest przepyszny kokosowo- cytrynowy.

4 porcje

  • 150 g ryżu basmati
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 wiązka  młodej cebulki dymki
  • 3 średnie marchewki
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • sok z  połowy cytryny
  • 3 łyżeczki czerwonej pasty curry    ( do kupiena w supermarketach na stoiskach z orientalną żywnością )
  • 2 łyżki oleju arachidowego, lub innego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych
  • sól morska

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostetkę. Dymkę umyć, pokroić. Umytą marchew pokroić w talarki na ukos. Wycisnąć sok z połowy cytryny.

Olej rozgrzać na patelni lub w woku. Podsmażyć mięso i marchew 5 minut , następnie dodać dymkę, krótko podsmażyć, doprawić solą. Zdjąć z patelni.

Na patelnię wlać sok z cytryny, wmieszać mąkę i pastę curry. Wlać mleko kokosowe, podgotować 5 minut. Połączyć z mięsem i marchewką i orzechami gróbo posiekanymi . Krótko podgrzać. Podawać z ryżem basmati.


poniedziałek, 20 lutego 2012

 Kurczak curry w sosie  mango


 

 

 

  • pierś z kurczaka (około 350g )
  • 1 dojrzałe mango
  • 3 cebulki dymki
  • 250 ml słodkiej śmietanki 15%
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju  z orzeszków ziemnych (lub inny)
  • sól morska, biały pieprz
  • 150 g ryżu basmati

Ryż ugotować na sypko. Mango obrać ze skórki, odkroić miąższ od pestki i  pokroić w kosteczkę. Cebulkę dymkę pokroić  w pierścienie, a mięso w kostkę lub w paseczki. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pierś z kurczaka (około 5 minut). Doprawić solą i pieprzem,  zdjąć z patelni. Mango włożyć  na patelnię i samażyć przez 3 minuty. Dodać curry, krótko podsmażyć, wlać bulion i śmietankę, sok z cytryny, zagotować. Na koniec dodać usmażone mięso i dymkę, podgrzewać przez 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem, podajemy z ryżem.

 

Smacznego :-)

 

piątek, 20 stycznia 2012

          Kurczak faszerowany ryżem  z żurawiną 


 

 

 

 

  • 2 duże piersi kurczaka
  • 50 g białego ryżu basmati
  • ½  szklanki suszonej żurawiny
  • ok. 100g fety
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  •  3 łyżeczki papryki w proszku (najlepiej wędzonej lekko pikantnej,lub zwykłej)
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • oliwa z oliwek

 

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Pierśi kurczaka naciąć głeboko tworząc kieszeń. Kurczaka posypać solą i pieprzem.

Ugtowany i przestudzony ryż wymieszać z 2 łyżeczkami  papryki, 1 łyżeczką kardamonu, 1 łyżeczką cynamonu. Dodać żurawinę oraz natkę. Doprawić solą i pieprzem,wymieszać. Nasępnie połączyć z pokrojoną w kostkę fetę  z 2 łyżkami oliwy z oliwek.

W kieszenie  z piersi kurczaka włożyć nadzienie. Na talerzyku wymieszać 4 łyżki oliwy z oliwek z 1 łyżeczką papryki w proszku.Mieszanką posmarować kurczaka i nadzienie.Przykryć luźno folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec ok.  35 minut. Pod koniec  zdjąć folię i piec jeszcz przez ok. 5 min.

Smacznego!


 

Źródło:Kwestia Smaku