Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: wątróbka

piątek, 01 lutego 2013

Makaron z wątróbką i pieczarkami

 


 

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 400 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g dowolnego makaronu
  • kilkanaście listków bazylii
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Wątróbkę pozbawić  błonek i resztek tłuszczu, wypłukać pod bieżącą zimną wodą  i osączyć na sicie i  pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki oczyścić, pokroić na ćwiartki, cebulę i czosnek drobno posiekać. 

Na głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, podsmażyć pieczarki na dużym ogniu perzez 3-4 minuty, posolić, pod koniec włożyć masło. Zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię wlać pozostałą oliwę, zeszklić  cebulę wraz z czosnkiem, następnie dodać wątróbkę i podsmażyć na dużym ogniu przez 2- 3 minuty. Wlać ocet balsamiczny, doprawić solą i pieprzem. Wątróbkę połączyć z pieczarkami, makaronem i listkami bazylii- wymieszać. Gotowe!

Smacznego....


czwartek, 30 sierpnia 2012

    Sałatka z wątróbką

 



  • 200 g wątróbki drobiowej
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • po garści, sałaty lodowej, rucoli  (lub innej ulubionej)
  • strąk papryki
  • 100 g fety
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Dressing:

  • 3 łyżki octu  balsamicznego białego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka słodkiej musztardy
  • ½ łyżeczki oregano
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Wątróbkę opłukać i oczyścić z błon i żyłek. Podzielić na mniejsze kawałki. Starannie osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebulę pokroić w półplasterki,  jabłka wraz z skórką pokroić na  kawałki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć z obu stron wątróbkę. Następnie dorzucić cebulę, jabłka i natkę pietruszki. Dusić wszystko przez około 5- 7  minut. Doprawi ć  do smaku solą i pieprzem.

Wszystkie sładniki do dresingu włożyć do niewielkiego  słoika lub shakera, dynamicznie potrząsać aby uzyskać jednolity sos. Sałatę myjemy, osuszamy (np. wirówką do sałaty), rwiemy na małe kawałki. Paprykę kriomy w paski, fetę w kostkę. Rozkładamy na talerze, na wierzch układamy wątróbkę z jabłkiem, polewamy dressingiem, podajemy z pieczywem.

Smacznego :-)


wtorek, 27 marca 2012

   Wątróbka drobiowa z jabłkiem

 


Wyśmienity pomysł na obiad.  Niesamowity smak  kurzej wątróbki, z duszoną cebulą,  jabłkiem i tymiankiem. Bardzo polecam.

  • 500 g wątróbki drobiowej (np. z kurczaka )
  • 2 kwaśne  jabłka
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • tymianek do smaku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Wątróbkę opłukać i oczyścić z błon i żyłek. Podzielić na mniejsze kawałki. Starannie osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebulę pokroić w półplasterki, obrane  jabłka na mniejsze kawałki. 

Na patelni rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć z obu stron wątróbkę. Następnie dorzucić cebulę i jabłka. Dusić wszystko przez około 5- 7  minut. Dodać przyprawy, sok z cytryny, mleko, natkę. Podgrzewać chwilę, po czym podawać ciepłą  np, z ziemniakami puree.


Smacznego !