Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: fasola

poniedziałek, 14 listopada 2016

 

Barszcz ukraiński

 


  • 200 g białej fasoli
  • 3 buraki
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 mała cebula
  • kawałek białej kapusty
  • 2 ząbki czosnku
  • 2  liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki koncentratu pomidowrowego
  • kilka suszonych grzybów (namoczonych, umytych i pokrojonych)
  • 1 łyżka  masła
  • 2 litry wywaru jarzynowego lub rosołu z kurczaka
  • pół szklanki  śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • posiekana natka pietruszki
  • ew. 1 płaska łyżki mąki pszennej do zagęszczenia
     

Fasolę dokładnie opłukać, zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia na kilka godzin lub na całą noc- skraca czas gotowania. Następnie ugotować do miękkości.

W międzyczasie ziemniaki i marchew należy obrać, umyć i pokroić w kostkę, włożyć do wywaru, dodać również ziele angielskie, liść laurowy, suszone  grzybki,  gotować przez około 15 minut. Obrane umyte buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do gotujących się warzyw. Cebulę i czosnek posiekać w kostkę i podsmażyć na maśle na patelni, do momentu, aż stanie się szklista, dodać do wywaru, oraz dodać pokrojoną kapustę, gotować 20 minut. Na koniec dodać ugotowaną fasolkę oraz przecier pomidorowy, gotować jeszcze przez około 10 minut. Wlać śmietanę i sok z cytryny, wsypać natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby zagęścić mąką rozmieszną w 4 łyżkach wody.