Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: wiśnie

wtorek, 24 listopada 2015

Tort  szwarcwaldzki


 

Ciasto:

  • 100 g gorzkiej czekolady, roztopionej
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 150 g mąki
  • 6 jajek, osobno białka i żółtka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 Wiśnie:

  • 700 g mrożonych wiśni bez pestek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 ml wody
  • 5 łyżek cukru

 Bita śmietana:

  • 800 ml zimnej śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  •  mały słoiczek wiśni w syropie
  • około 100 g wiórków czekoladowych

Nasączenie:

  • 75 ml wiśniówki
  • 75 ml odlanego soku z wiśni

 

Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodawać kolejno żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodanym żółtku. Następnie dodać roztopioną i ostudzoną czekoladą, oraz przesianą mąką zmieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm, wstawić do nagrzanego  piekarnika 180°C. Piec przez około 40-45 minut. Całkowicie ostudzone ciasto pokroić na 3 krążki.

Do rondla włożyć mrożone wiśnie, cukier, oraz wodę, gotować przez minutę. Odlać 75 ml soku i odstawić na bok.

Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w trzech łyżkach wody i wlać do wiśni, podgrzać i mieszać do zgęstnienia. Odstawić do wystygniecia.

Odłożony sok wymieszać z wiśniówką. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.

Na paterę położyć pierwszy krążek ciasta, nasączyć pończem (50 ml). Na niego wyłożyć połowę masy z wiśni i  1/4 bitej śmietany. Przykryć kolejnym krążkiem, znów nasączyć, wyłożyć resztę masy wiśniowej, kolejną część bitej śmietany. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta, lekko przyciskajac, nasączyć pozostałym pończem.

Wierzch i boki tortu udekorować resztą bitej śmietany, ozdobić wiśniami  oraz wiórkami czekolady. Przechowywać w lodówce.




poniedziałek, 26 października 2015

Ciasto orkiszowe z wiśniami

 


 

 

Ciasto półkruche:

  • 200 g mąki orkiszowej razowej
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 40 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Pozostałe składniki:

  • słoik wiśni (po odsączeniu 350g)
  • 3 jajka
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g słodkiej śmietanki
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 80 g brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki płatków migdałowych

Składniki na ciasto zagnieść, wyłożyć na dno tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

3 jajka ubić z cukrem na puszysty krem, po czym wmieszać  śmiatankę łyżką, następnie dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać wiśnie i połączyć z masą. Masę wylewamy na cisto w formie, posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180ºC, pieczemy około 50 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.


sobota, 14 lutego 2015

Tort serce

 


 

 

 

 

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 220 g cukru
  • 250 g mąki
  • 2-3 łyżki kakao

Nasączenie:

  • 40 ml wiśniówki
  • 50 ml soku wiśniowego

Masa wiśniowa:

  • 400 g wiśni lub wiśnie w słoiku 800ml
  • 250 ml soku wiśniowego lub sok z wiśni ze słoika
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 40 ml wiśniówki

Oraz:

  • 700 ml śmietany kremówki 30%
  • 50 g cukru
  • 6 płatków żelatyny
  • forma w kształcie serca
  • wiśnie kandyzowane i wiórki czekoladowe do dekoracji

 

Biszkopt: do większej miski wbić całe jajka, dodać cukier, ubić na puszysty krem (około 7 minut). Natępnie dodać przesianą mąkę z kakao. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180ºC, piec około 25 min.

W rondelku zagotować 200 ml soku z wiśni, w pozostałym 50 ml soku rozmieszać mąkę ziemniaczaną. Zagęścić sok wiśniowy, na koniec dodać wiśnie i wiśniówkę delikatnie mieszając.

Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż, wokół dolnej części zapiąć obręcz od formy, skropić spód nasączeniem. Wyłożyć jeszcze ciepłą masę wiśniową. Przykryć drugą połówką. Dobrze wystudzić.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem na sztywno.  Płatki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie, następnie wycisnąć i rozpuścić w małym garnuszku na delikatnym ogniu. Do żelatyny dodać około 3 łyżki ubitej śmiatany, dokładnie wymieszać i połączyć z pozostałą ubitą śmiataną. Posmarować cały torcik śmiataną, pozostawiając kilka łyżek do dekoracji. Pozostałą część śmietany włożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką- gwiazdką i wycisnąć rozetki. Ułożyć wisienki.
 

Tagi: wiśnie
15:31, ginam35 , Torty
Link Dodaj komentarz »
środa, 06 sierpnia 2014

Skubaniec z wiśniami

 


 

  • 500 g wiśni (bez pestek) lub innych owoców
  • 2,5 szkanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 kostka zimnego masła
  • 5 jajek
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Żółtka oddzielić od białek. Blaszkę wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180°C.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, masło pokrojone na kawałki, cukier. Zagnieść ciasto, podziekić na 3 części. Do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść. Na spód blachy wyłożyć jedną część jasną ciasta, następnie pokruszyć połowę ciasta ciemnego i połowę ciasta jasnego. Wstawić do piekarnika i podpiec 15 minut. W międzyczasie białka ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Gdy cisto jest podpieczone wyjąć z piekarnika, ułożyć owoce, nastepnie rozsmarować pianę z białek. Na białka pokruszyć pozostałą część ciasta ciemnego i jasnego. Wstawić ponownie do piekarnika, piec około 40-45 minut.