Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: brzoskwinie

sobota, 26 sierpnia 2017

Ciasto kruche z malinami

 


 

 

Ciasto

  • 200 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
Owoce
  • 600 g malin (mrożone rozmrozić)
  • 400 g nektarynek lub brzoskwiń
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Beza
  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Formę o wymiarach 20 x 30 cm lub tortownice 28 Ø cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170ºC.
Mąkę wsypać do misy miksera, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, cukier, sól i proszek do pieczenia.
Zmiksować mikserem, następnie dodać żółtka (białka zachować do bezy) i zagnieść na gładkie ciasto.
Ciastem wyłożyć spód oraz 2 cm boków, spód podziurkować widelcem.
Nektarynki lub brzoskwinie pokroić na kawałki usuwając pestki, połączyć z malinami i mąką ziemniaczaną delikatnie mieszając.
Beza:
Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Na koniec ubijać jeszcze przez około 5 minut na gęstą i lśniącą pianę. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.
Na spód z ciasta wyłożyć owoce i przykryć je ubitą pianą. Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w
170°C . Następnie ustawić 60°C + termoobieg i piec jeszcze przez 10 minut.
Wyjąć z piekarnika, po lekkim przestudzeniu można już podawać.

 

Przepis pochodzi z Kwestti Smaku.com



sobota, 19 marca 2016

Sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami

 


 

 

Ciasto kruche:

  • 175 g masła
  • 300 g mąki
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • tłuszcz do posmarowania formy oraz 1 łyżka wiórków kokosowych do obsypania

 

Masa serowaa:

  • 500 g sera na sernik
  • 2 jajka
  • 125 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • starta skórka  z cytryny (sparzona w gorądzej wodzie)
  • brzoskwinie z puszki (850ml)
  • cukier puder do posypania

Ciasto kruche: masło rozpuścić w rondlu, przestudzić. Tortownicę (26 cm ø), posmarować masłem i obsypać wiórkami kokosowymi. Brzoskwinie odsączyć z soku i pokroić w cząstki.

Następnie mąkę , cukier, cukier waniliowy połączyć z przestudzonym masłem i zagnieść na kruszonkę. 2/3 ciasta wyłożyć na dno formy, delikatnie przyciskając, wstawić do lodówki na 30 min. Pozostałe ciasto skuruszć palcami.  Jajka z cukrem i cukrem waniliowym  ubić na puszystą pianę. Dodać ser, skórkę i sok z cytryny, połączyć delikatnie  mikserem na najniższych obrotach, na koniec wmieszać budyń i połączyć równie delikatnymi ruchami.

Ćwiartki brzoskwiń ułożyć na schłodzonym spodzie, po czym wylać masę serową, na wierzch posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika  190ºC, piec około 50-60 min. Studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drziwczkach. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

niedziela, 08 marca 2015

Ciasto brzoskwiniowe z kruszonką

 


 

  • 175 g + 130 g masła
  • 300 g mąki
  • 150 g + 120 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • starta skórka z jednej cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 500 g chudego twarogu
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 puszka brzoskwiń (850 ml)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Formę o średnicy 26 cm, wysmarować masłem, obsypać wiórkami kokosowymi.

175 g masła rozpuścić, wystudzić, następnie połączyć i zagnieść z  mąką, 150 g cukru, 1 łyżką cukru waniliowego.

2/3 ciasta wyłożyć na dno tortownicy, przycisnąć łyżką, zrobić dziurki widelcem. Włożyć do lodówki na 20 min.

130 g miękkiego masła, 120 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, oraz starta skórka z cytryny, utrzeć mikserem na krem. Następnie dodać stopniowo jajka cały czas miksując, po czym dodać twaróg i sok z cytryny. Na koniec wsypać budyń i krótko zmiksować. Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na schłodzonym kruchym cieście. Na brzoskwinie wylać masę serową, i pokruszyć pozostałe ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC, piec około 50 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

wtorek, 05 listopada 2013

Tort brzoskwiniowy

 


 

 

 

 

Biszkopt:

• 6 jajek (w temperaturze pokojowej) oddzielnie żółtka i białka
• 300 g drobnego cukru do wypieków
• 100 g mąki pszennej
• 100 g  mąki ziemniaczanej


Masa:
• 500 g sera mascarpone

• 500 ml śmietany kremowej  dobrze schłodzonej
• 1 szklanka cukru pudru

Przełożenie:

• 1 duża puszka brzoskwiń w zalewie
• 1/2 szklanki  konfitury brzoskwiniowej

Nasączenie:
• 4 łyżki syropu brzoskwiniowego  z puszki
• 2 łyżki likieru brzoskwiniowego lub dodatkowe 2 łyżki syropu brzoskwiniowego z puszki
• 5 łyżek zaparzonej zielonej herbaty, ostudzonej
• 3 łyżki soku z cytryny lub limonki

Piekarnik nagrzać do 180°C. Tortownicę o średnicy 24- 26 cm, dokładnie posmarować masłem i wysypać bułką tartą. 
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać i dokładnie wymieszać. Żółtka utrzeć z połową cukru przez około 7 - 8 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru przez około 7 - 8 minut, aż powstanie lśniąca piana (nie będzie idealnie sztywna). Połączyć żółtka z białkami za pomocą łopatki, wykonując kilka lub kilkanaście delikatnych ruchów. Następnie do masy przesiać 1/3 ilości mąki i bardzo delikatnie połączyć łopatką. Wsypać kolejną 1/3 mąki i znów delikatnie połączyć, to samo zrobić z pozostałą mąką. Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, dokładnie ostudzić na kratce. Można go od razu przekładać masą lub w następny dzień.

Biszkopt  po całkowitym wystudzeniu odciąć chrupiący wierzch, pokruszyć go i zachować do posypania boków.

Przygotować nasączenie: w małej miseczce wymieszać syrop brzoskwiniowy, likier, zieloną herbatę i sok z cytryny.

Odłożyć 2-3 połówki brzoskwiń, resztę wyjąć z zalewy i pokroić w kostkę. Wymieszać z konfiturą brzoskwiniową.

Zimną śmietankę  ubić na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem. Połączyć ją na wolnych obrotach miksera z serem mascarpone lub wymieszać delikatnymi ruchami łopatki.

Biszkopt przekroić na 3 poziome blaty. Dolny krążek ułożyć na paterze, wyłożyć połowę brzoskwiń razem z konfiturą i skropić 1/3 ilości nasączenia. Wyłożyć 1/3 ilość masy mascarpone i przykryć drugim krążkiem. Skropić go 1/3 nasączenia, ułożyć resztę brzoskwiń i 1/3 masy. Przykryć ostatnim, górnym krążkiem, skropić go resztą nasączenia. Wierzch i boki pokryć ostatnią częścią masy.

Boki tortu obłożyć-obsypać dłonią, odłożonymi pokruszonymi okruszkami. Wierzch udekorować pokrojonymi na plasterki brzoskwiniami. Wstawić do lodówki do czasu podania.

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com