Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: jogurt

wtorek, 23 października 2012

 Moussaka

 


 


  • 2 bakłażany
  • 450 g mielonego mięsa wołowego lub mieszanego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów  pokrojonych 400 g
  • 1-2 łyżki koncetratu pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól morska,  świeżo zmielony  pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 jajka
  • 300 g jogurtu greckiego 10%
  • 4 łyżki tartego świeżego parmezanu

Bakłażana pokroić na półcentymetrowe plastry, zarumienić porcjami na powlekanej patelni bez tłuszczuna na lekko brązowy kolor. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, zeszklić na małym ogniu. Zwiększyć ogień, dodać mięso i mieszając  obsmażyć przez około 5 minut. Dodać pokrjone pomidory, koncetrat pomidorowy, cynamon, oregano,  natkę pietruszki, sól morska i pieprz do smaku. Całość dusić na wolnym odniy przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

 Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Żaroodporne naczynie  posmarować oliwą. Połowę bakłażanów rozłożyć na dnie, przykryć sosem  mięsno-pomidorowym,  ułożyć drugą warstwę bakłażanów. Jajka rozmącić i połączyć z jogurtem, doprawić solą i pieprzem, polać  na bakłażany, posypać tartym parmezanem i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 35 minut.

Smacznego!

 








poniedziałek, 15 października 2012

  Muffinki czekoladow0 - imbirowe

 


 

 

 

  • 2,5 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • 1  łyżeczka tartego imbiru lub w proszku
  • szczypta soli
  • 50 g czekolady
  • 50 g dowolnych orzechów
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 100 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 12 papilotek

 

Piekarnik nagrzać do temperatury 210ºC. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Czekoladę, orzechy i żurawinę posiekać.W jednej misce połączyć suche składniki, (mąkę, proszek do pieczenia, sodę,cukier, imbir,  sól, posiekane orzechy, czekoladę, żurawinę). W drugiej misce roztrzepać jajka z przestudzonym masłem, dodać jogurt i połączyć z suchymi składnikami. Wypełnić papilotki ciastem.  Piec 2o minut.

Smacznego :-)



niedziela, 15 lipca 2012

Kremowy sernik jagodowy na zimno z chrupiącym spodem

 


 

 

 

 

  • 300 g jagód
  • 400 g serka śmietankowego np. Philadelphia
  • 150 g jogurtu naturalnego 3,5%
  • 150 g cukru (ja dodałam 100 g) + 2 łyżki
  • 100 g śmietanki kremówki
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g herbatników
  • 75 g migdałów (z skórką)
  • 100 masła
  • 6 listków żelatyny*
  • 1 cytryna

* 1 listek żatyny to 2 łyżeczki żelatyny w proszku. Żelatynę w pruszku należy również namoczyć w wodzie ( 5 minut ). Na 1 łyżeczkę dodajemy  2 łyżeczki wody. Rozpuszczamy w garnuszku na ciepłej płycie.

 

Tortownicę o wymiarach 20-22 cm ø,  natłuścić. Masło  rozpuścić w rondelku. Migdały grubo posiekać, uprażyć na suchej patelni, na złoty kolor. Herbatniki pokruszyć, połączyć z roztopionym masłem i migdałami. Dokładnie wymieszać, wyłożyć dno tortownicy dobrze ugniatając. Włożyć na około 30 minut do lodówki.

5 listków + 1 listek żelatyny namoczyć oddzielnie w zimnej wodzie (około 5 minut). Cytrynę umyć w gorącej wodzie, osuszyć. Zetrzeć skórke. Przepołowić na pół, wycisnąć sok z jednej połówki. Śmietanę ubić na sztywno, wstawić do lodówki.

Serek śmietankowy, jogurt, 150 g cukru, cukier waniliowy, skórkę i 3 łyżki soku z cytryny dokładnie wymieszać lub utrzeć krótko mikserem. Namoczone  5 listków żelatyny wycisnąć, rozpuścić w garnuszku na ciepłej (nie gorącej !) płycie, wmieszać 2 łyżki masy serowej. Po czym wymieszać z pozostałą masą serową, następnie szybko połączyć z ubitą śmienatną. Krem  wyłożyć na spód herbatnikowy-migdałowy i wyrównać. Wstawić do lodówki na około 30 minut.

Jagody zmiksować z 2 łyżkami cukru. Pozostały 1 listek żelatyny wycisnąć i rozpuścić w garnuszku na ciepłej płycie, dodać 1 łyżkę zmiksowanych jagód, wymieszać i połączyć z pozostałymi jagodami. Jagody wylać na tęrzejącą masę serową. Tort przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 4 godziny.

Smacznego!

 


poniedziałek, 09 lipca 2012

 

Grillowane kotleciki na patyku

 


 


 

 



  • 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki tartej bułki
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego (cumin )
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Dip czosnkowy:

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 4- 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków mięty
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru

 

Mięso połączyć z rozkłóconym jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tartą bułką, natką i mietą. Przyprawić cynamonem, kminem rzymskim, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Wigotnymi dłońmi z  mięsa uformować  podłużne kotleciki, nadziewać je pojedynczo na patyczki, lekko docisnąć i spłaszczyć. Grillować przez około 7 minut z każdej strony. 

Dip: jogurt, śmietanę, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, miętę posiekać. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wszystkie składniki połączyć. Podawać z grillowanymi kotlecikami, (są przepyszne, my je uwilebiamy).

Smacznego:-)

piątek, 15 czerwca 2012

 Sałatka  z  brokuła  i  fety


 

  • 1 brokuł
  • 200 g fety greckiej
  • 2 łyżki majonezu
  • 5 łyżek jogurtu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, słodka paryka w proszku

Jogurt połączyć z majonezem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, doprawić solą, pieprzem, paryką.Fetę pokroić w kostkę.

Brokuł podzielić na rożyczki, umyć.  Blanszujemy: wkładamy rożyczki  do wrzącej wody z dodatkiem soli oraz cukru i gotujemy bez przykrycia przez 3 minuty. Po ugotowaniu brokuły odsączamy i przelewamy zimną wodą.

Brokuły i fetę układamy w naczyniu, polewamy sosem czosnkowym. Gotowe. Mała uwaga: ponieważ brokuły były blanszowane sałatka może “poleżeć”dłużej w lodówce.

Smacznego :)


poniedziałek, 14 maja 2012

 Kopuła  truskawkowo- jogurtowa

 


 Pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach torcik jogurtowy z truskawkami w kształcie kopuły.     Ciasto należy przygotować dzień wcześniej, aby masa jogurtowa dobrze stężała.

Biszkopt  czekoladowy :

  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 60 g miękiego masła lub margaryny
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka rumu
  • 125 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • forma o średnicy 22 cm 

Masa jogurtowa :

  • 800 g  truskawek + kilka do dekoracji
  • 1 kg jugurtu naturalnego 3,5%
  • 18 listków żelatyny
  • 750 g śmienki kremówki 30 %
  • 75 g płatków migdałów
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • tortownica o  22 cm ø

 

 Biszkopt: Czekoladę drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Białka odzielić od żółtek, ubić na sztywno z szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem do białości stopniowo dodając żółtka. Wlać rum. Dodać  wymieszane mielone migdały z proszkiem  do pieczenia  i posiekaną czekoladą. Ubitą na sztywno pianę dodawać stopniowo, delikatnie mieszająć łopatką lub łyżką. Ciasto wyłożyć  równomiernie do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Włożyć do nagrznego piekarnika, piec 15-20 minut w 200°C. Wystudzić na metalowej kratce.

Masa jogurtowa: Truskawki umyć, usunąć szypułki, wyłożyć na papierowy ręczniki, dokładnie osuszyć. Odważyć 450 g, pokroić w drobną kostkę. 9 listków żelatyny namoczyć w zimnej wodzie (5 minut). 700 g jogurtu wymieszać z 150 g cukru. Żelatynę dobrze wycisnąć i podgrzewać w rondelku do rozpusczenia (na małym ogniu). Po czym zdjąć z płyty, dodać 3 łyżki jogurtu i ponownie połączyć dokładnie  z jogurtem. 200 g śmietanki ubyć na sztywno, wymieszać z jogurtem. Na koniec dodać pokrojone truskawki.

Naczynie, w kształcie kopuły (22-23 cm ø, około 3 l ), wyłożyć folią spożywczą tak aby brzegi wystawały poza naczynie, posmarować oliwą (np. pędzelkiem). Wyłożyć jogurt z truskawkami i wsawić na 30 minut do lodówki.

W międzyczasie, namoczyć następne 9 listków żelatyny w zimnej wodzie. Po czym, wycisnąć i podgrzewać w rondelku do rozpusczenia. Pozostałe 350 g truskawek, zmiksować blenderem z  75 g  cukru, połączyć z 300 g jogurtu. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 3 łyżki jogurtu-wymieszać.  Połączyć dokładnie z musem truskawkowo-jogurtowym i ubitą na sztywno  300g  śmietany. Kopułę wyjąć z lodówki, wylać równomiernie mus truskawkowo-jogurtowy. Na wierzch ułożyć biszkopt (górną stroną na masę). Wstawić na noc do lodówki.

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Wystudzić. Truskawki które pozostały do dekoracji pokroić na plastry. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Kopułe  wyjąć z lodówki, przewrócić na tortownice, zdjąć kopułę, następnie ostrożnie folię spożywczą. Posmarować śmietaną, posypać uprażonymi migdałami, udekorować truskawkami.

Smacznego :)




sobota, 12 maja 2012

Doskonały  sos  zaziki


 

 

 Najpopularniejszy grecki dip,  jest świetnym dodatkiem do grillowanych mięs, do sałatek, do maczania białego pieczywa, to  także doskonały dip do maczania warzyw. Najlepiej smakuje, następnego dnia ( ja przygotowuje go zawsze dzień wcześniej ). Mój ulubiony i w moim wydaniu. Polecam gorąco.

  • 500 g jogurtu greckiego 10 %
  • 2 ząbki czosnku (przecisnięty przez praskę )
  • połowa zielonego ogórka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony biały pieprz, szczypta cukru
  • 1 łyżka posiekanej mięty ( opcjonalnie )

Ogórek umyć, zetrzeć z skórką na tarce  z grubymi oczkami. Połączyć dokładnie z jogurtem, przeciśniętym czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny, miętą, doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem. Schłodzić w lodówce.  Gotowe.

czwartek, 03 maja 2012

 Zupa  hinduska  z czerwonej  soczewicy


 

 

 Błyskawiczna, smaczna, aromatyczna, zdrowa, pożywna, łatwa do wykonania zupa z czerwonej soczewicy po hindusku- wspaniały smak...

 

  • 500 g czerwonej soczewicy
  • 1 ½- 2 l bulionu warzywnego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  •  kawałek świeżego imbiru wielkości orzecha włoskiego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżeczeka mielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 150 g jogurtu naturalnego

Cebulę, czosnek, imbir, obrać. Drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek, imbir, soczewicę, podsmażyć. Dodać curry, kmin rzymski, kardamon, wlać bulion. Gotować na małym ogniu 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Zupę podawać w miseczkach. Na środku zrobić kleks z jugurtu posypać posiekaną natką i curry. 

Życzę smacznego!

 

 

 

 

 

 

poniedziałek, 02 kwietnia 2012

   Bakłażan  z  kaszą  bulgur


Super smaczny pomysł na bakłażana. Danie bezmięsne- wegetariańskie. Wyrazista w smaku, zdrowa, kasza bulgur z suszonymi morelami, pomidorami, przyprawiona cynamonem. Całość w połączeniu z sosem  jogurtowo- imbirowym daje niesamowity smak.

Kaszę bulgur można zamienić na kaszę kuskus, ryż. Robiłam to danie kilkakrotnie i polubiłam je bardzo. Polecam, jeśli lubisz niecodzienne smaki. 

  • 2 bakłażany
  • 2 łyzki oliwy
  • sok z jednej cytryny
  • 100 g kaszy bulgur ( gruba)
  • 200 g bulionu
  • 4 suszone pomidory
  • 10 suszonych moreli
  • połowa zielonej części pora
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Sos jogourtowy:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • imbir (około 2 cm)
  • sól morska, biały pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny

Piekarnik nagrzać do 190°C. Bakłażany umyć, przekroić w poprzek na pół, ponacinać miąższ. Posmarowć oliwą, skropić sokiem z cytryny i oprószyć pieprzem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, wstawić do piekarnika na 25 min.

Kaszę bulgur zalać bulionem i gotowć na małym ogniu bez przykrycia do momentu wyparowania bulionu (na sypko).

Mrele, suszone pomidory i porkroić. Dodaj do kaszy, doprawić cynamonem, solą i pieprzem.

Z upiczonych  bałkażanów wyjąć miąższ,  pokroić drobno i dodać do kaszy- wymieszać. Wnętrza bałkażanów posypać solą i pieprzem, rozłożyć farsz. Wstawić do piekarnika, zapiekać 15 minut.

Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, sok z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić. Upieczone bałkażany podawać ciepłe z chłodnym sosem jogurtowym.

Smacznego :)


niedziela, 25 marca 2012

   Cocktail  z  krewetek

 


Wspaniały, pyszny pomysł na śniadanie- cocktail z krewetek. Polecam.

6 porcji

  • 250 g krewetek świeżych lub mrożonych
  • 1 puszka mandarynek ( 300 ml )
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki soku z mandarynek
  • sól morska, biały pieprz
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sałata do dekoracji

 

Krewetki jeśli były mrożoe, rozmrozić. Zalać wrzątkiem. Po 5 minutach odcedzić. Pokroić na kawałki, jeśli są małe nie ma takiej potrzeby. Ja użyłam krewetek tygrysich, ponieważ najlepiej mi smakują.

Mandarynki odcedzić, pozostawiając 2 łyżki soku.

Jogurt, majonez, sok z mandarynek, sok z cytryny, ketchup,koperek. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos połączyć z krewetkami i mandarynkami.

Na dnie pucharku ułożyć sałatę, rozłożyć coktail.    Życzę smacznego!


 

 

 

  Jajka  faszerowane  tuńczykiem


 

 

  • 6 jajek
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • pół cebuli + posiekany szczypiorek
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól morska, biały pieprz
  • curry do smaku

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupki. Jajka przepołowić, wyjąć ostrożnie  żółtka. Przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem i połączyć z odcedzonym od oleju tuńczykiem. Cebulę i szczypiorek  drobno posiekać. Połączyć z żółtkami i tuńczykiem, dodać majonez i jogurt, doprawić do smaku curry, solą, pieprzem. Farszem napełnić połówki białek. Posypać słodką papryką.

Smacznego!

poniedziałek, 13 lutego 2012

   Kurczak tandoori


Jedno z moich ulubionych dań kuchni indyjskiej. Niezwykłe, aromatyczne, wspaniałe w smaku, rozpływające się w ustach mięso z kurczaka, marynowane w paście tandoori i w jogurcie z aromatycznymi przyprawami. Kurczaka tandoori można podawać z ryżem, chlebkiem Naan, lub jak ja podałam z sałatką kuskus i sosem zaziki.

Polecam bardzo, nie tylko miłośnikom kuchni indyjskiej.

 

  • 8 pałeczek z kurczaka  (lub 4 udka przepołowione)
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki  pasty Tandoori
  • 1 ½ łyżeczki świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki  przypraw garam masala
  • 1 łyżeczka chili
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki kolendry
  • ½ łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
  • sól morska, śweieżo zmielony pieprz
  • oliwa z oliwek

Pałki z kurczaka umyć osuszyć, ponacinać nożem  skórę aby przyprawy lepiej się wchłoneły, natrzeć solą i pieprzem. Posmarować pastą tandoori i wstawić do lodówki  minimum  na 3  godziny a najlepiej na całą noc.

Do pojemnika wlać jogurt dodć posiekany drobno czosnek, imbir, chili w proszku, kumin, kolendre, garam masala, czerwony barwnik. Wymieszać. Następnie dokładnie połączyć z kurczakim i marynować ponownie przez około 3 godziny.

Po tym czasie kurczaka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą i wkladamy do nagrzanego piekarnika 190 stopni. Pieczemy około 1 godzinę.

 

Smacznego :)


 


piątek, 03 lutego 2012

  Muffiny z malinami

 


Do  babeczek można dodać wszystko. Mogą być jogurtowe, sernikowe, czekoladowe, orzechowe, jagodowe itd. Wszystko zależy od naszej wyobraźni, a bez niej, jak wiemy, nie ma dobrej kuchni. Są bardzo smaczne i szybkie w  wykonaniu. Myffiny te wykonujemy bez użycia miksera.

 

 

  

 

  12 sztuk:

  • 150 g masła
  • 3⁄4 szklanki cukru
  • 3⁄4 szklanki  mąki ziemniaczanej
  • 1 torebeczka  cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 1⁄3 szklanki mąki przennej
  • 1⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 12 papierowych papilotek
  • maliny (mogą być mrożone)

 

Masło  włożyć do rondelka. Roztopić na średnim ogniu i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 2 minuty aż nabierze lekko złotego koloru. Odstawić z ognia, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i cukier wanilinowy,   1 łyżkę jogurtu. Wymieszać łyżką wszystkie składniki na jednolitą masę.

Gdy masa lekko  przestygnie dodawać kolejno jajka,  dokładnie i energicznie wymieszać. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem  do pieczenia, wymieszać. Dodać wiórki kokosowe. Wymieszać.

Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto wykładać do papilotek. Do każdej wcisnąć po kilka malin (jeśli były mrożone,wcześniej rozmrozić). Wstawić do nagrzanego piekarnika  i  piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

 

Smacznego :)