Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: rodzynki

sobota, 20 grudnia 2014

Śledź po kaszubsku

 


 

  • 300 g matiasów
  • 2 cebule
  • kilka śliwek
  • garść rodzynek (namoczone w wodzie)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • świeżo zmielony pieprz

Matiasy namoczyć w wodzie, przez około 3 gdziny zmieniając wodę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę pokrojoną w piórka, posypać łyżką cukru i zeszklić. Nastepnie dodać namoczone i odcedzone rodzynki, śliwki pokrojone w paseczki, majeranek, paprykę w proszku, sok z cytryny, cukier, pieprz do smaku. Składniki dokładnie wymieszać i wystudzić.

Namoczone śledzie, pokroić na mniejsze kawałki. Układać w naczyniu warstwami na przemian z sosem pomidorowym. Marynować w lodówce. Najsmaczniejsze są nastepnego dnia. Polecaam serdecznie. Smacznego.

 


sobota, 21 grudnia 2013

Najlepsza rolada makowa

 


 

Ciasto drożdżowe na 3 rolady makowe:

  • 500 g mąki przennej
  • 40 g drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 5 żółtek
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lyb 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Masa makowa:

  • 500 g suchego zmielonego maku
  • 100 ml gorącego mleka
  • 5 białek
  • 3 łyżki miodu
  • 120 g cukru
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g rodzynek+3 łyżki rumu
  • 100 g  posiekanych orzechów włoskich
  • 40 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub 3 łyżki likieru migdałowego

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki  gorącej wody lub sok z cytryny, bądź likier migdałowy

Cukier puder dokładnie wymieszać z gorącą wodą.

 

Ciasto drożdżowe: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Dodać 50 ml ciepłego mleka i 3 łyżki maki, dokładnie wymieszać.   (konsystencja gęstej śmietany). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut.

Masło rozpuścić w rondelku, odstawić do przestudzenia.

Do miski przesiać mąkę. Żółtka utrzeć z cukrem, ekstraktem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka (150 ml), a następnie utarte żółtka. Wyrobić ciasto, aż składniki połączą się, tworząc jednolitą masę. Dodać roztopione masło i wyrabiać dalej, aż ciasto będzie odstawać od ręki.
Ciasto przełożyć do większej miski, przykryć  ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 do 1,5. Ciasto powinno podwoić objętość. 

Masa makowa: do większej miski wsypać mak, wlać mleko dokładnie wymieszać, odstawić na około godzinę. W tym samym czasie rodzynki moczyć w rumie.

Mak połączyć z składnikami jak powyżej (rodzynki odsączone). Na koniec dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać.

Ciasto drożdżowe podzielić na trzy  części, każdą rozwałkować (podsypując  mąką) na prostokąt (około 33 x 27 cm) o grubości ok. 3 mm. Na każdy prostokąt rozłożyć 1,3 masy makowej, zostawiając wolne brzegi około 2 cm. Zwinąć  w roladę i owinąć papierem do pieczenia, dość luźno zostawiając ok 1 cm luzu. Rolady makowe przenieść na blachę, ułożyć zachowując odstęp, odstawić na 30 min  do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut, aż makowce wyraźnie się zarumienią. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, polukrować.

Makowce są wyśmienite, delikatne, miękkie, wilgotne, rozpływają się w ustach, knieczenie do wypróbowania. Polecam gorąco. Ciasto nadaje się doskonale do zamrażania, wcześniej go jednak nie lukrując. Smacznego.



środa, 27 listopada 2013

Śledź po sułtańsku


 

  • 300 g filetów śledziowych (matjasy)
  • 50 g rodzynek
  • 150 g koncentratu pomidorowgo
  • 2 cebule
  • ½ szklanki oliwy+2 łyżki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 łyżek octu winnego
  • 1-2 listki laurowe, świeżo zmielony pieprz

Śledzie wymoczyć w chłodnej wodzie lub mleku przez 1 godzinę. Osuszyć i pokroić na mniejsze  kawałki. Rodzynki zalać gorącą wodą i parzyć przez 10 minut, odcedzić. 

Obraną cebulę pokroić w półksiężyce, zeszklić na oliwie, posypać cukrem. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, ocet winny, rodzynki, listek laurowy, przyprawić pieprzem, chwilę dusić. Wystudzić.

Śledzie układać w słoiku na przemian  z sosem pomidorowo-rodzynkowym. Zalać oliwą. Przed podaniem odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego.


 

 

 


czwartek, 10 października 2013

Placki serowo - dyniowe na słodko

 


 

 

 


• 200 g surowej dyni hokaido
• 1 łyżka masła
• 1/2 łyżeczki drobno startego imbiru
• 200 g białego sera

• 30 g rodzynek
• 5 łyżek cukru
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
• około 4 - 5 pełnych łyżek mąki
• szczypta cynamonu
• opcjonalnie - 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy lub z cytryny

• olej do smażenia

 


Dynię zetrzeć na tarce o małych oczkach. Rozgrzać masło na patelni, dodać dynię i imbir, smażyć przez około 5 minut aż dynia zmięknie, ostudzić.


Do twarogu  dodać rodzynki, cukier, cukier wanilinowy oraz żółtka. Wymieszać z dynią. Białka ubić na pianę i dodać do masy serowo - dyniowej razem z przesianą mąką (4 łyżki), cynamonem i skórką pomarańczy. Delikatnie wymieszać (masa ma być gęsta, w razie potrzeby można dodać resztę mąki - gęstość masy zależy między innymi od tego jakiego sera użyjemy.

Rozgrzać patelnię i posmarować olejem, nałożyć pełną łyżkę masy, rozpłaszczyć ją na powierzchni patelni i smażyć przez około pół minuty, przewrócić placki na drugą stronę i smażyć następne pół minuty aż będą lekko zrumienione. Podawać ciepłe, np. z dodatkiem, twarożku z cukrem, śmietany  czy ulubionej konfitury. Przepis pochodzi z Kwesii Smaku.