Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: ananas

poniedziałek, 26 października 2015

Smoothie z ananasa i bazylii

 


  • połowa ananasa
  • 2/3 szklanki wody mineralnej zimnej
  • kilka listków bazylii

Obranay i pozbawiony twardych części ananas włożyć do blendera, włożyć listki bazylii i wlać wodę mineralną. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, na  jednolitej gładką  konsystencję.





wtorek, 13 października 2015

Smoothie z ananasa

 


 

 

  • połowa ananasa
  • 1 kiwi
  • 1 banan
  • 2/3 szklanki zimnej wody mineralnej

Obranay i pozbawiony twardych części ananas włożyć do blendera, oraz dodać obrany banan, kiwi i wodę mineralną. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, do jednolitej gładkiej  konsystencji.





niedziela, 22 grudnia 2013

Surówka z selera korzeniowego z ananasem

 


  • 1 duży seler korzeniowy około 800 g
  • 1 puszka pokrojonego ananasa 560 g
  • 2-3  łyżki soku z cytryny
  • 100 g crème fraîche lub jogurtu naturalnego np. greckiego
  • 2 łyżeczki majonezu
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól, biały pieprz

Seler obrać, umyć zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posoilić, dodać sok z cytryny i wymieszać. Crème fraîche wymieszać z majonezem, cukrem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Otrzymany sos połączyć z selerem, dodać pokrojony ananas (odsączony z soku), wymieszać odstawić w chłodne miejsce na 30 minut.

środa, 30 października 2013

Stir- fry z kurczakiem i ananasem


 

 

Kurczak w marynacie:

• 1 pierś kurczaka
•  szczypta soli
• 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
• 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
• 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
• 1 łyżka startego imbiru

 

Ananas w marynacie:


• 1 mały lub średni świeży ananas
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżka płynnego miodu
• 2 łyżeczki cukru trzcinowego
• 2 łyżki octu ryżowego
• sok z 1/2 limonki lub cytryny


oraz:
• 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy
• 1 papryczka chili, pokrojona na cienkie plasterki
• 3 gałązki szczypiorku wraz z białą częścią lub połowa pora pokrojona w cienkie paski

 

Mięso kurczaka pokroić na paseczki, włożyć do miski, dodać składniki marynaty: sól, paprykę w proszku, czosnek, sok z cytryny, imbir. Wymieszać i odstawić na minimum pół godziny. Do drugiej miski włożyć pokrojonego na kawałki ananasa i dodać resztę składników marynaty: sos sojowy, miód, cukier, ocet ryżowy, sok z limonki. Wymieszać i odstawić na pół godziny.

Do woka lub głębokiej patelni wlać 1 łyżkę oleju lub oliwy, podgrzać, dodać kawałki kurczaka z marynatą i obsmażać przez około 3 - 4 minuty co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną świeżą papryczkę chili i szczypiorek pokrojony na 4 cm kawałki. Zdjąć z patelni, przełożyć do miseczki.

Do woka włożyć ananasa bez marynaty (marynaty nie wylewać), dodać 1 łyżkę oliwy  i smażać  przez około 2 - 3 minuty, wlewając po łyżce marynatę. Na koniec dodać odłożonego kurczaka, podgrzewać przez chwilkę aby smaki się połączyły. Opcjonalnie  posypać świeżą kolendrą, podajemy z ryżem. Danie jest pyszne, słodko pikantne, super rozgrzewające. Polecam serdecznie na chłodne dni.

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com


poniedziałek, 25 lutego 2013

  Tort Pina colada

 


 

 

 

 

Biszkopt:

  • 7 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej


Mus z ananasem:

  • 2 ananasy
  • 2 łyżki likieru kokosowego
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Krem kokosowy:

  • 1 duża puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 1/4 szklanki likieru kokosowego
  • 1 szklanka cukru
  • 500 g sera mascarpone
  • 250 g sera ricotta ( lub ser śmietankowy) 

 

Nasączenie:
   6 - 9 łyżek rumu

Dekoracja:

  • wiórki kokosowe na boki
  • listki ananasa

 

Biszkopt: Dno wysokiej tortownicy o średnicy około 24 - 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować ani nie wysypywać. Mąkę pszenną przesiać razem z mąką ziemniaczaną i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 170°C.  Oddzielić żółtka od białek. Białka ubijać na małych obrotach miksera przez 2 minuty aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce cukier (w krótkich odstępach czasu). Białka ubijać jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po łyżce wymieszane żółtka (dodawać kolejną porcję gdy poprzednia ubije się już z białkami). Dodać przesiane mąki (najlepiej w 3 partiach) i mieszać je bardzo delikatnymi ruchami metalowej łyżki lub szpatułki z ubitą masą, starając się nie zniszczyć ubitej piany. Ciasto wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i energicznie rzucić go na blat. Ostudzić. Po całkowitym ostudzeniu przekroić na 3 blaty.

Mus z ananasem: Wykroić miąższ z ananasów: odciąż i wyrzucić łupinę oraz środki. Zachować liście do dekoracji. Miąższ pokroić w małą kosteczkę. Połowę ilości ananasa włożyć do rondelka, dodać likier i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około pół godziny lub od czasu aż ananas zmięknie (dla świeżego ananasa nieco dłużej). Zmiksować na mus, dodać resztę pokrojonego ananasa, wymieszać i ponownie zagotować, po minucie gotowania dodać mąkę ziemniaczaną uprzednio rozprowadzoną w małej ilości zimnej wody. Zagotować i potrzymać chwilkę na ogniu aż masa będzie gęsta jak dżem. Ostudzić przed wyłożeniem na tort.

Krem kokosowy: Do garnka wlać mleko kokosowe i likier, wsypać cukier i mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści. Gotować na średnim ogniu przez około pół godziny lub dłużej, do czasu aż powstanie gęsty syrop w ilości nie większej niż 1 szklanka. Ostudzić. W momencie łączenia z serem krem ma być lekko ciepły, nie może być gorący. Ser mascarpone i ricottę włożyć do dużej miski, stopniowo dodawać po 1 łyżce lekko ciepły syrop kokosowy, cały czas delikatnie mieszając.

Pierwszy dolny blat biszkoptu ułożyć na paterze, skropić 2 - 3 łyżkami rumu, delikatnie rozsmarować 1/2 masy ananasowej i 1/3 kremu kokosowego, położyć drugi blat, skropić rumem, położyć resztę masy ananasowej (1 łyżkę pozostawić na boki) i przykryć połową pozostałego kremu. Położyć ostatni blat, skropić rumem i przykryć resztą kremu. Częścią kremu i łyżką masy z ananasa posmarować boki tortu, ale tylko tyle aby wiórki kokosowe łatwo się przykleiły. Boki posypać wiórkami a wierzch udekorować listkami ananasa.

Biszkopt można upiec dzień wcześniej. Biszkopt można upiec dzień wcześniej. Tort można przygotować w wersji bez alkoholu. Przepis pochodzi z Kwesti Smaku.com i cytuję przepis za autorkę.




 

czwartek, 24 maja 2012

   Sałatka  drobiowa  z  curry

 


 

 

Pyszna, delikatna, orzeźwiająca, szybka sałatka drobiowa. Doskonała na obiad czy kolację. 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 200 g- 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu winiary
  • 1 puszka ananasów w kawałkach 450 g
  • 1 puszka mandarynek 320 g
  • 1 puszka pieczarek 350 g
  • 1-2  łyżeczki curry
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Piers z kurczaka ugotować na bulionie do miękkości ( z pozostałego bulionu można ugotować zupkę z makaronem dodadając marchewkę i natkę pietruszki np. dla dziecka ). Ostudzić i pokroić w kostkę.

Ananas, mandarynki, pieczarki, odcedzić. Dodać kawałki kurczaka, jogurt, majonez, curry, sól i pieprz. Delikatnie wymieszać, schłodzić.

Smacznego!