Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: majonez

sobota, 23 marca 2013

Sałatka ze śledzi,

marynowanej papryki i czerwonej cebuli


 

  • 4 filety śledziowe (matjasy)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 małe jabłko
  • 4 marynowane papryki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • świeżo zmielony czarny pieprz, sól

Śledzie wyjąć z zalewy i odsączyć na papierowym ręczniku. Filety pokroić na małe kawałki. Jabłko i cebulę obrać  i pokroić w kosteczkę. Paprykę wyjąć z zalewy, odsączyć na papierowych ręcznikach, pokroić w kostkę. Do śledzi dodać cebulę, paprykę, jabłko, majonez, jogurt doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i udekorować świeżym koperkiem. 

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com (z małymi zmianami)

poniedziałek, 28 stycznia 2013

Sałatka z czerwonych buraczków

 


 

  • 5 średnich buraczków
  • 5- 6 jajek
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 duże jabłko
  • 1 mała cebula (użyłam cukrowej- jest łagodniejsza)
  • 2-3  łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Buraczki dobrze umyć, osuszyć, każdy zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze i piec w piekarniku w  200°C ,  do miękkości, przez około 70 minut. ( upiekłam buraczki równocześnie na dolnej  części piekarnika, piekąc kuraczaka- w myśl przysłowia: ”dwie pieczenie na jednym ogniu“ ;-)

A w międzyczasie ugotować jajka na twardo. Wystudzone jajka obrać ze skorupek, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. To samo zrobić z obranym jabłkiem, ogórkiem. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.

Przestudzone buraczki obrać, zetrzeć również na tarce o grubych oczkach. Składniki wszystkie połączyć dodając majonez, śmietanę, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Gotowe.

Sałatka jest wyśmienita. Pochodzi z blogu: Kuchnia Broni- zmieniłam tylko nieco proporcje. Można ją podawać o każdej porze dnia. Doskonała również na przystawkę, podając np  z ciabattą. Można ją jeść, jeść i jeść i bardzo szybko zniknęła z talerzy.

Smacznego!

 

poniedziałek, 29 października 2012

Halloween Burger

 


 

  • 4 duże bułki do hamburgerów
  • 300 g mięsa wołowego mielonego
  • 1 mała cebula
  • 1 małe jajko
  • ½ łyżeczki papryki w proszku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej
  • 2-3 plastry żółtego sera np. cheddar
  • listki dowolnej sałaty
  • 1 duży pomidor
  • 1 ogórek korniszon
  • 4 mozzarella-mini-kulki
  • 4 oliwki nadziewane  papryką lub kapary
  • 3 łyżki majonezu wymieszane z 1 łyżką musztardy
  • ketchup

 

Mięso mielone połączyć z posiekaną na drbno cebulą, papryką w proszku, jajkiem, musztardą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z mięsa uformować 4 równe płaskie kotlety i usmażyć na lekko brązowy kolor.

Pomidora i ogórka pokroić w plastry. Z sera wyciąć wąskie trójkąty. Bułki przepołowić, opiec w opiekaczu lub na  powlekanej patalni bez tłuszczu. Dolną część bułki posmarować sosem majonezowym, ułożyć liść sałaty, następnie usmażony kotlet, plaster pomidora i ogórka, 4-5 trójkąty sera, polać ketchupem i przykryć drugą połową bułki. Kulki mozzarelli i oliwki  przekroić na pół, dwie połówki mozzarelli i oliwki ułożyć na bułce tworząc oczy.

Hamburgery sprawią dzieciakom (i nie tylko) ogromną   radość i są wyjątkowo smaczne !

Smacznego:-)

wtorek, 26 czerwca 2012

 Pomidory  w  pierzynce  z  jajek

 


 

 

  • 3 duże pomidory
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g żółtego  sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki  jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu winiary
  • sól morska, świeżo zmielomy pieprz
  • świeży koperek

Obrane ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem i majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowane jajka obrać i pokroić na drobną kosteczkę. Żółty ser zetrzeć na tarce.

Pomidory pokroić w dość grube plastry, połowę ułożyć na płaskim półmisku. Opruszyć solą i pieprzem do smaku. Posypać połową pokrojonego jajka, potem połową tartego sera, polać sosem jogurtowym. Następnie ułożyć kolejną warstwę pomidorów, jajek i sera. Przed podaniem obficie posypać posiekanym koperkiem. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.

Smacznego :-)

 

niedziela, 25 marca 2012

   Cocktail  z  krewetek

 


Wspaniały, pyszny pomysł na śniadanie- cocktail z krewetek. Polecam.

6 porcji

  • 250 g krewetek świeżych lub mrożonych
  • 1 puszka mandarynek ( 300 ml )
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki soku z mandarynek
  • sól morska, biały pieprz
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sałata do dekoracji

 

Krewetki jeśli były mrożoe, rozmrozić. Zalać wrzątkiem. Po 5 minutach odcedzić. Pokroić na kawałki, jeśli są małe nie ma takiej potrzeby. Ja użyłam krewetek tygrysich, ponieważ najlepiej mi smakują.

Mandarynki odcedzić, pozostawiając 2 łyżki soku.

Jogurt, majonez, sok z mandarynek, sok z cytryny, ketchup,koperek. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos połączyć z krewetkami i mandarynkami.

Na dnie pucharku ułożyć sałatę, rozłożyć coktail.    Życzę smacznego!


 

 

 

  Jajka  faszerowane  tuńczykiem


 

 

  • 6 jajek
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • pół cebuli + posiekany szczypiorek
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól morska, biały pieprz
  • curry do smaku

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupki. Jajka przepołowić, wyjąć ostrożnie  żółtka. Przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem i połączyć z odcedzonym od oleju tuńczykiem. Cebulę i szczypiorek  drobno posiekać. Połączyć z żółtkami i tuńczykiem, dodać majonez i jogurt, doprawić do smaku curry, solą, pieprzem. Farszem napełnić połówki białek. Posypać słodką papryką.

Smacznego!