Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: śniadanie

wtorek, 28 lutego 2017

Sałatka z awokado, tuńczykiem i jajkiem

 


 

  • 2 duże dojrzałe awokado
  • 2 jajka
  • 1 puszka tuńczyka w zalewie
  • 2 pomidory
  • 1 cebula czerwona
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • natka pietruszki

Sos Vinegret:

  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 -3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, świeżo zmielony pieprz

 

Jajka ugotować. Składniki na vinegret połączyć i wymieszać. Odlać zalewę z tuńczyka, cebulę drobno pokroić, umyte pomidory przepołowić i pokroić w plasterki. Awokado przepołowić wzdłuż na połówki, usunąć pestkę, miąższ wydrążyć za pomocą łyżki, skórki-miseczki ułożyć na talerzu. Następnie awokado pokroić w kostkę, włożyć do miski, skropić sokiem z cytryny.

Tuńczyk, cebulę, pomidory, awokado, vinegret- delikatnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Sałatkę wyłożyć do skórek z awokado, ułożyć cząstki jajek, udekorować natką pietruszki. 

poniedziałek, 28 stycznia 2013

Sałatka z czerwonych buraczków

 


 

  • 5 średnich buraczków
  • 5- 6 jajek
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 duże jabłko
  • 1 mała cebula (użyłam cukrowej- jest łagodniejsza)
  • 2-3  łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Buraczki dobrze umyć, osuszyć, każdy zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze i piec w piekarniku w  200°C ,  do miękkości, przez około 70 minut. ( upiekłam buraczki równocześnie na dolnej  części piekarnika, piekąc kuraczaka- w myśl przysłowia: ”dwie pieczenie na jednym ogniu“ ;-)

A w międzyczasie ugotować jajka na twardo. Wystudzone jajka obrać ze skorupek, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. To samo zrobić z obranym jabłkiem, ogórkiem. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.

Przestudzone buraczki obrać, zetrzeć również na tarce o grubych oczkach. Składniki wszystkie połączyć dodając majonez, śmietanę, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Gotowe.

Sałatka jest wyśmienita. Pochodzi z blogu: Kuchnia Broni- zmieniłam tylko nieco proporcje. Można ją podawać o każdej porze dnia. Doskonała również na przystawkę, podając np  z ciabattą. Można ją jeść, jeść i jeść i bardzo szybko zniknęła z talerzy.

Smacznego!

 

wtorek, 26 czerwca 2012

 Pomidory  w  pierzynce  z  jajek

 


 

 

  • 3 duże pomidory
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g żółtego  sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki  jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu winiary
  • sól morska, świeżo zmielomy pieprz
  • świeży koperek

Obrane ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem i majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowane jajka obrać i pokroić na drobną kosteczkę. Żółty ser zetrzeć na tarce.

Pomidory pokroić w dość grube plastry, połowę ułożyć na płaskim półmisku. Opruszyć solą i pieprzem do smaku. Posypać połową pokrojonego jajka, potem połową tartego sera, polać sosem jogurtowym. Następnie ułożyć kolejną warstwę pomidorów, jajek i sera. Przed podaniem obficie posypać posiekanym koperkiem. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.

Smacznego :-)

 

niedziela, 25 marca 2012

   Cocktail  z  krewetek

 


Wspaniały, pyszny pomysł na śniadanie- cocktail z krewetek. Polecam.

6 porcji

  • 250 g krewetek świeżych lub mrożonych
  • 1 puszka mandarynek ( 300 ml )
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki soku z mandarynek
  • sól morska, biały pieprz
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sałata do dekoracji

 

Krewetki jeśli były mrożoe, rozmrozić. Zalać wrzątkiem. Po 5 minutach odcedzić. Pokroić na kawałki, jeśli są małe nie ma takiej potrzeby. Ja użyłam krewetek tygrysich, ponieważ najlepiej mi smakują.

Mandarynki odcedzić, pozostawiając 2 łyżki soku.

Jogurt, majonez, sok z mandarynek, sok z cytryny, ketchup,koperek. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos połączyć z krewetkami i mandarynkami.

Na dnie pucharku ułożyć sałatę, rozłożyć coktail.    Życzę smacznego!


 

 

 

  Jajka  faszerowane  tuńczykiem


 

 

  • 6 jajek
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • pół cebuli + posiekany szczypiorek
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól morska, biały pieprz
  • curry do smaku

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupki. Jajka przepołowić, wyjąć ostrożnie  żółtka. Przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem i połączyć z odcedzonym od oleju tuńczykiem. Cebulę i szczypiorek  drobno posiekać. Połączyć z żółtkami i tuńczykiem, dodać majonez i jogurt, doprawić do smaku curry, solą, pieprzem. Farszem napełnić połówki białek. Posypać słodką papryką.

Smacznego!

poniedziałek, 19 marca 2012

   Terrina   z  łososia

 


Wykwintna, smaczna,  przystawka z wędzonego łososia. Danie idealne na zbliżające się Świeta Wielkanocne na  przyjście gości. To również super pomysł na smaczną przekąskę na imprezę.


 

 


  • 200g wędzonego łososia w cienkich plastrach
  • 5 płatków żelatyny (około 2 łyżeczki)
  • 5 łyżek śmietany + 100 ml śmietany  30%
  • 4 łyżki posiekanej  natki pietruszki
  • 300 g serka śmietankowego np. Philadelphia
  • 5 łyżek kremu chrzanowego ( gotowy w słoiczku )
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska, biały pieprz
  • 6 filiżanek o pojemności  około 150 ml
  • folia spożywcza

Filiżanki opłukać zimną wodą, wyłożyć folią spożywczą, następnie plastrami łososia. Wstawić do lodówki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Posiekaną natkę zmiksować z 4 łyżkami śmietany.

Serek śmietankowy wymieszać z kremem chrzanowym, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Żelatynę wycisnąć i rozpuścić w rondelku na delikatnym ogniu, dodać 3 łyżki serka, wymieszać i połączyć z pozostałym serkiem. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy serowej dokładnie mieszając. Około ¼ masy połączyć z zmiksowaną pietruszką.

Połowę masy serowo0-chrzanowej wyłożyć do 6  filiżanek. Następnie wyłożyć masę pietruszkową. Wstawić do lodówki.

Wyłożyć pozosałą masę serowo-chrzanową. Wystającą folię przykryć filiżanki. Schładzać minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc.



środa, 15 lutego 2012

    Rolada szpinakowa


Ciasto szpinakowe:

  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

      Farsz :

  • 400 g serka ricotta ( lub inny serek np. philadelphia )
  • 150 g wędzonego łososia
  • sok z połowy cytryny
  • sól, biały pieprz do smaku
  • po pół pęczka koperku i natki pietruszki

Posiekany czosnek podsmażyc na łyżce masła, dodać rozmrożony szpinak. Dusić aż odparuje nadmiar wody. Przyprawić solą i pieprzem, ostudzić. Połączyć z żółtkami ,mąka, przyprawić. Białka ubić na sztywna pianę dodać do masy szpinakowej, delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć pergaminem, rozsmarować na  niej masę szpinakową. Piec 20 minut w 190°C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką, ostudzić.

Ser wymieszać z posiekaną zieleniną. Doprawić sokiem z cytryny,solą i pieprzem. Ser wyłożyć na ciasto szpinakowe, rozsmarować.Na brzegu poukładać plastry łososia, zwinąć w  roladę, owinąć folią i schłodzić. Podawać pokrojoną na plastry z pieczywem.

Smacznego :)