Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: śliwki

niedziela, 18 września 2016

Skubaniec ze śliwkami

 


 

  • 800 g śliwek
  • 2,5 szklanki mąki
  • 250 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
    

Beza:

  • 5 białek
  • 1 szlanka cukru
  • szczypta soli

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z cukrem, masłem pokrojonym na kawałki oraz żółtkami, zagnieść na jednolite ciasto. Formę o wymiarach około 25x38 wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Połowę ciasta wyłożyć na dno formy i włożyć do lodówki, drugą połowę ciasta owinąć folią spożywczą i również umieścić w  lodówce na 30 minut. W międzyczasie umyć śliwki, usunąć pestki, pokroić na połówki. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, ponakłuwać widelcem, ułożyć śliwki rozcięciem do góry. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając. Pianę wyłożyć równomiernie na owoce, następnie bezpośrednio na pianę zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe schłodzone ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika 180-185ºC, piec przez około 40 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

 

Tagi: śliwki
13:12, ginam35 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 27 sierpnia 2013

Ciasto jogurtowe z owocami

 


 

 

  • 500-600 g śliwek
  • 200 g nektarynek
  • 500 g mąki przennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g miękkiego masła
  • 5 jajek
  • 300 g- 350 g cukru+ 2 łyżki
  • 250 g jogurtu naturanego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukier wanilinowy

Śliwki i nektarynki umyć, usunąć pestki, pokroić na ćwiartki. Wymieszać z 2 łyżkami cukru. Formę, o rozmiarach około 35x 26 nasmarować masłem, obsypać mąką. Piekarnik nagtrzać do 180°C.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło, cukier, ekstraktu z wanilii, szcyzpta soli, utrzeć mikserem na biały krem. Kolejno dodawać jajka. Następnie dodajemy mąkę naprzemian z jogurtem naturalnym. Ciasto wyłożyć do formy. Rozłożyć owoce, częściowo powciskać cząstki śliwek w ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec 45-50 minut. Cisto jest pyszne, delikatne w smaku. Polecam gorąco. Smacznego.

 


piątek, 16 sierpnia 2013

Ciasto półkruche z śliwkami

 


 

 

 


 

  • 500 g mąki
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru + 3 łyżki cukru
  • 4 jajka (oddzielone)
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 kg śliwek
  • cukier puder do posypania

 

Do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, cukrem  i cukrem wanilinowym, dodać zimne pokrojone na kawałki masło i żółtka. Szybko zagnieść ciasto. 3/4 ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut, a pozostałą  1/4  część także zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki i usunąć pestki.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować, wyłożyć dno i boki wysmarowanej masłem formy, o rozmiarach 35x 26 cm.
Połówki śliwek ułożyć na cieście (przecięciem do góry). Następnie ubić białka dodając stopniowo cukier. Białą pierzynkę wyłożyć na śliwki. Pozostałe ciasto z zamrażalnika ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy wierzch ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni. Po wystygnięciu oprószyć cukrem pudrem.


 

 

 

 

 



 

Tagi: śliwki
13:43, ginam35 , Ciasta
Link Komentarze (3) »