Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: mięso mielone

wtorek, 14 czerwca 2016

Szparagi z kaszą i mięsem


 

 

  • 500 g szparagów
  • 300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 150 g dowolnej kaszy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • koperek
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Kaszę ugotować do miękkości. Szparagi obrać, odciąć końcówki, umyć, pokroić na małe kawałki. Mięso mielone przyprawić solą i pieprzem, uformować małe kulki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony czosnek, kulki mięsne i smażyć przez kilka minut. Następnie doać szparagi, przykryć i rownież smażyć przez kilka minut. Na koniec dodać kaszę, masło, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, podgrzewać przez chwilę, posypać koperkiem.

środa, 10 lutego 2016

Zapiekanaka z kiszoną kapustą, ziemniakami i mięsem

 


 

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • około 800 g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • sól himalajaska, świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki

Sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • około 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól himalajaska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Po przestudzeniu obrać ze skórki i pokroić w niezbyt cienkie plastry.

Na  rozgrzaną patelnię włożyć mięso, pokrojoną drobną cebulę i podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku, wyłożyć do naczynia żaroodpornego (około 36x24 cm), posypać mielonym kminkiem. Następnie na kapustę wyłożyć podsmażone mięso, ziemniaki w plastrach.

Sos beszamelowy: na patelni rozpuśić masło, dodać mąkę i połączyć składniki, gdy utworzy się jednolita masa, wlewać powoli mleko, cały czas podgrzewać na małym ogniu i mieszać energicznie trzepaczką, by nie powstała klucha. Sos ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Doprawić do samaku solą, peprzem, gałką muszkatołową. oraz sokiem z cytryny.

Zapiekankę polać sosem beszamelowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika 190°C i zapiekać około 35-40 min. Smacznego.


wtorek, 26 maja 2015

Papryka faszerowana kaszą kuskus z szpinakiem

 


 

 

  • 200 g kaszy kuskus
  • 1/4  łyżeczki kminu rzymskiego
  • 3- 4 czerwone papryki
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 250 g mięsa mielonego wołowego
  • 150 sera owczego typu feta
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Kaszę kuskus zalać 200 ml gotującej wody, wymieszać widelcem, przyprawić solą, kminem rzymskim, pieprzem i odstawić na 10 minut. Paprykę przepołowić, oczyścić z ziaren i umyć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Szpinak umyć, osuszyć. Obraną cebulę i czosnek drobno pokroić. Ser feta pokruszyć. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso mielone, smażyć krótko, po czym dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Na koniec dodać liście szpinaku i smażyć razem przez 2 minuty. Mięso z szpinakiem połączyć z kuskus, dodać 1 łyżkę oliwy, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Farsz nałożyć do przygotowanych połówek papryki. Na wierzch posypać pokruszonym serem feta, podlać bulionem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C, piec około 25-30 minut. Gotowe danie można podać z sosem tzatziki. Smacznego...    

czwartek, 25 września 2014

Hokkaido z mielonym mięsem

 


 

  • około 1,5 kg dyni hokaido
  • 400 g mięsa wołowego mielonego
  • 4 cebulki dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego (cumin)
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 4 łyżki oliwy
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżki posiekanej świeżej mięty

Przygotować dip jogurtowy: jogurt naturalny wymieszać z pokrojoną miętą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dynię umyć, usunąć pestki i pokroić w cienkie plastry. Umytą cebulkę dymkę pokroić w krążki. Czosnek drobno posiekać.

W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wkładać  porcjami dynię i smażyć przez około 5 minut. Zdjąć z patelni. Na tej samej patelni usmażyć mięso mielone (5 min), następnie dodać cebulkę dymkę i czosnek, ponownie podsmażyć. Doprawić kminem rzymskim, cynamonem, solą i pieprzem. Na koniec dodać podsmażoną dynię, podgrzać. Podajemy z dipem jogurtowym. Polecam gorąco i smacznego.

czwartek, 06 marca 2014

Lasagne z kiszoną kapustą

 


 

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 500 g mięsa mielonego wołowo- wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 12 płatów do lasagne
  • 1 jabłko
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 1 puszka pomidorów krojonych 400 g
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 100 g tartego żółtego sera
  • ½ łyżeczki kminku w proszku
  • do smaku: sól morska, świeżo zmielony pieprz, papryka w proszku, cukier
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do dekoracji
  • forma żaroodporna 25 x 35 cm wysmarowana masłem

Kapustę kiszonę jeśli jest zbyt kwaśna, opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Umyte jabłko obrać, pokroić na małe kawałki. Kapustę i jabłko wymieszać z kwaśną śmietaną, doprawić solą, pieprzem, cukrem i kminkiem. Obraną cebulę drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso i smażyć przez 3 minuty, po czym dodać cebulę i koncentrat pomidorowy chwilę podsmażyć. Następnie wlać bulion i pomidory z puszki wraz z sokiem. Doprawić pieprzem, papryką w proszku. Dusić przez 5 minut.

Wysmarowaną masłem formę wyłożyć 4 płatami lasagne, rozłożyć połowę kapusty, i ponownie 4 płaty lasagne. Następnie wylać sos mięsno- pomidorowy, i wyłożyć pozostałe 4 płaty lasagne, na blaty pozostałą część kiszonej kapusty. Lasagne posypać tartym serem, wstawić do środkowej części nagrzanego piekarnika 180°C i zapiekać przez około 40-45 minut. Po  upieczeniu w celu lepszego krojenia odczekać około 10 minut. Posypać posiekaną natką pieruszki.

Lasagne w tej wersji jest o wiele lepsza od tej klasycznej, jeśli oczywiście lubimy kiszoną kapustą. Lepszej nie jadłam ;-)

Polecam gorąco i smacznego !


środa, 05 lutego 2014

Makaron z sosem chili

 


 

  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 350 g makaronu np. casareccie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (cumin)
  • 200 g pasaty pomidorowej
  • 250 ml sosu hot chili w butelce
  • 2 pomidory
  • 1 dojrzałe awokado
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, płatki chili

Makaron ugotować według wskazań na opakowaniu. W głebokiej patelni rozgrzać oliwę, włożyć mięso mielone i podsmażyć. Następnie dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek, zeszlkić wraz z mięsem. Po czym wlać pasatę pomidorową oraz sos hot chili, dodać kmin rzymski, przyprawić solą i pieprzem. Dusić na wolnym ogniu przez 5 minut.

Awokado przepołowić, przekręcić i wyjąć pestkę, (wbić w nią ostrze noża) miąższ wyjąć przy pomocy łyżki, pokroić w kostkę. Umyte pomidory również pokroić w kosteczkę i wymieszać z awokado.

Ugotowany makaron połączyć z sosem mięsnym. Na wierzch rozłożyć awokado z pomidorem, posypać płatkami chili. Gotowe. Życzę smacznego.

 

sobota, 12 października 2013

Tarta z dynią i mielonym mięsem

 


 

 

 

  • 250 g mąki
  • 125 g schłodzonego masła 
  • 3 jajka
  • 1-2 łyżki wody

 

  • połowa małej dyni hokaido około 400 g
  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 papryczka chili
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g sera owczego feta
  • 200 g kwaśnej śmietany (crème fraíche)
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

 

Do miski przesiać mąkę, dodać 1 jajko, masło pokrojone w kostkę, ½ łyżeczki soli, 1-2 łyżeczki soli. Ciasto szybko zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.

Dynię umyć, przepołowić, wyjąć łyżką  pestki, pokroić plasterki (0,5 cm) potrzebną nam ilość. Obrane jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Obrany czosnek drobno posiekać.Papryczkę chili przekroić wzdłuż, wyjąć ziarenka, drobno pokroić.

Do wyższego naczynia wlać mleko, dodać   rozdrobniony ser feta, kwaśną śmietanę, wbić jajka, doprawić solą i pieprzem, zmiksować blenderem na krem.

Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć mięso z czosnkiem, pryprawić solą i pieprzem- zdjąć z patelni. Na powstałym tłuszczu podsmażyć dynię z papryczką chili przez 2-3 minuty, na koniec dodać starte jabłko, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Formę do tarty o wymiarach 26 cm ø  smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 200°C.

Schłodzone ciasto rozwałkować w kształcie koła większego niż forma, przenieść wałkiem opruszonym mąką do formy i rozłożyć, ponakłuwać widelcem. Wystające poza formę kawałki przyciąć. Na ciasto rozłożyć połowę farszu dyniowo- mięsnego, wylać połowę masy serowo- jajecznej, czynność powtórzyć z pozostałymi składnikami. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45-50 minut. W razie potrzeby przykryć  15 minut przed końcem pieczenia. Smacznego!

 

 


 


piątek, 17 maja 2013

Makaron po meksykańsku


 

 

 


 

  • 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml sosu salsa (gotowy w butelce)
  • 200 ml bulionu
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżka oliwy
  • 250 g dowolnego makaronu
  • szczypta cukru

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno posiekać.Umyte pomidory i obrane awokado pokroić w kostkę, wymieszć. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, dodać mięso mielone, kumin, cukier i sól do smaku- podsmażyć na ostrym ogniu. Wlać bulion i sos salsa, dusić przez 3-4 minuty. Makaron połączyć z sosem, podgrzać. Danie serwujemy posypując sałatką awokado z pomidorem.

Danie jest super szybkie do wykonania, bardzo proste i smaczne. Smaczne  połączenie, smażonego mięsa przyprawione kuminem, duszone w sosie salsa, a akcentu dodaje awokado z pomidrem. Polecam!

piątek, 05 kwietnia 2013

 

Zupa buraczkowa z kulkami mięsnymi

 


 

  • 4 małe buraczki
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub sok z cytryny
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 200 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 mała  czerstwa bułka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki tymianku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • tarty parmezan

Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Buraczki, ziemniaki, cebulę i czosnek obrać. Umyte buraczki pokroić na mniejszą kostkę, a ziemniaki na większą. Cebulę i czosnek drobno posiekać. W większym garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodać pokrojone buraczki i ziemniaki, chwilę podsmażyć, po czym wlać bulion, dodać kminek, cukier, sól i pieprz do smaku. Zupę przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez około 25 minut.

Mięso wymieszać z wyciśniętą bułką, majerankiem, tymiankiem, musztardą, solą i pieprzem. Uformować małe kulki,  włożyć do zupy, zmniejszyć ogień  na minimum i pozostawić zupę jeszcze na 15 minut. Doprawić octem, solą i pieprzem do smaku. Zupę udekorować tartym parmezanem. Zupa jest intensywna w smaku, pożywna i wyśmienita. Polecam!

Smacznego :-)

 

środa, 23 stycznia 2013

Makaron z koprem włoskim, mięsem mielonym 

w sosie śmietanowo- winnym

 


 

 



4 porcje:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 400- 500 g kopru włoskiego ( jedna duża bulwa)
  • 1 duża cebula
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 150 g serka śmietankowego np.philadelphia
  • 3 łyżka oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 250 g makaronu np. (penne rigate)

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Obraną cebulę pokroić w piórka, koper umyć, osuszyć i obrać z zewnętrznej, łykowatej warstwy. Następnie odkroić nać  (odłożyć do dekoracji dania) i  spód  pokroić w talarki. 

W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę wraz z koprem włoskim przez 5 minut, doprawić solą i pieprzem. Zdjać z patelni, i włożyć mięso mielone, również podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Po czym ponownie dodać podsmażony koper i cebulę. Wlać wino, bulion warzywny. Dusić na wolnym ogniu przez 5 minut. Następnie dodać sok z cytryny, serek śmietankowy i podgrzewać do rozpuszczenia.  Na koniec dodać ugotowany makaron, całość wymieszać, podgrzewając chwilę. Serwujemy na głębokich talerzach, dekorując odłożoną zieloną nacią.

Smacznego!

wtorek, 06 listopada 2012

 Zapiekanka z kapustą, ziemniakami

    i mięsem mielonym

 


 

 

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g mięsa mielonego  wołowo - wieprzowego
  • 1 kg białej kapusty
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 200 g sera feta
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 150 ml mleka
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 kromka białego chleba z poprzedniego dnia
  • 2 łyżki mielonych orzechów
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka, gałka muszkatałowa

 Czosnek obieramy, kroimy na połówki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na duże kawałki, gotujemy  wraz z czosnkiem w osolonej wodzie ok, 20 minut. W międzyczsie kapustę drobno poszatkować. Cebulę obrać i pokroić.

Ziemniaki z czosnkiem odcedzić, dodać 3 łyżki masła, mleko, sól, gałkę muszkatałową. Całość ugniatamy tłuczkiem tak jak na puree. Puree rozkładamy na dno  natłuszczonej  żaroodpornej  formy.

Włączyc piekarnik i nastawić na 200º , termoobieg  175ºC.

Na dużej patalni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać mięso i podsmażyć. Doprawić  solą i pieprzem, zdjąć z patelni. Na pozostały  tłuszcz, wrzucamy poszatkowaną kapustę i smażymy ok, 10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku. Połączyć z podsmażonym mięsem. W razie potrzeby ponownie doprawić. Wyłożyć na ziemńiaczane puree.

Ser feta pokroić w kostkę, wymieszać z śmietaną i doprawić pieprzem. Polać na zapiekankę. Chleb rozdrobnić palcami.    Łyżkę masła rozpuścić, wymieszać z chlebem i mielonymi orzechami, rozłożyć na wierzch zapiekanki. Całość pieczemy około 30 minut. Zapiekanka jest pożywna i  naprawdę pyszna!

Smacznego...

 

 

 

 

 

 

 

 

 


poniedziałek, 29 października 2012

Halloween Burger

 


 

  • 4 duże bułki do hamburgerów
  • 300 g mięsa wołowego mielonego
  • 1 mała cebula
  • 1 małe jajko
  • ½ łyżeczki papryki w proszku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej
  • 2-3 plastry żółtego sera np. cheddar
  • listki dowolnej sałaty
  • 1 duży pomidor
  • 1 ogórek korniszon
  • 4 mozzarella-mini-kulki
  • 4 oliwki nadziewane  papryką lub kapary
  • 3 łyżki majonezu wymieszane z 1 łyżką musztardy
  • ketchup

 

Mięso mielone połączyć z posiekaną na drbno cebulą, papryką w proszku, jajkiem, musztardą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z mięsa uformować 4 równe płaskie kotlety i usmażyć na lekko brązowy kolor.

Pomidora i ogórka pokroić w plastry. Z sera wyciąć wąskie trójkąty. Bułki przepołowić, opiec w opiekaczu lub na  powlekanej patalni bez tłuszczu. Dolną część bułki posmarować sosem majonezowym, ułożyć liść sałaty, następnie usmażony kotlet, plaster pomidora i ogórka, 4-5 trójkąty sera, polać ketchupem i przykryć drugą połową bułki. Kulki mozzarelli i oliwki  przekroić na pół, dwie połówki mozzarelli i oliwki ułożyć na bułce tworząc oczy.

Hamburgery sprawią dzieciakom (i nie tylko) ogromną   radość i są wyjątkowo smaczne !

Smacznego:-)

wtorek, 23 października 2012

 Moussaka

 


 


  • 2 bakłażany
  • 450 g mielonego mięsa wołowego lub mieszanego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów  pokrojonych 400 g
  • 1-2 łyżki koncetratu pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól morska,  świeżo zmielony  pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 jajka
  • 300 g jogurtu greckiego 10%
  • 4 łyżki tartego świeżego parmezanu

Bakłażana pokroić na półcentymetrowe plastry, zarumienić porcjami na powlekanej patelni bez tłuszczuna na lekko brązowy kolor. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, zeszklić na małym ogniu. Zwiększyć ogień, dodać mięso i mieszając  obsmażyć przez około 5 minut. Dodać pokrjone pomidory, koncetrat pomidorowy, cynamon, oregano,  natkę pietruszki, sól morska i pieprz do smaku. Całość dusić na wolnym odniy przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

 Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Żaroodporne naczynie  posmarować oliwą. Połowę bakłażanów rozłożyć na dnie, przykryć sosem  mięsno-pomidorowym,  ułożyć drugą warstwę bakłażanów. Jajka rozmącić i połączyć z jogurtem, doprawić solą i pieprzem, polać  na bakłażany, posypać tartym parmezanem i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 35 minut.

Smacznego!

 








piątek, 05 października 2012

  Zupa dyniowo- pomarańczowa

 


 

2 porcje:

  • 500-600 g dyni Hokkaido
  • 150 g mięsa wołowego mielonego
  • 2 cebulki dymki
  • 2-3 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • połowa małej papryczki chilli
  • kawałek imbiru (0k. 20 g)
  • 2 łyżeczki curry
  • 300 ml soku pomarańczowego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Dynię umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki. Dynie pokroić na większe kawałki wraz z skórką. Ziemniaki obrać, również pokroić na kawałki, cebulę, chilli, imbir i czosnek obrać i drobno posiekać. W  większym garnku roztopić masło z oliwą, zeszklić cebulę i chilli, dodać pokrjoną dynię i ziemniaki, podsmażyć 5 minut, po czym dodac imbir i curry, delikatnie podsmażyć. Wlać sok pomarańczowy i bulion, dusić pod przykryciem przez 15-20 minu.

Cebulke dymke umyć, pokroić w krążki i podsmażyć z mięsem mielonym, przyprawić solą i pieprzem. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować na krem, doprawi sol i piepryem, wyłożyć na talarze, posypać  mięsem mielonym. Gotowe.

Smacznego!

środa, 19 września 2012

 Zupa porowa z mięsem mielonym

 


 

Zupa jest błyskawiczna i bardzo łatwa do zrobienia, a do tego bardzooo  smaczna i pożywna.

 

  • 2 duże pory w całości
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 150 g  sereka  topionego  ziołowego lub śmietankowego
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka mąki
  • 1000 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Por dokładnie oczyścić, umyć, pokroić w  cienkie talarki. W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć mięso mielone, dodać por, mąkę, krótko podsmażyć, zalać bulionem. Gotować około 10 minut, po czym dodać serek topiony, wlać śmietanę i doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny.

Smacznego!

poniedziałek, 09 lipca 2012

 

Grillowane kotleciki na patyku

 


 


 

 



  • 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki tartej bułki
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego (cumin )
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Dip czosnkowy:

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 4- 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków mięty
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru

 

Mięso połączyć z rozkłóconym jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tartą bułką, natką i mietą. Przyprawić cynamonem, kminem rzymskim, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Wigotnymi dłońmi z  mięsa uformować  podłużne kotleciki, nadziewać je pojedynczo na patyczki, lekko docisnąć i spłaszczyć. Grillować przez około 7 minut z każdej strony. 

Dip: jogurt, śmietanę, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, miętę posiekać. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wszystkie składniki połączyć. Podawać z grillowanymi kotlecikami, (są przepyszne, my je uwilebiamy).

Smacznego:-)

środa, 30 maja 2012

 Zupa  krem  ze  szparagów


 

 

Przepyszna, lekka, kremowa zupa z białych zmiksowanych szparagów z dodatkiem kulek z mielonego mięsa. W wersji bardziej delikatnej  można pominąć mięso. Zamiast bulionu warzywnego można użyć wody z ugotowanych szparagów z poprzedniego dnia, (należy to tylko wcześniej zaplanować).  Polecam gorąco.

 

  • 1 kg szparagów
  • 30 g masła
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 50 ml śmietanki
  • 1,2 l- 1,4 l bulionu warzywnego
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • gałka muszkatałowa
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki gazowanej wody

Szparagi obrać obieraczką do warzyw, umyć. Pokroić na małe kawałki, główki odłożyć na bok. W garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojone szparagi, posypać mąką i cukrem, krótko podsmażyć. Wlać bulion. Gotować pod przykryciem 10 minut.

A w międzyczasie, mięso doprawić do smaku solą i pieprzem, wlać wodę gazowaną, dodać natkę. Uformować małe kuleczki.

Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem, ponownie wstawić na ogień. Dodać główki szparagów, kulki mięsne, wlać sok z cytryny. Gotować na wolnym ogniu 10 minut. Po czym zupę doprawić solą, pieprzem, gałką, dodać śmietanę, chwilę pogrzać. Rozlać na talerze, posypać natką.

Smacznego :)

wtorek, 17 kwietnia 2012

   Pyszna  zapiekanka  z  cukiną 

 


Bardzo smaczna zapiekanka, ( klasyka- cukinia z fetą, dla mnie połączenie idealne ) zapiekana z ryżem i mięsem mielonym. Szybko znikała z naszych talerzy. Polecam :-)

 

  • 170 g ryżu
  • 2 średnie cukinie
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju
  • 400 g mięsa mielonego wołowo- wieprzowego
  • 150 g sera feta
  • 200 g kwaśnej gęstej śmietany
  • 2 jajka
  • gałązka rozmarynu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Ryż ugotować  według przepisu na opakowaniu. Cukinię umyć, pokroić w plastry. Cebulę i czosnek obrać i posiekać w kosteczkę. Suszone pomodory pokroić na kawałki. Gałązkę romarynu umyć, oderwać igiełki i drobno posiekać.

Mięso podsmażyć na rozgrzanej patelni, dodać cebulę i czosnek, rozmaryn, podsmażyć. Przyprawic solą i pieprzem. Zdjąć z patelni. Na powstałym tłuszczu (w razie potrzeby dodać łyżkę oliwy ) podsmażyć cukinię przez 2-3 minuty. Połączyć z suszonymi pomidorami. Doprawić solą i pieprzem.

Fetę rozdrobnić. 100 g fety połączyć z rozmąconym jajkiem z kwaśną śmietaną. Doprawić solą i pieprzem.

Ryż, mięso i cukinię  rozłożyć warstwowo w natłuszonym naczyniu żaroodpornym. Polać masą śmietanowo- serowo- jajeczną. Posypać pozostałą fetą. Zapiekać 20- 25 minut w 200°C.

Smacznego :-)




czwartek, 29 marca 2012

  Klopsiki  z  porem  w  sosie curry


Pyszne i błyskawiczne danie na obiad. Kulki z mięsa mielonego wieprzowo-wołowego w sosie curry. Smacznego !

 

  • 500 g mięsa mielonego mieszanego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 średnie pory
  • 2 łyżki curry
  • 1 łyżka mąki
  • 150 ml mleka
  • ¼ l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Mięso mielone połączyć z jajkiem, bułką tartą, przecierem pomidorowym, przyprawić solą i pieprzem. Uformować  około 20 kulek. Podsmażyć na oliwie, zdjąć z patelni. Na powstałym tłuszczu dodać umyty i pokrojony por ( większe kawałki). Psypać curry i mąką-  podsmamżyć. Wlać mleko i bulion, dusić około 5 minut. Następnie dodać kulki mięsne, podgrzać. Podawać z ryżem.

niedziela, 11 marca 2012

  Wyśmienita  sałatka  meksykańska

 


Bardzo smaczna warstwowa sałatka mekykańska, idealna na kolację. To również  doskonały dodatek do codziennych obiadów, grilla -  można wtedy nie dodawać mięsa.

Wyjątkowgo smaku i aromatu  nadaje sałatce kumin, salsa i pasujące doskonale chrupiące chipsy tortilla. Namawawiam serdecznie  do zrobienia tej sałatki,  jest wyśmienita.

 

 

  • mała sałata lodowa
  • 3 pomidory
  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z połowy limetki
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 100 g sera cheddar lub gouda
  • 200 g mięsa mielonego wołowego
  • 4-6  łyżek meksykańskiego sosu salsa ( gotowy sos w butelce )
  • pęczek świeżej kolendry
  • 4 cebulki dymki
  • 300 g kwaśnej śmietany 10%
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • kukurydziane chipsy tortilla
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Mięso mielone podsmarzyć bez dodatku tłuszczu, doprawić do smaku salą i pieprzem, wystudzić. Sałatę umyć, pokroić w paski. Pomidory umyte pokroić w kostkę. Awokado przepołowić wzdłuż, usunąć pestkę, obrać ze skórki,  pokroić w kosteczkę i wymieszać z sokiem z limetki. Fasolkę odcedzić przez sitko i opłukać wodą. Ser potrzeć na tartce jarzynowej. Cebulke dymkę umyć, pokrioć w krążki, połączyć z kwaśną śmietaną i kuminem, doprawić solą i pieprzem. Umytą i osuszoną  kolendre posiekać.

Sałatkę układać według kolejności jak powyżej w składnikach, kąńcząc polewając sosem śmietanowym. Poukładać chipsy. Schłodzić, przed podaniem wymieszać.

 Smacznego :-)

 

 


piątek, 02 marca 2012

  Zapiekany koper włoski z  mięsnymi kulkami

 


Smaczna, z lekkim posmakiem anyżku. Dość sycąca zapiekanka z udziałem fenkułu, ziemniaków, kuleczk z mięsa wołowego mielonego, mozarelli, polana sosem jajecznym.Warto spróbować.

  • 3 bulwy kopru włoskiego
  • 500 g mięsa wołowego mielonego
  • 500 g ziemniaków
  • 3 cebule
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 jajka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml mleka
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 1 kulka mozzarelii (125 g )
  • sól morska,   świeżo zmielony pieprz,słodka papryka w proszku

Ziemniaki obrać i podgotować w osolonej wodzie  15- 20 min. Cebulę pokroić w kosteczkę. 1/3 cebuli połączyć z mięsem mielonym, dodać bułkę tartą,1 jajko. Doprawić do smaku solą, pieprzem,papryką. Uformować około 20 kuleczek. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć kulki mięsa 5 min. Zdjąć z patelni. Na powstałym tłuszczu podsmażyć  pozostałą cebulą z posiekanym  drobno czosnkiem.Wlać mleko,podgrzać,dodać kwaśną śmietanę. Odstawić na bok.

Oczyść  bulwy kopru. Zewnętrzne liście lekko łykowate należy obrać. Ddetnij łodyżki i korzonki. Bulwy pokroić pionowo w  cienkie plastry.Ugotowane ziemniaki pokroić w większe kawałki, przełożyć do żaroodpornego naczynia, dojąc kulki mięsne i koper.

Pozostałe 2 jajka rozmącić, połączyć z sosem cebulowym, doprawić do smaku solą, papryką i pieprzem. Wylać  na zapiekankę. Mozarellę pokroić w plasterki poukładać na wierzch. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C i piec przez około 30 min.

Smacznego :-)


 


piątek, 17 lutego 2012

  Faszerowane   pierożki  z  mięsem


Przepyszne pierożki wykonane z mrożonego  ciasta francuskiego.Farsz można zmieniać,może być dowolny np:cukinia,papryka,szynka.Idealne danie na szybką i prostą  przystawkę  np. na imprezę.Polecam :)

 

 

  • 450 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 300 g mięsa mielonego wołowego
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 100 g tartego żółtego sera np: emmentaler
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka  tymianku
  • sól himalajska,  świeżo zmielony pieprz

Ciasto francuskie rozmrozić, delikatnie rozwałkować i wyciąć 12 kwadratów około  11 x 11  centymetrów  wielkości. Formę   do mufinów natłuścić, w wgłębienia rozłożyć kwadraty z ciasta.

Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć mięso mielone. Ściągnąć z patelni, dodać posiekaną cebulę, podsmażyć. Następnie dodać umyte, pokrojone w kostkę pieczarki. Podsmażać do momentu wyparowania płynu. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.Wymieszać  z podsmażonym mięsem.

Jajka i śmietanę rozczepać, doprawić solą i pieprzem. Farsz mięsno-pieczarkowy rozłożyć w wgłębienia z ciasta, polać masą jajeczną.Posypać tartym serem.

Włożyć do nagrzanego piekarnika 220°C, piec 15 minut, po czym zmniejszyć  tempereturę do 200°C i piec przez następne 10-15 minut.Gotowe.

Smacznego :)