Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: kasza jęczmienna

sobota, 19 marca 2016

Sałatka z kaszą, szpinakiem, czerwonymi buraczkami

 


 

 

4 porcje:

  • dwie garście szpinaku
  • około 2 szklanki ugotowanej przestudzonej kaszy jęczmiennej
  • 4 małe ugotowane buraczki (lub gotowe ze sklepu hermetyczne pakowane - vacuum)
  • 200 g sera owczego feta
  • 1 czerwona cebula
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • szczypiorek

dressing:

  •  5 łyżek soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgine
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, świeżo zmielony biały pieprz

Składniki na dressing umieścić w słoiczku i dokłdnie wstrząsnąć do połączenia się składników.

Szpinak umyć, osuszyć w wirówce do sałatek, porwać palcami na mniejsze kawałki. Obraną cebulę pokroić na piórka, pomidorki przepołowić, ser feta pokroić w kosteczkę, buraczki pokroić w półksiężyce.

Na talerzach lub na dużej paterze ułożyć szpinak, posypać kaszę, ułożyć połówki pomidorków, oliwki, buraczki, ser feta, czerwoną cebulę, posypać pokrojonym szczypiorkiem. Na wierzch polać dressingiem. Polecam gorąco!

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Papryka faszerowana mięsem i kaszą


 

  • 4-5 strąków papryki
  • 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 150 g kaszy jęczmiennej
  • 1 jajko
  • 2 cebulki dymki lub 1 cebula
  • ¼ cynamonu
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka pokrojonej świeżej mięty (opcjonalnie)
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Kaszę ugotować według wsakzówek na opakowaniu. Paprykę umyć, przekroić wzdłuż i wyjąć gniazda nasienne. Cebulkę dymkę pokroić.

Mięso mielone wymieszać z kaszą, jajkiem, cebulką, kminem rzymskin, cynamonem, sokiem z cytryny, mietą, solą i pieprzem.

Połówki papryki nadziewamy farszem, ułożyć na blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180ºC, piec przez około 40-45 minut. Do podania polecam sos zaziki, wyśmienite połączenie smaku. Smacznego.

czwartek, 14 marca 2013

Krupnik

 


 

  • kości wieprzowe lub drobiowe
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • pęczek włoszczyzny
  • 2-3 ziemniaki
  • 2-3 marchewki
  • połowa pora
  • liść laurowy
  • koperek, natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Kości i włoszczyzę, listek laurowy, sól, pieprz, zalać 1,5 -2 litry wody i ugotować wywar na małym ogniu.Do ugotowanego i przecedzonego wywaru dodać: kaszę (perzepłukaną zimną wodą), pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, por, pokrojony czosnek. Gotowć 10-15 minut. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy posiekaną natkę i koperek.

Smacznego !

środa, 28 listopada 2012

Żeberka duszone z  kapustą kiszoną, kaszą

 i suszonymi grzybkami

 


 

 

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 120 g kaszy jęczmiennej
  • 100 g chudego wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 3-4 łyżki suszonych grzybów
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, majeranek, lub ulubione przyprawy

Grzybki zalać gorącą wodą- odstawić. Żeberka umyć, osuszyć, odciąć nadmierny tłuszcz, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem. Cebulę i boczek  pokroić w kostkę.  Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, żeberka obsmażyć z każdej strony, dodać cebulę i boczek- podsmażyć. Całość zalać wodą, tak aby mięso było przykryte, dodać namoczone grzybki. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut. W razie potrzeby dolewać wody.

Nastepnie dodajemy kiszoną kapustę i kminek. Dusić następne 30 minut, po czym dodajemy kaszę i gotować do miękkości, pamiętając o dolewaniu wody, aby potrawa się nie przypaliła. Gotowe...Pycha... :-)

Smacznego !