Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: jogurt naturalny

czwartek, 02 kwietnia 2015

Babka cytrynowa


 

 


 

  • 120 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 2 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • cukier puder do posypania

 Masło wyjąć wcześniej z lodówki, pokroić w kostkę. Formę na babkę o pojemności 2 litrów wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 160°C. Masło utrzeć z cukrem, skórką cytrynową, cukrem wanilinowym lub ekstraktem z wanilii na jasną masę. Stopniowo dodawać jajka cały czas miksując na wysokich obrotach miksera. Zmniejszyć obroty miksera i dodać (w 3 partiach) przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i solą. Gdy składniki się połączą dodać jogurt, sok z cytryny i zmiksować do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do formy i piec przez około 40 minut do suchego patyczka. Formę odstawić na kratkę na 10 - 15 minut, następnie wyjąć babkę z formy i ostudzić, posypać cukrem pudrem.

Źródło: Kwestia Smaku


 

niedziela, 29 marca 2015

Tort jogurtowy z truskawkami

 


 

 

 

 

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Poza tym:

  • 500 g truskawek
  • 600 g jogurtu greckiego
  • 9 płatków żelatyny
  • 250 g śmietany kremówki schłodzonej
  • 100 g cukru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki płatków migdałowych

Formę o wymiarach 26 cm ø, wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z cukrem i szczyptą soli, po czym dodać żółtka. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wmieszać delikatnie szpatułką. Wstawić do nagrzanego piekarnika 190°C, piec 15-20 minut. Wystudzić na kratce. Z biszkoptu zkroić cienką warstwę i pokruszyć, zachować. 

Galaretkę truskawkową przugotować według wskazówek na opakowaniu. Odstawić w chłodne miejsce do momentu tężenia. Truskawki umyć, usunąć szypułki pokroić na mniejsze części (kilka zostawić do dekoracji). Płatki migdałów uprażyć krótko na suchej patelni. Wokół biszkoptu zapiąć obręcz do tortów. Jogurt grecki wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym. Żelatynę namoczyć w zimnej, po czym wycisnąć i rozpuścić w rondelku na delikatnym ogniu, dodać 3 łyżki jogurtu i wymieszć. Połączyć z pozostałym jogurtem, energicznie mieszając. Na koniec dodać ubitą na sztywno śmietanę, delikatnie wymieszać. 8 łyżek kremu jogurtowego posmarować biszkopt, rozłożyć truskawki, następnie zrobić kleksy 1/3 tężejącej galaretki. Ponownie wyłożyć kleksami połowę kremu jogurtowego i  1/3 tężejącej galaretki. Czynność powtórzyć z pozostałym kremem i galaretką, zrobić dwie ósemki widelcem. Wierzch posypać płatkami migdałów i odłożonymi okruszkami biszkoptu, udekorować truskawkami. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. 

 

 



 


poniedziałek, 23 grudnia 2013

Sałatka śledziowa z ziemniakami

 



  • 300 g matiasów w oliwie
  • 5-6 średnich ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 duże jabłko
  • 1 mała cebula
  • 200 g ogórków kiszonych
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 2-3  łyżki soku z cytryny
  • sól morska, biały pieprz, szczypta cukru
  • 1 łyżka natki pietruszki, koperku, szczypiorku

Ugotowane przestudzone  ziemniaki obrać z łupinek i jajka obrane ze skorupek pokroić w grubszą kostkę. Obraną cebulę drobno posiekać posypać solą i odstawić na 10 minut. Matjasy, obrane jabłko pokroić w kosteczkę. Ogórki jeśli są małe w plasterki lub kosteczkę. Wszystkie przygotowane składniki połączyć i delikatnie wymieszać. Jogurt, majonez, musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier do smaku połączyć. Dodać do sałatki, delikatnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Smacznego!

niedziela, 22 grudnia 2013

Surówka z selera korzeniowego z ananasem

 


  • 1 duży seler korzeniowy około 800 g
  • 1 puszka pokrojonego ananasa 560 g
  • 2-3  łyżki soku z cytryny
  • 100 g crème fraîche lub jogurtu naturalnego np. greckiego
  • 2 łyżeczki majonezu
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól, biały pieprz

Seler obrać, umyć zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posoilić, dodać sok z cytryny i wymieszać. Crème fraîche wymieszać z majonezem, cukrem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Otrzymany sos połączyć z selerem, dodać pokrojony ananas (odsączony z soku), wymieszać odstawić w chłodne miejsce na 30 minut.

sobota, 08 czerwca 2013

Tortowa sałatka

 


 

 

  • połowa dowolnej sałaty
  • 6 jajek
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2-3 kromki białego pieczywa
  • 100 g startego parmezanu
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte  przez praskę
  • 5 łyżek majonezu
  • 1-2łyżki soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, papryka w proszku
  • oliwa do smażenia

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić w zimnej wodzie i obrać ze skorupki, pokroić w plasterki. Pierś z kurczka umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć, posypać słodką papryką. Usmażyć na patelni z odrobiną oliwy po 4-5  minut z każdej strony. Ostudzić, pokroić na cienkie plastry. Białe pieczywo pokroić w kostkę i usmażyć na małej ilośći oliwie na złoty kolor. Ostudzić.  Jogurt, majonez, czosnek i sok z cytryny= wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Sałatę umyć, wywirować, porwać na małe kawałki.

Na dużym talerzu bąć na paterze ustawić obręcz do tortów na 24 cm. Na spód ułożyć ciasno połowę sałaty, następnie poukłdać plastry połowy ilośći mięsa z kurczka, polać sosem czosnkowym, posypać połową  parmezanu,  poukładać połowę plasterków jajek i połowę podsmażonych grzanek w kosteczce. Ponownie polać sosem. Całość powtórzyć z pozostałych składników. Delikatnie opjąć obręcz. Sałatkę udekorować parmezanem i bazylią. Polecam gorąco!

czwartek, 23 maja 2013

Ciasto jogurtowe z rabarbarem


 

 

 

  • 3-4  łodygi rabarbaru
  • 100 g truskawek
  • 175 g miękkiego masła
  • 175 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowgo
  • 3 jajka
  • 275 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • cukier puder do posypania

Truskawki umyć, usunąć szypułki, przepołowić. Rabarbar umyć, pokroić na ukośne  1 cm kawałki, posypać 1łyżką cukru. Miękkie masło utrzeć  z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Następnie dodawać kolejno jajka, po czym stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem, na koniec dodać  jogurt. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy, o wymiarach 26 ø cm. Na wierzch wyłożyć owoce  wciskając w ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C, i piec około 45-50 minut. Wystudzić na kratce, posypać cukrem pudrem. Ciasto jest delikatne w smaku, wyśmienite. Polecam gorąco.