Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: fasolka szapragowa

środa, 15 maja 2013

Potrawka z warzyw w mleku kokosowym

 


 

 

  • połowa kalafiora
  • 3 marchewki
  • 150 g mrożonej fasolki szparagowej
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki curry lub pasty curry
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 200 g ryżu basmati lub jaśminowy

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Umyty kalafior podzielić na różyczki, marchew pokroić w słupki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na głębokie patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodać marchew i kalafior, chwilę podsmażyć, wlać bulion warzywny i mleko kokosowe. Gotować około 5 minut bez przykrycia, po czym dodać zamrożoną fasolkę szparagowa i sok z limonki, gotować-dusić przez kolejne 5 minut. Podajemy z ryżem.

Smacznego!

 


wtorek, 30 kwietnia 2013

   Sałatka fasolowa z tuńczykiem

 


 

 

  • 400 g fasolki szparagowej (mrożona)
  • 1 puszka białej fasolki
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 łyżka kaparów
  • 1-2 czerwone cebule
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • 200 g sera owczego feta
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki octu balsamicznego białego
  • 3-4 łyżeczki musztardy gruboziarnistej
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Fasolkę ugotować w osolonej wodzie 10 minut, odcedzić, zahartować zimną wodą. Białą fasolkę odcedzić  i przelać wodą na sitku. Cebulę pokroić w piórka. Fetę pokroić w kostkę. W małej miseczce połączyć składniki na dressing: oliwa, musztarda, ocet balsamiczny. Do większego naczynia włożyć wszystkie składniki wraz z dressingiem, delikatnie połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić na 20 minut do lodówki. Sałatkę podajemy z bagietką.

 

wtorek, 05 lutego 2013

Zupa warzywna z kabanosem

 


 

  • 400 g fasolki szparagowej mrożonej
  • 1 czerwona papryka
  • 150 g kabanosów
  • 500 g ziemnaków
  • 2 ząbki czosnku
  • kilkanaście czarnych oliwek bez pestek
  • 1 litr warzywnego bulionu
  • 6 gałązek tymianku
  • 3 łyżki oliwy
  • około 3 łyżki soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w paski. Kabanos i obrany czosnek pokroić w talarki. Obrane, umyte ziemniaki w grubą kostkę. Gałązki tymianku umyć, osuszyć, oderwać listki.

W garnku rozgrzać oliwę. Kabanos i ziemniaki smażyć przez 5 minut. Następnie dodać fasolkę (może być zamrożona), paprykę, czosnek- podsmażyć. Po czym wlać bulion, gotować pod przykryciem przez około 30 minut. 

Oliwki pokroić w plasterki. Oliwki, listki tymianku, sok z cytryny, dodać na 5 minut przed końcem gotowania. Doprawić do smaku  sólą i pieprzem. Zupa jest szybka w wykonaniu, pożywna i bardzo  smaczna. Polecam.

Smacznego!