Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: smarties

poniedziałek, 13 maja 2013

Urodzinowa  biedronka


 

 

 

 

  Ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki
  • 75 g mąki skrobi ziemniaczanej
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki mleka
  • skórka z wyparzonej otartej cytryny

Dekoracja:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 toffifee
  • 200 g cukru pudru
  • 3 łyżki  soku z cytryny
  • czerwony barwnik spożywczy
  • 250 g schłodzonej śmietanki kremówki
  • 1 op. cukru waniliowego
  • cukierki smarties
  • 8 paluszków w czekoladzie Mikado
  • 2 woreczki do zamrażania (1 l.)

Tortownicę o wymiarach 26 ø cm nasmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą. Mąkę wymieszać z skrobią ziemniaczaną i   z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z sczyptą soli z cukrem i cukrem waniliowym na biały krem. Następnie dodawać kolejno jajka (wyciągnięte wcześniej z lodówki), dalej  ucierając. Przesiać obie mąki z proszkiem, wlać mleko, zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia składników.Ciasto wyłożyć do tortownicy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika 175°C, piec około 40 minut. Odstawić  do wystygnięcia.

Z ciasta odkroić 1- 1,5 cm górny wierzch  krążka. Dolny spód ułożyć na dużym płaskim talerzu bąć tortownicy.

Z górnego krążka odkroić ostrym nożem małe półkółko na kształt głowy biedronki, pozostałą część ciasta przekroić wzdłuż tworząc w ten sposób dwa skrzydła biedronki.

Do jednego z woreczków włożyć czekoladę, spiąć klamrą lub gumką i rozpuścić w kąpieli wodnej. Po roztopieniu od razu posmarować głowę biedronki (moja glazura nieco przestygła i była zbyt gęsta, stąd też nierówne pokrycie), po czym ułożyć i lekko docisnąć 2 toffifee jako oczy.

Cukier puder wumieszać z sokiem z cytryny i  1 łyżką wody. Do woreczka odłożyć 1 łyżkę lukru (do  do pozostałego lukru dodać czerwony barwnik (tyle aby uzyskać ładny czerwony kolor), posmarować skrzydełka, ułożyć jako pi egi cukiereczki smarties.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, wyłożyć na dolny odłożony spód ciasta. Głowę i skrzydła złożyć na spodzie tworząc biedronkę. Brzegi głowy obrysować odłożonym lukrem (uciąć dolny koniec woreczka- mały otwór). Z paluszków mikado zrobić czułka i nóżki. Bieronka gotowa. Doskonała na urodziny dla dzieci, a jaka przy tym radość  :-)))