Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: kurkuma

środa, 26 kwietnia 2017

Kurczak z zielonymi szpargami w pysznym sosie


 

  • 500 g piersi z kurczaka 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  •  około 10 szparagów
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2/3 szklanki bulionu
  • około 6 suszonych pomidorów
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka posiekanej natki

Piersi kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, doprawić solą, pieprzem, startym czosnkiem, czerwoną papryką, kurkumą, wymieszać z oliwą. Odstawić na minimum 30 minut. W międzyczasie ugotować szparagi (4 minuty).

Na patelni roztopić masło, smażyć piersi kurczka na umiarkowanym ogniu przez ok. 3 minuty z każdej strony. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Gotować po 3 minuty z każdej strony.

Zdjąć pokrywę, dodać śmietanę, i ponownie gotować, bez przykrycia przez około 6-7 minut, w międzyczasie przewracając mięso kilka razy. W połowie gotowania dodać pokrojone suszone pomidory, wymieszać i zagotować.
Ułożyć szparagi, posypać natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami, ryżem.



Źródło: Kwestia Smaku

środa, 22 marca 2017

Kurczak curry z bananami

 


 

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 2 banany
  • 2 marchewki
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki migdałów bez skórki (posiekane i uprażone)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego drobno imbiru
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka chilli
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, posypać solą. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Marchewkę pokroić w słupki, banany pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać kawałki kurczka i obsmażyć 2-3 minuty na mocnym ogniu, mięso zdjać z patelni. Na patelni podsamażyć cebulę, następnie dodać imbir, marchewkę i krótko zeszklić, następnie dodać czosnek, oraz curry, garam masala i chilli, krótko smażyć cały czas mieszając. Na koniec dodajemy jogurt i 150 ml wody, doprawić solą, gotować małym ogniu przez 5 minut. Po tym czasie dodać usmażone mięso kurczka, banan, migdały, odsączone rodzynki i ponownie gotować na małym ogniu prze 10 minut. Doprawić do smaku solą, gotowe danie podajemy z ryżem basmati.

wtorek, 11 października 2016

Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie curry


 

 

  • 125 g makaronu wstążki 
  • 150 g szpinaku
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 5 kawałków suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta kurkumy
  • 80 ml śmietanki 30%

Makaron ugotować  w osolonej wodzie. W międzyczasie umyć i osuszyć szpinak. Pierś kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i połową startego czosnku. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć kurczaka i obsmażyć, następnie dodać pokrjone suszone pomidory, na koniec dodać resztę startego czosnku, przyprawę curry, kurkumę oraz szpinak i smażyć  przez minutę aż szpinak zwiędnie. Dodać śmietankę, wymieszać i zagotować, doprawić solą i pieprzem. Na patelnię z sosem włożyć makaron, wymieszać i chwilę podgrzewać  aby sos zgęstniał. Wyłożyć do talerze. 

 

Źródło: KwestiaSmaku





wtorek, 24 listopada 2015

Curry z ciecierzycą, dynią, szpinakiem i kurczakiem



 

  • 1 mała puszka ciecierzycy lub szklanka ugotowanej
  • 300 g dyni (zważonej przed obraniem)
  • 150-200 g piersi kurczaka
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 mała cebula
  • 1-2 łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry (lub po łyżeczce startego czosnku i imbiru)
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka łyżeczki  kurkumy
  • 1/3 puszki mleka kokosowego
  • około 3/4 szklanki bulionu
  • duża garść szpinaku
  • kawałeczek ostrej papryczki
  • do podania: kolendra, ugotowany ryż, limonka

 

Pierś kurczka pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym usmażyć kawałki kurczaka na złoty kolor, po czym wyłożyć na talerz. Na tą samą patelnię wlać 2 łyżki mleka kokosowego podsmażyć pastę curry lub imbir i czosnek. Dodać dynię, cebulę, doprawić solą i smażyć około 2 minuty. Dodać paprykę w proszku i kurkumę oraz ugotowaną ciecierzycę. Dodać kolejne 2 łyżki mleka i smażyć przez 1 minutę.
Wlać resztę mleka kokosowego i zagotować. Gotować przez około 15 minut co chwilę mieszając. Wlewać stopniowo bulion i gotować przez ok. 5 - 10 minut aż dynia będzie już miękka. Od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać usmażone kawałki kurczaka, szpinak, wymieszać i odstawić z ognia.
Posypać posiekaną papryczkę chili bez pestek i kolendrą. Podawać z ryżem i cząstką limonki.





środa, 14 października 2015

Zupa krem z kopru włoskiego

 


 

 

 

4 porcje:

  •  2 duże bulwy kopru włoskiego
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 1  por
  • 2 jabłka
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 1,5 litra bulionu warzywnego  lub wody
  • do podania: 200 g krewetek
W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Odciąć najbardziej zielone i twarde końce, przekroić wzdłuż na pół i dokładnie opłukać, następnie pokroić i dodać do cebuli. Smażyć przez ok. 4 minuty co chwilę mieszając.
Koper włoski opłukać, odciąć koperek przy końcach i zachować go do dekoracji. Bulwy przekroić na pół a następnie pokroić na plasterki. Dodać do garnka i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 4 minuty. W międzyczasie dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, a pod koniec obrane i pokrojone jabłko.
Dodać tymianek, kurkumę i nasiona kopru włoskiego, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wlać gorący bulion lub wodę i zagotować. Gotować przez ok. 15 minut do miękkości ziemniaków.
Zupę dokładnie zmiksować, w razie potrzeby doprawić. Podawać z usmażonymi na maśle krewetkami i koperkiem z kopru włoskiego.
Inspiracja pochodzi z Kwestii Smaku. com



 

 

 


 

poniedziałek, 29 czerwca 2015

Kurczak z warzywami w sosie jogurtowym

 


 

 

  • około 400 g piersi kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka kuminu (kmin rzymski)
  • 1 łyżeczka platków chili - lub chili w proszku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki posiekanej kolendry

 



Piersi z  kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przełożyć do naczynia doprawić solą i pieprzem, dodać 1 łyżkę oliwy. Odstawić. Umytą cukinię pokroić w półksiężyce, bakłażan i paprykę w kostkę lub plasterki, cebulę pokroić w piórka. Czosnek drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć kawałki kurczka, zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię wlać łyżkę oliwy, podsmażyć nasiona kopru włoskiego, następnie dodać cebulę i zeszklić. Dodać czosnek, starty imbir, kurkumę, kumin, platki chili, smażyć przez minutę cały czas mieszając. Dodać cukinię, paprykę i bakłażan, podsmażyć, dodać kawałki kurczka chwilkę smazyć, po czym wlać bulion i jogurt naturalny. Gotować na umiarkowanym ogniu do momentu zgęstnienia sosu. (około 8-10 minut). Gotowe danie posypać kolendrą, do podania może być np. ryż, couscous.

Smacznego :-)



piątek, 14 lutego 2014

Małże po indyjsku

 



 

  • 1 kg świeżych małży
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki masła ghee lub oliwy
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (Kumin)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • sól, listki kolendry do dekoracji

Małże dokładnie oczyścić, pod bieżącą wodą usuwając piasek i bisiory. Uszkodzone, pęknięte muszle należy wyrzucić. Jeśli skorupka jest otwarta, opukujemy skorupkę o twardą powierzchnię - jeśli skorupka się zamknie, małża można ugotować. Jeśli skorupka się nie domknie, małż nie nadaje się do spożycia (jest martwy).

Cebulę, czosnek, chili, posiekać. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać masło ghee, dodać cebulę, czosnek, imbir, chili  i zeszklić. Następnie dodać przyprawy: kmin rzymski, kurkumę, kolendrę w proszku, sól do smaku,  krótko smażyć, po czym wlać mleko kokosowe. Gotować 5 minut, po czym dodać posiekaną koledrę, oraz małże. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez 5-6 minut, od czasu do czasu potrząsając garnkiem, aby małże ugotowały się równomiernie, po tym czasie małże powinny sie otworzyć. Te które się nie otworzyły należy wyrzucić. Posypujemy świeżą kolendrą. Małże podajemy na głębokich talerzach z świeżą bagietką. Smacznego.


 

czwartek, 13 lutego 2014

Kurczak tandoori masala z chlebkiem naan

 


 

 

 Mieszanka przypraw Tandoori Masala:

 

  • 2 kapsułki karadamonu
  • 1 łyżyczka kolendry w ziarenkach
  • 3 łyżeczki mieszanki przypraw Garam Masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1-2 łyżeczki chili w poszku

Kurczak z marynatą jogurtową:

  • 500 g piersi kurczka
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 15 g imbiru
  • sok z połowy limonki lub cytryny
  • sól morska

Chlebek  Naan ok. 15  sztuk:

  • 350 g mąki typ 550
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ciepłego mleka
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki masła Ghee (dodatkowo do smarowania folii i chlebka)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżczki cukru
  • zierenka czarnuszki (Schwarzkümmel)
  • świeża kolendra

Mieszanka przypraw Tandoori Masala: kapsułki kardamonu i ziarenka kolendry uprażyć na suchej patelni, do momentu gdy zacznie się ulatniać aromat (należy uważać aby się zierenka nie przypaliły). Przyprawy zdjąć z patelni i rozgnieść na proszek w moździerzu. Wymieszać z garam masala,chili, kurkumą.

Kurczak z marynatą: czosnek i imbir bardzo drobno posiekać, wymieszać z jogurtem, sokiem  z limonki, oraz powyższą mieszanką tandoori masala i solą. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na szersze paski, wymieszać z marynatą jogurtową. Odstawić w chłodne miejsce na minium 4 godziny lub najlepiej na całą noc ( ja zawsze tak robię ).


Chlebek Naan: drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, dodać  50 ml ciepłego mleka i mieszać do momentu rozpuszczenia. Odstawić na 15 minut. Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól, 2 łyżki roztopionego masła, pozostałe mleko, oraz rozczyn z drożdży, wymieszać drewnianą łyżką do momentu połączenia się składników (gdy ciasto jest zbyt klejące dodajemy mąkę). Następnie ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i wyrabiamy dłońmi przez 5-6 minut,  przełożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 ½ godziny do wyrośnięcia.

Piekarnik z funkcją grilla rozgrzać do maksymalnej temperatury 240- 250°C. Wyrośnięte ciasto, wyłożyć na blat, jescze raz wyrobić, podzielić na około 15 porcji. Następnie uformować kule, po czym spłaszczyć dłońmi w owalny kształt (około 13 x 8 cm). Część placuszków posypać czrnuszką, na drugą część ułożyć gałązki świeżej kolendry, delikatnie przyciskająć wałkiem.

Blaszkę z piekarnika (będą potrzebne dwie) wyłożyć folią aluminiową, posmarować roztopionym masłem ghee. Ułożyć placuszki w odstępach, wstawić do piekarnika, upiec na złoty kolor około 10 minut, w międzyczasie przewracając na drugą stronę. Po upieczeniu ponownie posmarować masłem ghee.

Kurczak z marynatą: temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 225°C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć kawałki kurczaka z marynatą, wstawić do piekarnika. Piec 10-12 minut.

Kurczak tandoori podajemy z pysznym chlebkiem naan  i kleksem z jogurtu naturalnego. Polecam gorąco! Pychota! SMACZNEGO.






środa, 16 października 2013

Orientalna zupa z ciecierzycy


  • 300 g ciecierzycy
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów  400 g
  • 150 ml śmietanki
  • 1- 1,2 l bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • 1 cebula (pokrojona w kosteczkę)
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1  łyżeczka curry
  • ½ posiekanej drobno papryczki chili
  • 1 łyżka skórki startej z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Ciecierzycę należy namoczyć dzień wcześniej na noc. Następnego dnia należy wodę odlać i przepłukać na sitku pod bieżącą wodą. W garnku rozgrzać oliwę, włożyć: cebulę, czosnek, imbir, papryczkę chili, kminek, kmin rzymski, curry, kurkuma, smażyć przez 30 sekund, po czym wsypać cieciorkę i smażyć przez 1 minutę, cały czas mieszając. Następnie wlać bulion i gotować godzinę pod przykryciem. Gdy cieciorka jest miękka, dodać pokrojone pomidory wraz sokiem, startą skórkę z cytryny, śmietankę,  doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować jeszcze na małym ogniu przez 10- 15 minut. Pyszna i rozgrzewająca zupka na chłodne jesienne dni. Życzę smacznego.

poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Casserole z kurczakiem w piwie pszenicznym

 


 

 

 

 

 

 

 • 1,2 kg podudzi z kurczaka
•  około 600 g młodych ziemniaków
• 1 czerwona cebula
• 1 duża kolba kukurydzy ( 3/4 szklanki z puszki)
• 1 łyżka oliwy
• 1 łyżeczka cukru
• 1 i 1/2 szklanki (375 ml) piwa pszenicznego
• 1/2 cytryny
• 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej, skrobi - do zagęszczenia sosu


Marynata do kurczaka:

• sól morska
• 2 łyżeczki kurkumy
• szczypta cynamonu
• 1/3 łyżeczki papryki w proszku (słodkiej lub ostrej)
• 1 łyżka soku z cytryny
• 2 łyżki oliwy extra vergine

 

 Zdjąć skórkę z podudzi, każde naciąć nożem w 2-3 miejscach. Posypać solą, kurkumą, cynamonem i papryką. Skropić oliwą i sokiem z cytryny. Odstawić na minimum pół godziny, ale jeśli mamy czas - na dłużej. Kurczaka można zamarynować dzień wcześniej. Przed smażeniem ocieplić w temperaturze pokojowej.

Dobrze umyte ziemniaki pokroić na 1 cm plastry. Cebulę obrać i pokroić na ósemki. Kukurydzę obrać z zewnętrznych liści, przekroić na pół, postawić na desce rozcięciem do dołu i nożem obkroić ziarna. Kolby i ziarna zachować. Piekarnik nagrzać do 200°C.

W dużym garnku, który można wstawiać do piekarnika (lub na dużej patelni) rozgrzać łyżkę oliwy, włożyć ziemniaki, cebulę, doprawić solą i smażyć przez około 3 minuty co chwilę mieszając. Wyjąć ziemniaki i cebulę na talerz, a do garnka włożyć podudzia razem z marynatą. Obsmażać dokładnie z każdej strony po około 2 - 3 minuty, następnie dodać ziarna kukurydzy i posypać je cukrem. Smażyć wszystko przez około 1 - 2 minuty co chwilę mieszając.

Wlać piwo i zagotować na większym ogniu, dodać odłożone ziemniaki, cebulę i ziarna kukurydzy, gotować przez minutę, następnie przykryć i wstawić do piekarnika (lub przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać pod przykryciem).

Piec przez 1 godzinę. Cytrynę umyć w gąrącej wodzie. Pokroić na cząstki i wymaczać w cukrze od strony miąższu. Wyjąć garnek z piekarnika, otworzyć go i włożyć cząstki cytryny, piec bez przykrycia przez 15 minut.

Zagęszczanie sosu: odlać łyżkę wazową sosu, przelać go do miseczki, dodać mąkę i wymieszać. Wlać z powrotem na dno garnka i wmieszać.  Zagotować lub jeśli naczynie nie może być podgrzewane na ogniu - zlać cały sos z garnka i oddzielnie go zagotować, na koniec przelać do naczynia z kurczakiem. Przepis pochodzi  ze strony Kwestia Smaku.com

 

wtorek, 12 lutego 2013

Krewetki z papryką w sosie curry z mleka kokosowego i pomidorów

 


 

 

 

 

  •  300 ml sosu pomidorowego (passaty z butelki lub  kartonu lub zmiksowanych pomidorów z puszki)
  •  400 ml mleka kokosowego
  •  300 g mrożonych krewetek tygrysich
  •  1 papryka
  •  1 łyżka drobno startego imbiru
  •  2 ząbki czosnku drobno posiekanego
  •  2 łyżki drobno posiekanej cebuli
  •  1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego lub oleju roślinnego
  •  2 łyżeczki kurkumy w proszku
  •  1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  •  1/2 - 1 łyżeczka  czerwonej pasty curry
  • 200 g ryżu basmati

 

Sos z mleka kokosowego i pomidorów: do średniego garnka wlać sos pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, 2 łyżeczkami cukru i zagotować. Gotować przez około 15 minut na małym ogniu, pod uchyloną pokrywą, od czasu do czasu mieszając. Do pomidorów wlać mleko kokosowe, wymieszać i zagotować. Gotować bez przykrycia na umiarkowanym ogniu przez około 10-15 minut, w razie potrzeby doprawić solą.
Ugotować ryż w osolonej wodzie. Krewetki rozmrozić w ciepłej wodzie i dokładnie osuszyć. Paprykę pokroić w kostkę. Obrany czosnek,cebulę bardzo drobno posiekać. Obrany imbir zetrzeć drobno na tarce.
Na patelni rozgrzać masło lub olej, włożyć imbir, czosnek i cebulę  i smażyć przez około 3 minuty, włożyć paprykę, doprawić solą i smażyć przez około 1 minutę, zamieszać i smażyć przez kolejną minutę.
Dodać krewetki, kurkumę i ostrą paprykę w proszku i smażyć wszystko przez około pół minuty często mieszając. Na patelnię wlać sos kokosowo-pomidorowy, zagotować. Gotować przez minutę i odstawić z ognia. Podawać z ryżem i posypać szczypiorkiem.

Danie jest przepyszne, a pochodzi z Kwestii Smaku. com

Smacznego!