Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: kasza

piątek, 21 grudnia 2018

Kurczak w sosie z suszonych grzybków

 


  • 400 g fileta z kurczka lub indyka
  • 1 łyżka oliwy
  • garść suszonych grzybków
  • 500 ml bulionu
  • 2-3 łyżki śmietany creme fraiche
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • pół ząbka czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • natka pietruszki
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • do podania: ugotowana kasza, zielon sałata

Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, posolić i popiepszyć, dodać oliwę, wymieszać i odstawić na 30 minut. Grzybki namoczyć w wodzie, następnie ugotować w wodzie której się moczyły. Na rozgrzaną mocno patelnię włożyć kawałki kurczka, obsmażyć z każdej strony na złoty kolor, zdjać z patelni na talerz. Na tą samą patelnię dodać masło, roztopić, dodać pokrojoną cebulę, oraz posiekany czosnek, zeszklić, dodać odcedzone grzybki, podsmażyć przez kolka minut. Wlać bulion i gotowć przez kilka minut, pod koniec dodać mięso oraz śmietanę creme fraiche. Gdy sos jest zbyt  rzadki, można zagęścić 1 łyżką mąki wymieszaną z 3 łyżkami wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać natką pietruszki. Podajemy z kaszą, zieloną sałatą. Smacznego.


czwartek, 25 października 2018

Bakłażan z kaszą

 


 

  • 2-3 bakłażany
  • 100 g kaszy pęczak
  • 2-3 pomidory
  • 100 g sera feta
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki

Marynata:

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
  • sól, pieprz

Składniki na marynatę wymieszać. Bakłażan przekroić wzdłuż na pół, miąższ ponacinać w kratkę na głębokość ok. 1 cm, tak by nie przeciąć skóry. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Miąższ posmarować marynatą, wstawić do ngrzanego piekarnika 180°C i piec przez ok. 30 minut. Kaszę ugotować według wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojonego w kostkę pomidora, chwilę smażyć.

Z upieczonych bakłażanów wybierać łyżką miąższ i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać kaszę i bakłażan, krótko smażyć po czym dodać pokrojonego pomidora. Doprawić do smaku. Farsz nakładamy do łódeczek bakłażana, na wierzch ułożyć kosteczki pokrojonej fety. Piec w 180°C przez 30 minut. Podajemy na ciepło z jojurtem greckim lub z sosem tzatziki. 

wtorek, 14 czerwca 2016

Szparagi z kaszą i mięsem


 

 

  • 500 g szparagów
  • 300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 150 g dowolnej kaszy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • koperek
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Kaszę ugotować do miękkości. Szparagi obrać, odciąć końcówki, umyć, pokroić na małe kawałki. Mięso mielone przyprawić solą i pieprzem, uformować małe kulki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony czosnek, kulki mięsne i smażyć przez kilka minut. Następnie doać szparagi, przykryć i rownież smażyć przez kilka minut. Na koniec dodać kaszę, masło, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, podgrzewać przez chwilę, posypać koperkiem.