Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: rum

niedziela, 30 listopada 2014

Tort Malakoff

 


 

 

  • 300 g podłużnych biszkoptów
  • 10 łyżek rumu
  • ½ słoiczka dżemu porzeczkowego
  • 1 budyń waniliowy+ 4 łyżki cukru
  • 250 g marscapone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g uprażonych płatków migdałowych
  • 150 ml śmiatanki kramówki
  • dowolny  kształt czekolady dokoracyjnej

 

Ugotować budyń z cukrem według wskazówek na opakowaniu. Wystudzić. Marscapone, cukier puder i wystudzony budyń zmiksoawć na gładki krem.

Tortownicę o wymiarach 24-26 cm ø, wyłożyć połową biszkoptów, skropić połową ilości rumu, po czym rozmarować połowę dżemu porzeczkowego. Następnie rozsmarować połowę kremu i posypać 1/3 ilości uprażonych płatków migdałowych. Po czym czynność powtrzamy: biszkopty, rum,  dżem, krem (3-4 łyżki pozostawić na posmarowanie boków), płatki migdałowe. Deser wstawić do lodówki. Gdy masa stężeje, zdjąć obręcz tortownicy, boki posmarować odłożonym krem i obsypać pozostałymi płatkami migdałów. Udekorować ubitą  na sztywno śmietaną. Schładzać w lodówce przez kilka godzin. Polecam i życzę smacznego.