Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: wino

piątek, 11 maja 2012

  Łosoś  z  zielonymi  szparagami  w sosie estragonowym

 


 

 

 

  • 500 g zielonych szparagów
  • 250-300 g łososia
  • 2 łyżki masła
  • 250 g makaronu np: penne
  • sól morska
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny

sos :

  • 4 gałązki świeżego estragonu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chilli
  • 70 ml  wytrawnego białego wina
  • 200 g kwaśnej gęstej śmietany  30%
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

 

Szparagi umyć, odciąć twarde końce, pokroić na większe kawałki. Wodę zagotowć z cukrem, sokiem z cytryny, dodać szparagi i gotować przez 3 minuty.Odcedzić, odlać 300 ml wody z szparagów ( do sosu ).

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

Estragon umyć, listeczki oddzielić, posiekać. Cebulę obrać, posiekać. Chilli przepołowić wzdłuż, wyjąć ziarenka, posiekać. Oliwę rozgrzać w rondelku, podsmażyć cebulę i chilli, wlać wino i 300 ml wody z szparagów. Dusić przez około 6 minut.

Zdjąć z ognia, dodać śmietanę, estragon, zmiksować blenderem, doprawić solą i pieprzem.

W międzyczasie umyć łososia, osuszuć (jeśli był mrożony, rozmrozić). Pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle z każdej strony przez 3-4 minuty. Pod koniec smażenia dodać szparagi i podsmażyć, dodać makaron, podgrzać. Połączyć z sosem. Podawać. Pychotka.......!

Smacznego :)