Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: ryba w zalewie octowej

niedziela, 23 grudnia 2012

 Ryba opiekana w zalewie pomidorowo- octowej


 

 

 

  • 1 kg filetów rybnych np, dorsz, mintaj, morszczuk
  • bułka tarta,  sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1- 2 jajka
  • olej rzepakowy do smażania
  • około 300 g papryki konserwowej
  • 3- 4 ogórki konserwowe
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • sok z cytryny

Zalewa :

  • 1/ 3 szklanki oliwy
  • 1/3  szklanki octu ( jeśli lubimy bardziej kwaśne, dodajemy więcej octu )
  • 400 g  pomidorów puszce ( lub 300 ml pasaty pomidorowej  lub soku pomidorowego )
  • 2 łyżki cukru
  • 1- 2  łyżki soli
  • 2 szklanki wody
  • 1 cebula
  • liść laurowy, ziele angieskie

 

Rybę dobrze rozmrozić, opłukać zimną wodą i dokładnie oszuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na mniejsze kawałki, posypać solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 minut. Ogórki, paprykę i cebulę pokroić drobno w kosteczkę.

Zalewa: wodę, ocet, olej, cukier, sól,  pomidory ( jeśli były w całości rozdrobnić ), liść laurowy, ziele angielskie- zagotować. Pod koniec dodając pokrojoną cebulę. Przestudzić. Do zalewy dodać pokrojony ogórek i paprykę.

Rybę obtoczyć w jajku i bułce, usmażyć na oleju na złoty kolor. Usmażoną rybę ułożyć warstwowo ( w wysokim naczyniu ) na przemian z zalewą pomidorową. Odstawić w chłodne miejsce na 1-2 dni.


Smacznego :)