Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: kuskus

czwartek, 01 października 2015

Sałatka z kuskusem i miętą


 

  • 250 g kaszy kuskus
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 2 cebulki dymki
  • mała salata rzymska lub inna
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g sera koziego lub owczego typu feta
  • pęczek mięty
  • sok z 1-2 limonek
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Zagotować 250 ml wody z 1 łyżką oliwy i 1/2 łyżeczki soli, następnie wsypać kaszę kuskus i wymieszać, przykryć i odstawić na 5 minut. W międzyczasie rozmieszać widelcem, dodać sok z limonki, wystudzić. Umyty ogórek drobno pokroić w kosteczkę, sałatę porwać na mniejsze kawałki, szczypiorek i listki mięty pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę- wszystkie składniki wymieszać z kuskus. Dodać pokruszony  ser feta i delikatnie połączyć. Smacznego.

wtorek, 26 maja 2015

Papryka faszerowana kaszą kuskus z szpinakiem

 


 

 

  • 200 g kaszy kuskus
  • 1/4  łyżeczki kminu rzymskiego
  • 3- 4 czerwone papryki
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 250 g mięsa mielonego wołowego
  • 150 sera owczego typu feta
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Kaszę kuskus zalać 200 ml gotującej wody, wymieszać widelcem, przyprawić solą, kminem rzymskim, pieprzem i odstawić na 10 minut. Paprykę przepołowić, oczyścić z ziaren i umyć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Szpinak umyć, osuszyć. Obraną cebulę i czosnek drobno pokroić. Ser feta pokruszyć. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso mielone, smażyć krótko, po czym dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Na koniec dodać liście szpinaku i smażyć razem przez 2 minuty. Mięso z szpinakiem połączyć z kuskus, dodać 1 łyżkę oliwy, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Farsz nałożyć do przygotowanych połówek papryki. Na wierzch posypać pokruszonym serem feta, podlać bulionem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C, piec około 25-30 minut. Gotowe danie można podać z sosem tzatziki. Smacznego...    

czwartek, 14 czerwca 2012

 Ciasto drożdżowe  z rabarbarem




 

Ciasto drożdżowe:

  • 400 g mąki przennej
  • 3 jajka
  • 150 g masła
  • 150 g cukru + 4 łyżki
  • 1 cukier waniliowy
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • około 1 kg rabarbaru

Kruszonka:

  • ½ kostki masła
  • 50 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka  mąki

 

  • Mleko lekko podgrzać (ale nie może być za gorące), pokruszyć drożdże, wsypać 1 łyżeczkę cukru i wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać 1 łyżke mąki i wymieszać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. Masło rozpuścić, wystudzić. Dodać jajka i zmiksować.
  •  Do miski wsypać  mąkę, cukier, dodać wyrośnięty rozczyn, rozpuszczone masło z jajkami. Ciasto wyrobić mikserem z końcówkami- spiralkami (kilka minut). Przykryć i odstawić na ok. 30 minut.
  • Formę o wymiarach  36x 27 cm, nasmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować kruszonkę z mąki, cukru i masła, rozcierając składniki palcami. 
  • Rabarbar umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki, rozłożyć rabarbar.Posypać 4 łyżkami cukru, a następnie kruszonką. Ciasto przykryć odstawić ponownie do wyrośnięcia 15-20 minut.
  • Tak przygotowane ciasto wstawić do nienagrzanego piekarnika. Włączyć piekarnik na 180°C, piec ok. 30 minut. Po upływie tego czasu, zwiększyć  temperaturę do 200°C i piec jeszcze ok. 10 minut.

 

Smacznego :)





poniedziałek, 19 marca 2012

  Sałatka  z  kuskusa


Przepyszna,  sałatka kuskus, wspaniała na każdą okazję. Rewelacyjna jako dodatek do grilla, obiadu, kolacji,  lub  jako samodzielne danie. Nasza ulubiona, polecam gorąco :-)

 

  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • kilka liści sałaty lodowej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryka
  • kilkanaście  czarnych oliwek
  • 150 g sera feta
  • 2 pomidory
  • posiekana natka pietruszka
  • 4+ 1  łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu  balsamicznego  jasnnego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Kaszę kuskus wsypać do małego naczynia, zalać 1 szklanką gotującej wody, dodać 1 łyżkę oliwy+ sól do smaku, wymieszać i przykryć na 5 minut. Wymieszać, ostudzić.

Umyte warzywa pokroić, sałatę porwać na kawałki, fetę pokroić w kosteczkę, dodać oliwki. Wymieszać z oliwą, octem balsamicznym, doprawić do smaku solą i pieprzem. Połączyć z kuskusem.

Smacznego :-)