Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: bekon

poniedziałek, 22 stycznia 2018

Zupa krem z brukselki

 


  • 400 g brukselki (3-4 sztuki zostawić)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 ziemniaki
  • 800 ml bulionu drobiowego
  • 100 g bekonu w plastrach
  • 150 ml słodkiej śmietany
  • 3 łyżki masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Cebulę i czosnek obrać, pokroić, zeszklić na maśle w garnku. Do garnka dodać pokrojone ziamniaki oraz brukselkę, wlać bulion, gotować przez około 15 minut. W tym czasie na suchej patelni dodać pokrojony bekon, smażyć aż wytopi się tłuszcz. Pod konec smażenia dodać listki obrane z odłożonej brukselki i smażyć przez 2-3 minuty. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować na krem, dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Gotować jeszcze przez 5 minut. Zupę rozlać do miseczek, rozłożyć bekon z podsmażonymi listkami brukselki.

poniedziałek, 29 maja 2017

Makaron z fasolką cukrową i bekonem

 


 

  • 200 g makoronu świderki
  • 500 g fasolki cukrowej
  • 150 g bekonu w plastrach
  • 100 g sera feta
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki masła
  • pokrojona natka pietruszki

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Fasolkę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Suchą patelnię rozgrzać i usmażyć bekon do chrupkości, zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię, dodać masło, roztopić i włożyć fasolkę, przyprawić solą i pieprzem, smażyć na delikatnym ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Do fasolki dodać ugotowany i odcedzony makaron. Bekon rozerwać palcami na mniejsze kawałki i również dodać do makaronu z fasolką, wymieszać.  Wyłożyć na talerze, posypać pokruszoną fetą i natką pieruszki, posypać świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego.

poniedziałek, 01 maja 2017

Roladki z kurczka z czosnkiem niedżwiedzim

 


 

  • 2-3 piersi z kurczaka
  • plastry bekonu
  • wiązka czosnku niedźwiedziego
  • kulka mozzarelli
  • 2 łyżki masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka w proszku

Piersi kurczka umyć, osuszyć, przeciąć każdą wzdłuż na pół. Doprawić papryką, solą i pieprzem. Na środek mięsa ułożyć po kawałaku mozzarelli, 3-4 gałązki czosnku niedżwiedziego. Zawinąć w roladkę, każdą roladkę zawinąć plastrem bekonu, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać masło. Roladki wstawić do nagrzanego piekarnika 190°C, piec przez 25-30 minut. Podajemy z ziemniakami, sałatą. 

środa, 18 stycznia 2017

Śliwki w bekonie

 


 

  • 20 suszonych śliwek
  • 10 plastrów bekonu
  • około pół szklanli czerwonego wytrawnego wina
  • wykałaczki

Śliwki namoczyć w winie przez 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180°C. Następnie  plastry boczku przekroić wzdłuż, każdą śliwkę zawinąć w plaster boczku i spiąć wykałaczką. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do piekarnika i piec przez około 20 minut, w połowie pieczenia odwrócić na drugą stronę. Podajemy na ciepło bądź na zimno.