Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: kminek

czwartek, 06 marca 2014

Lasagne z kiszoną kapustą

 


 

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 500 g mięsa mielonego wołowo- wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 12 płatów do lasagne
  • 1 jabłko
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 1 puszka pomidorów krojonych 400 g
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 100 g tartego żółtego sera
  • ½ łyżeczki kminku w proszku
  • do smaku: sól morska, świeżo zmielony pieprz, papryka w proszku, cukier
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do dekoracji
  • forma żaroodporna 25 x 35 cm wysmarowana masłem

Kapustę kiszonę jeśli jest zbyt kwaśna, opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Umyte jabłko obrać, pokroić na małe kawałki. Kapustę i jabłko wymieszać z kwaśną śmietaną, doprawić solą, pieprzem, cukrem i kminkiem. Obraną cebulę drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso i smażyć przez 3 minuty, po czym dodać cebulę i koncentrat pomidorowy chwilę podsmażyć. Następnie wlać bulion i pomidory z puszki wraz z sokiem. Doprawić pieprzem, papryką w proszku. Dusić przez 5 minut.

Wysmarowaną masłem formę wyłożyć 4 płatami lasagne, rozłożyć połowę kapusty, i ponownie 4 płaty lasagne. Następnie wylać sos mięsno- pomidorowy, i wyłożyć pozostałe 4 płaty lasagne, na blaty pozostałą część kiszonej kapusty. Lasagne posypać tartym serem, wstawić do środkowej części nagrzanego piekarnika 180°C i zapiekać przez około 40-45 minut. Po  upieczeniu w celu lepszego krojenia odczekać około 10 minut. Posypać posiekaną natką pieruszki.

Lasagne w tej wersji jest o wiele lepsza od tej klasycznej, jeśli oczywiście lubimy kiszoną kapustą. Lepszej nie jadłam ;-)

Polecam gorąco i smacznego !


środa, 16 października 2013

Orientalna zupa z ciecierzycy


  • 300 g ciecierzycy
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów  400 g
  • 150 ml śmietanki
  • 1- 1,2 l bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • 1 cebula (pokrojona w kosteczkę)
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1  łyżeczka curry
  • ½ posiekanej drobno papryczki chili
  • 1 łyżka skórki startej z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Ciecierzycę należy namoczyć dzień wcześniej na noc. Następnego dnia należy wodę odlać i przepłukać na sitku pod bieżącą wodą. W garnku rozgrzać oliwę, włożyć: cebulę, czosnek, imbir, papryczkę chili, kminek, kmin rzymski, curry, kurkuma, smażyć przez 30 sekund, po czym wsypać cieciorkę i smażyć przez 1 minutę, cały czas mieszając. Następnie wlać bulion i gotować godzinę pod przykryciem. Gdy cieciorka jest miękka, dodać pokrojone pomidory wraz sokiem, startą skórkę z cytryny, śmietankę,  doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować jeszcze na małym ogniu przez 10- 15 minut. Pyszna i rozgrzewająca zupka na chłodne jesienne dni. Życzę smacznego.

piątek, 05 kwietnia 2013

 

Zupa buraczkowa z kulkami mięsnymi

 


 

  • 4 małe buraczki
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub sok z cytryny
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 200 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 mała  czerstwa bułka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki tymianku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • tarty parmezan

Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Buraczki, ziemniaki, cebulę i czosnek obrać. Umyte buraczki pokroić na mniejszą kostkę, a ziemniaki na większą. Cebulę i czosnek drobno posiekać. W większym garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodać pokrojone buraczki i ziemniaki, chwilę podsmażyć, po czym wlać bulion, dodać kminek, cukier, sól i pieprz do smaku. Zupę przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez około 25 minut.

Mięso wymieszać z wyciśniętą bułką, majerankiem, tymiankiem, musztardą, solą i pieprzem. Uformować małe kulki,  włożyć do zupy, zmniejszyć ogień  na minimum i pozostawić zupę jeszcze na 15 minut. Doprawić octem, solą i pieprzem do smaku. Zupę udekorować tartym parmezanem. Zupa jest intensywna w smaku, pożywna i wyśmienita. Polecam!

Smacznego :-)

 

wtorek, 12 marca 2013

Prosty kapuśniak


 

 

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1-2 kawałki wędzonej kiełbasy np. myśliwska
  • 2 łyżki masła
  • 0k0ło 1, 5 l bulionu
  • 2 listki laurowe, ziele angielskie
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Kapustę pokroić, włożyć do większego garnka, dodać listek laurowy, ziele angielskie, kminek zalać wodą i gotować do miękośći (około 30 minut). Do drugiego garnaka wlać bulion, dodać obrane i pokrjone w kosteczkę ziemniaki oraz marchewkę pokrojoną w plasterki. Gotować przez 10 minut. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną cebulę, zeszklić. Następnie dodać pokrojoną kiełbasę i podsmażyć. Do ugotowanej kapusty wlać bulion wraz ziemniakami i marchewką oraz dodać podsmażoną cebulę z kiełbasą, (w razie potrzeby dolać wodę). Doprawić do smaku solą, pieprzem. Całość gotować jeszcze przez około 10 minut.

Smacznego!

wtorek, 30 października 2012

Pyszna zapiekanka z dyni

 


 

  • około 700 g  dyni
  • 400 g mięsa wołowego mielonego lub mieszanego
  • 1 puszka pomidorów 425 g
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 gałązek tymianku
  • ½ łyżeczki kminku mielonego
  • 1 łyżeczka przypraw 5 smaków
  • 100 g tartego żółtego sera
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru

Dynię umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki,  pokroić na większe plastry i obrać ze skórki. Na większej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć  mięso 3 minuty, dodać pokrojoną cebulę wraz z  czosnkiem  przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z patelni, następnie włożyć dynię i smażyć przez 5-7 minuty, dodać pomidory z sokiem (jeśli były w całości to pokroić), dodać przyprawy, oderwane listki tymianku i mięso mielone. Całość dusić przez 3-4 minuty, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Całość wyłożyć do naczynia żaroodpornego, posypać tartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC i zapiekać 10- 15 minut. Wyjąć z piekarnika, krótko ostudzić, udekorować tymiankiem.

Smacznego :-)

poniedziałek, 22 października 2012

Soczysta Karkówka w ziołowej skorupce

 


 

  • 1,5 kg karkówki
  • 1 cebula
  • 75 g miękkiego masła
  • 2 łyżki musztardy stołowej
  • 1 łyżka kminku w ziarenkach
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego świeżego majeranku (lub suszonego)

Mięso umyć suszyć, jeżeli mięso pokryte jest większą ilością tłuszczu, należy go usunąć, ewentualne błony. Karkówkę ąnasmarować oliwą, posypać solą, pieprzem. Odstawić do lodówki na minimum  1 godzinę. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Umytą natkę i majeranek osuszyć, posiekać- połączyć z masłem, cebulą, kminkiem, musztardą, tartą bułką. Masę   ugnieść dokładnie widelcem. Doprawić solą i pieprzem. Karkówkę ułożyć w żaroodpornym naczyniu, masę ziołową rozmarować wierzch mięsa. Wstawić do nagrzanego piekarnika, 200°C, (termoobieg 175°C) i piec 1,5 godziny. Mięso można podawać np. z pieczonymi ziemniakami z rozmarynem i sałatą.

SMACZNEGO :-))