Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: kumin

piątek, 30 grudnia 2016

Pikantny dip z daktyli


 

  • 200g daktyli bez pestek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 cebulki dymki
  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany 24%
  • 250 g serka śmietankowego np. Pphiladelphia lub chudego twrarożku
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczki pasty Harissa

W blenderze zmiksować daktyle, obrany czosnek, cebulkę dymkę, kmin rzymski, curry, pastę Harissa. Na koniec dodać serek śmietankowy, kwaśną śmietanę, sok z cytryny, ponownie zmiksować do połączenia się składników. Przełożyć do miseczki, podajemy z krakersami, ciabattą, warzywami, itp. Smacznego.

niedziela, 21 sierpnia 2016

Szaszłyki z indyka marynowane w jogurcie

 


 

  • 500 g piersi z indyka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka mieszanki przypraw garam masala
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekannego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka płatków chilli lub ostrej czerwonej papryki
  • sól, świeżo zmielony pieprz

dodatkowo

  • 1 cukinia
  • kilka patyczków do szaszłyków

Mięso umyć, osuszyć pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Następnie do mięsa dodać wszyskie składniki wyżej wymienione, dokładnie wymieszać. Marynować przez całą noc. Następnego dnia, cukinię pokroić w plastry i nabijać na przemian z kawałkami indyka. Grillować po 3 minuty z każdej strony.

czwartek, 03 marca 2016

Zapiekanka z chipsów Tortilla

 


 

  • 80 g chipsów Tortilla
  • 100 g tartego sera cheddar lub gouda
  • czerwona fasolka z puszki
  • mała puszka kukurydzy (140 g )
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • pomidory w puszce krojone (400 g)
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki kapsułek kardamonu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • sól himalajska, świeżo zmielony pieprz

Czerwoną fasolkę oraz kukurydzę przepłukać zimną wodą i przesedzić na sitku. Cebulę, czosnek drobno posiekać,  paprykę pokroić w drobną kostkę. Kapsułki kardamonu oraz kmin rzymski delikatnie uprażyć na suchej patelni aż zacznie się uwalniać aromat, następnie rozetrzeć w moździerzu.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać cebulę, paprykę i czosnek, zeszklić. Następnie dodać roztarty kardamon z kminem, pomidory z puszki wraz z sokiem, kukurydzę, czerwoną fasolkę, oregano, paprykę w proszku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu 5 minut. Całość wylać do naczynia żaroodpornego, powbijać chipsy, posypać tartym serem. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C, zapiekać przez około 12-15 minut.

Zapiekankę można zrobić w wersji mięsnej, dodając mielone mięso lub kurczak w kosteczce.

piątek, 23 października 2015

Turecki börek z mięsem

 


 

  • 500 g ciasta youfka lub filo
  • 250 g mięsa jagnięcego mielonego
  • 250 g mięsa wołowego mielonego
  • 1 cebula
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego (opcjonalnie)
  • 1/4 łyżeczki kolendry (opcjonalnie)

Nasączenie:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 2 jajka
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrjoną cebulę i szeszklić, następnie dodać mięso i krótko podsmażyć, przprawić kminem rzymskim, kolendrą, solą i  pieprzem.

3/4 szklanki jogurtu wymieszać z oliwą, wodą i jednym jajkiem, dopraawić do smaku solą i pieprzem. 1/4 jogurtu wymieszać z pozostałym jajkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne o wymiarach 35 x 27 posmarować  mieszanką jogurtowo-jajeczną, dokładnie także brzegi- po czym wykładamy płaty ciasta filo (lub yufka) tak, żeby zwisało po brzegach. Smarujemy ciasto ponownie mieszanką i kładziemy następny płat ciasta, który tym razem powinien być dopasowany wielkością do naczynia (wystające brzegi delikatnie oderwać lub obciąć noż). Następnie wyłożyć 1/3 mięsa, ponownie rozkładamy ciasto, smarujemy nasączeniem, ponownie ciasto i nasączenie- mięso-ciasto-nasączenie i.t.d. Czynność powtórzyć do wyczerpania składników. Kiedy zużyjemy wszystkie płaty, zaginamy zwisające brzegi ciasta na wierzch, smarujemy drugą mieszanką jajka z jogurtem naturalnym. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC , piec około 35 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Gotowy burek pokroić  w spore kwadraty,  spożywamy na ciepło lub zimno.

 

 


środa, 30 września 2015

Sałatka z pieczonym kalafiorem





 

4 porcje:

  • 1 kalafior
  • 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub 400 g z puszki (odsączonej)
  • oliwa extra vergine
  • przyprawy: sól morska, świeżo zmielony pieprz, 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • dowolna mieszanka sałaty
  • ziarenka  wyłuskanego granatu
  • listki świeżej mięty
Dressing tahini:
  • 4 łyżeczki pasty tahini
  • 4 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 4 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • sól i pieprz

Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Przygotować dużą blachę do pieczenia (np. z wyposażenia piekarnika), wyłożyć ją papierem do pieczenia.

Kalafiora pokroić w kostkę i wyłożyć na blachę. Dodać odsączoną ciecierzycę. Wszystko doprawić solą, pieprzem i przyprawami, polać 2 łyżkami oliwy i dokładnie wymieszać, rozłożyć po całej powierzchni blaszki.

Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut, w międzyczasie 2 razy wymieszać warzywa łopatką.

Na talerzach ułożyć po garści sałat. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pieczone warzywa, posypać granatem i listkami mięty. Polać dressingiem tahini i podawać.

Źródło: Kwestia Smaku.com





poniedziałek, 29 czerwca 2015

Kurczak z warzywami w sosie jogurtowym

 


 

 

  • około 400 g piersi kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka kuminu (kmin rzymski)
  • 1 łyżeczka platków chili - lub chili w proszku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki posiekanej kolendry

 



Piersi z  kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przełożyć do naczynia doprawić solą i pieprzem, dodać 1 łyżkę oliwy. Odstawić. Umytą cukinię pokroić w półksiężyce, bakłażan i paprykę w kostkę lub plasterki, cebulę pokroić w piórka. Czosnek drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć kawałki kurczka, zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię wlać łyżkę oliwy, podsmażyć nasiona kopru włoskiego, następnie dodać cebulę i zeszklić. Dodać czosnek, starty imbir, kurkumę, kumin, platki chili, smażyć przez minutę cały czas mieszając. Dodać cukinię, paprykę i bakłażan, podsmażyć, dodać kawałki kurczka chwilkę smazyć, po czym wlać bulion i jogurt naturalny. Gotować na umiarkowanym ogniu do momentu zgęstnienia sosu. (około 8-10 minut). Gotowe danie posypać kolendrą, do podania może być np. ryż, couscous.

Smacznego :-)



piątek, 30 stycznia 2015

Sałatka z cieciorki

 


 

  • 1 duża puszka ciecierzycy 800 g
  • 200 g sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • ¼ łyżeczki kmninu rzymskiego
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, cukier do smaku

Ciecierzycę opłukać na sitku pod bierzącą wodą. Natkę pietruszki posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, ser feta pokroić w kosteczkę.

Wszystkie składniki wyżej wymienione połączyć i wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Smacznego!

piątek, 14 lutego 2014

Małże po indyjsku

 



 

  • 1 kg świeżych małży
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki masła ghee lub oliwy
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (Kumin)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • sól, listki kolendry do dekoracji

Małże dokładnie oczyścić, pod bieżącą wodą usuwając piasek i bisiory. Uszkodzone, pęknięte muszle należy wyrzucić. Jeśli skorupka jest otwarta, opukujemy skorupkę o twardą powierzchnię - jeśli skorupka się zamknie, małża można ugotować. Jeśli skorupka się nie domknie, małż nie nadaje się do spożycia (jest martwy).

Cebulę, czosnek, chili, posiekać. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać masło ghee, dodać cebulę, czosnek, imbir, chili  i zeszklić. Następnie dodać przyprawy: kmin rzymski, kurkumę, kolendrę w proszku, sól do smaku,  krótko smażyć, po czym wlać mleko kokosowe. Gotować 5 minut, po czym dodać posiekaną koledrę, oraz małże. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez 5-6 minut, od czasu do czasu potrząsając garnkiem, aby małże ugotowały się równomiernie, po tym czasie małże powinny sie otworzyć. Te które się nie otworzyły należy wyrzucić. Posypujemy świeżą kolendrą. Małże podajemy na głębokich talerzach z świeżą bagietką. Smacznego.


 

środa, 05 lutego 2014

Makaron z sosem chili

 


 

  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 350 g makaronu np. casareccie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (cumin)
  • 200 g pasaty pomidorowej
  • 250 ml sosu hot chili w butelce
  • 2 pomidory
  • 1 dojrzałe awokado
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, płatki chili

Makaron ugotować według wskazań na opakowaniu. W głebokiej patelni rozgrzać oliwę, włożyć mięso mielone i podsmażyć. Następnie dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek, zeszlkić wraz z mięsem. Po czym wlać pasatę pomidorową oraz sos hot chili, dodać kmin rzymski, przyprawić solą i pieprzem. Dusić na wolnym ogniu przez 5 minut.

Awokado przepołowić, przekręcić i wyjąć pestkę, (wbić w nią ostrze noża) miąższ wyjąć przy pomocy łyżki, pokroić w kostkę. Umyte pomidory również pokroić w kosteczkę i wymieszać z awokado.

Ugotowany makaron połączyć z sosem mięsnym. Na wierzch rozłożyć awokado z pomidorem, posypać płatkami chili. Gotowe. Życzę smacznego.

 

czwartek, 16 stycznia 2014

Kurczak tikka masala

 


 

Potrawa jest bardzo popularna  w Wielkiej Brytanii. Jedne źródła wskazują na brytyjskie pochodzenie przepisu, inne zaś na hinduskie. Jej korzenie nie są do końca ustalone.

Aromatyczne, lekko pikantne, marynowane  (dzień wcześniej) w przyprawach kawałki piersi z kurczaka, w pomidorowo – jogurtowym sosie z typowymi dla kuchni hinduskiej przyprawami: garam masala, świeżym imbirem, czosnkiem, kminem rzymskim i kolendrą. Mięso po upieczeniu jest bardzo kruche, rozpływające  się w ustach, a sos nieziemski. To rozkosz dla podniebienia. Gorąco polecam, szczególnie  dla smakoszy kuchni orientalnej.

 

4-5 porcji:

 Marynata

  • 700 g piersi z kurczaka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru (25 g)
  • 1 łyżka posiekanej mięty (opcjonalnie)
  • 2 łyżki świeżej posiekanej kolendry
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżka mieszanki przypraw garam masala
  • 1 łyżeczka soli

Sos masala:

  • 1 dojrzały banan
  • 3 łyżki oliwy
  • 850 ml pomodorów w puszce
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 50 g mielonych migdałów
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki mieszanki przypraw tandoori masala
  • ¼ łyżeczki chili lub mniej

Dzień wcześniej. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w większą kostkę. Czosnek i imbir bardzo drobno posiekać.

Do naczynia żaroodpornego wlać jogurt naturalny i oliwę. Następnie dodać: czosnek, imbir, kmin rzymski, garam masala,  posiekaną kolendrą, miętę oraz  sól. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Włożyć kawałki kurczaka i ponownie wymieszać do połączenia się składników. Przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na całą noc.

Następnego dnia. Piekarnik nagrzać do 200 °C. Mięso w naczyniu żaroodpornym włożyć do piekarnika i piec 25-30 minut.

A w  międzyczasie przygotowujemy sos masala. Banan rozgnieść widelcem. Do garnka wlać oliwę, rozdrobnione pomidory wraz z sokiem, 150 g jogurtu, oraz rozgnieciony banan. Zagotować cały czas mieszając. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Następnie wlać mleko kokosowe, wsypać mielone migdały, kmin rzymski, kurkumę, tandoori masala, chili, sok z cytryny, oraz sól do smaku. Gotować jeszcze przez 5 minut. Gotowe danie serwujemy posypane listkami kolendry z ryżem basmati lub chlebkiem naan.


Smacznego !


środa, 16 października 2013

Orientalna zupa z ciecierzycy


  • 300 g ciecierzycy
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów  400 g
  • 150 ml śmietanki
  • 1- 1,2 l bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • 1 cebula (pokrojona w kosteczkę)
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1  łyżeczka curry
  • ½ posiekanej drobno papryczki chili
  • 1 łyżka skórki startej z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Ciecierzycę należy namoczyć dzień wcześniej na noc. Następnego dnia należy wodę odlać i przepłukać na sitku pod bieżącą wodą. W garnku rozgrzać oliwę, włożyć: cebulę, czosnek, imbir, papryczkę chili, kminek, kmin rzymski, curry, kurkuma, smażyć przez 30 sekund, po czym wsypać cieciorkę i smażyć przez 1 minutę, cały czas mieszając. Następnie wlać bulion i gotować godzinę pod przykryciem. Gdy cieciorka jest miękka, dodać pokrojone pomidory wraz sokiem, startą skórkę z cytryny, śmietankę,  doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować jeszcze na małym ogniu przez 10- 15 minut. Pyszna i rozgrzewająca zupka na chłodne jesienne dni. Życzę smacznego.

sobota, 28 września 2013

Dyniowe curry z cukinią, kurczakiem

 


 

  • mala dynia hokaido ok, 400 g
  • 1 piers z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 2 łyżeczki curry
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego (cumin)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki oliwy
  • 150 ml śmietanki
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • sól morska, swieżo zmielony pieprz

Mieso z kurczaka umyć, osuszyć, pokroic w paski, przyprawić solą, pieprzem wlać 2 łyżkiki oliwy- wymieszaći odstawić na 30 minut.  Dynię umyć, wyjać łyżką pestki  pokroić w około 1 cm plastry. Cukinie umyć przekroic wzdłuż i pokroić na półksiężyce. Czosnek obrać drobno posiekać.

Na gębokiej patelni rozgrzać  oliwę, włożyć czosnek, imbir, chili, curry, kmin rzymski, platki chili, i podsmażać co chwilę miesząc przez około minutę. Następnie dodać kawałki kurczaka, podsmażyć. Po czym dodać dynię i cukinię, smażyć przez 5 minut. Wlać sok pomarańczowy, śmietankę, gotować na umiarkowanym ogniu przez okolo 25 minut. Danie podajemy z np. z ryżem. 

Smacznego :-)

piątek, 30 sierpnia 2013

Hummus z kurczakiem w warzywach

 


 


  • 4 piersi kurczka ( po ok. 150 g)
  • 2 czerwone strąki  papryki
  • 2 czerwone cebule
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 4 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego (cumin)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • osól morska, świeżo zmielony pieprz

 

Hummus:

  • 1 puszka ciecierzycy (850ml)
  • 150 ml bulionu
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego (cumin)
  • 2 łyżki pasty sezamowej (Tahini)
  • 2-3  łyżki soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Mięso umyć, osyszyć, każdą pierś pokroić na trzy części. Obraną cebulę pokroić w piórka, umytą i oczyszczoną paprykę pokroić w paski 1,5-2 cm, paprczkę chili pokroić w krążki. Tak przygotowane warzywa i mięso wymieszać z: oliwą, oregano, kminem rzymskim, chili, doprawić solą i pieprzem. Odstawić i marynować 30 minut.

Hummus: Ciecierzyce odsączyć z zalewy:  wlać gorący bulion, dodać posiekany ząbek czosnku, sok z cytryny, pastę sazamową, kmin ryzmski, przyprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie zmiksować.

Mięso z warzywami usmażyć na rozgrzanej dużej patelni przez około 10 minut, cały czas mieszając. Podajemy z  gotowym humusem. Pycha, i życzę smacznego!

 

 

 

 

piątek, 17 maja 2013

Makaron po meksykańsku


 

 

 


 

  • 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml sosu salsa (gotowy w butelce)
  • 200 ml bulionu
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżka oliwy
  • 250 g dowolnego makaronu
  • szczypta cukru

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno posiekać.Umyte pomidory i obrane awokado pokroić w kostkę, wymieszć. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, dodać mięso mielone, kumin, cukier i sól do smaku- podsmażyć na ostrym ogniu. Wlać bulion i sos salsa, dusić przez 3-4 minuty. Makaron połączyć z sosem, podgrzać. Danie serwujemy posypując sałatką awokado z pomidorem.

Danie jest super szybkie do wykonania, bardzo proste i smaczne. Smaczne  połączenie, smażonego mięsa przyprawione kuminem, duszone w sosie salsa, a akcentu dodaje awokado z pomidrem. Polecam!

środa, 19 grudnia 2012

Kurczak w sosie pomidorowym z suszonymi morelami

 


 

 

  • 500 g piersi kurczaka ( doskonłe są również  udka kurczaka )
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 150 g suszonych moreli
  • 2 cebule
  • 400 g pomidorów w puszce ( pokrojone )
  • 3 łyżki masła
  • 120 ml śmietanki
  • ½ łyżeczki cury
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

 

Morele zalać gorącą wodą. Mięso umyć, osuszyć pokroić w kostkę, przyprawić papryką, solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Sparzone i odsączone morele pokroić w paski.

Na głebokiej patelni zeszklić cebulę na maśle. Nastepnie dodać mięso i obsmażać 5 minut. Po czym dodajemy morele,  pomidory z puszki wraz z sokiem, śmietanę, curry, kmin, sól, pieprz do smaku. Całość dusimy na wolnym ogniu około 15- 20 minut. Podajemy np, z ryżem parabolicznym. Gotowe.

Danie jest bardzo proste, szybkie w wykonaniu i niezwykle smaczne. Polecam gorąco.

Smacznego...

 

czwartek, 03 maja 2012

 Zupa  hinduska  z czerwonej  soczewicy


 

 

 Błyskawiczna, smaczna, aromatyczna, zdrowa, pożywna, łatwa do wykonania zupa z czerwonej soczewicy po hindusku- wspaniały smak...

 

  • 500 g czerwonej soczewicy
  • 1 ½- 2 l bulionu warzywnego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  •  kawałek świeżego imbiru wielkości orzecha włoskiego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżeczeka mielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 150 g jogurtu naturalnego

Cebulę, czosnek, imbir, obrać. Drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek, imbir, soczewicę, podsmażyć. Dodać curry, kmin rzymski, kardamon, wlać bulion. Gotować na małym ogniu 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Zupę podawać w miseczkach. Na środku zrobić kleks z jugurtu posypać posiekaną natką i curry. 

Życzę smacznego!

 

 

 

 

 

 

poniedziałek, 13 lutego 2012

   Kurczak tandoori


Jedno z moich ulubionych dań kuchni indyjskiej. Niezwykłe, aromatyczne, wspaniałe w smaku, rozpływające się w ustach mięso z kurczaka, marynowane w paście tandoori i w jogurcie z aromatycznymi przyprawami. Kurczaka tandoori można podawać z ryżem, chlebkiem Naan, lub jak ja podałam z sałatką kuskus i sosem zaziki.

Polecam bardzo, nie tylko miłośnikom kuchni indyjskiej.

 

  • 8 pałeczek z kurczaka  (lub 4 udka przepołowione)
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki  pasty Tandoori
  • 1 ½ łyżeczki świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki  przypraw garam masala
  • 1 łyżeczka chili
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki kolendry
  • ½ łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
  • sól morska, śweieżo zmielony pieprz
  • oliwa z oliwek

Pałki z kurczaka umyć osuszyć, ponacinać nożem  skórę aby przyprawy lepiej się wchłoneły, natrzeć solą i pieprzem. Posmarować pastą tandoori i wstawić do lodówki  minimum  na 3  godziny a najlepiej na całą noc.

Do pojemnika wlać jogurt dodć posiekany drobno czosnek, imbir, chili w proszku, kumin, kolendre, garam masala, czerwony barwnik. Wymieszać. Następnie dokładnie połączyć z kurczakim i marynować ponownie przez około 3 godziny.

Po tym czasie kurczaka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą i wkladamy do nagrzanego piekarnika 190 stopni. Pieczemy około 1 godzinę.

 

Smacznego :)


 


wtorek, 24 stycznia 2012

     Kurczak z ratatouille

 


 

  •    1  filet z kurczaka (około 300 - 400 g)

  •     sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

  •     olej do smażenia (2 - 3 łyżki)

Marynata:

  •   2 łyżki startego imbiru

  •   1/4 niedużej cebuli, obranej i pokrojonej w kostkę

  •   1 łyżeczka soku z cytryny

  •   1 ząbek czosnku

  •   1 łyżka oliwy

  •   1 łyżeczka roztartych lub zmielonych nasion kminu rzymskiego

  •   1 łyżeczka roztartych lub zmielonych nasion kolendry

  • Panierka:

  •   1 jajko

  •    1 łyżeczka roztartych lub zmielonych nasion kminu rzymskiego

  •   1 łyżeczka roztartych lub zmielonych nasion kolendry

  •   około 4 łyżek bułki tartej

Ratatouille:

  •   2 łyżki oliwy + extra vergine do podania

  •   1 marchewka

  •   1/2 cebuli

  •   2 ząbki czosnku

  •   2 duże łagodne papryczki chilli lub 1/2 zwykłej dużej czerwonej papryki

  •   200 g bakłażana

  •   200 g cukinii

  •   200 g świeżych pomidorów

  • świeże zioła ( np. tymianek, oregano) lub suszone

 

 Filety kurczaka rozbić na  płaty o grubości około 1 cm, oprószyć  solą i pieprzem.

Wszystkie składniki marynaty zmiksować. Kurczaka wysmarować marynatą i wstawić do lodówki  na kilka godzin (jeśli mamy czas). Przed smażeniem przywrócić do temperatury pokojowej.

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać obraną i pokrojoną na kawałeczki marchewkę, pokrojoną w kosteczki cebulę, posiekany czosnek oraz pokrojone w kostkę papryki. Smażyć na średnim ogniu (nie rumieniąc) przez około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Przesunąć warzywa na boki patelni, w środek wlać kolejną łyżkę oliwy i dodać pokrojonego w kosteczkę bakłażana oraz cukinię. Smażyć przez około 4 minuty aż warzywa będą miękkie.

Na koniec dodać sparzone i obrane pomidory, pozbawione nasion i soku. Doprawić solą i smażyć przez około 1 - 2 minuty. Odstawić z ognia i wymieszać z 2 łyżkami oliwy extra vergine, posypać świeżymi ziołami.

Piersi wraz z marynatą obtoczyć w roztrzepanym jajku a następnie w mieszance bułki tartej, kolendry, kminu, soli i pieprzu. Docisnąć panierkę do filetów.  Smażyć na średnim ogniu przez około 2 minuty z każdej strony , aż będą ładnie zrumienione. Pokroić na grubsze kawałki.  Podawać z ratatouille.

Smacznego!

 

żródło:Kwestia smaku