Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: hummus

piątek, 09 listopada 2018

Hummus z dynią



 

  • około 500 g ugotowanej ciecierzycy (wczesniej namoczona 12 godzin) lub z puszki
  • 150 ml wody z ugotowanej ciecierzycy lub sok pozostały z puszki
  • 300 g upieczonej dyni w piekarniku (upieczona w kawałkach w 180°C, 30 minut)
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki pasty tahini
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • sok z 2-3 cytryn lub ocet jabłkowy 60 ml (do smaku)
  • 1 łyżeczka soli (do smaku)

W blenderze umieścić wszystkie składniki i dokładnie zmiksować na jednolitą gładką konsystencję. Hummus nie powinien być rzadki lub zbyt gęsty, w razie potrzeby dolać trochę wody. Podajemy z pieczywem.

piątek, 30 sierpnia 2013

Hummus z kurczakiem w warzywach

 


 


  • 4 piersi kurczka ( po ok. 150 g)
  • 2 czerwone strąki  papryki
  • 2 czerwone cebule
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 4 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego (cumin)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • osól morska, świeżo zmielony pieprz

 

Hummus:

  • 1 puszka ciecierzycy (850ml)
  • 150 ml bulionu
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego (cumin)
  • 2 łyżki pasty sezamowej (Tahini)
  • 2-3  łyżki soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Mięso umyć, osyszyć, każdą pierś pokroić na trzy części. Obraną cebulę pokroić w piórka, umytą i oczyszczoną paprykę pokroić w paski 1,5-2 cm, paprczkę chili pokroić w krążki. Tak przygotowane warzywa i mięso wymieszać z: oliwą, oregano, kminem rzymskim, chili, doprawić solą i pieprzem. Odstawić i marynować 30 minut.

Hummus: Ciecierzyce odsączyć z zalewy:  wlać gorący bulion, dodać posiekany ząbek czosnku, sok z cytryny, pastę sazamową, kmin ryzmski, przyprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie zmiksować.

Mięso z warzywami usmażyć na rozgrzanej dużej patelni przez około 10 minut, cały czas mieszając. Podajemy z  gotowym humusem. Pycha, i życzę smacznego!