Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: kolendra

niedziela, 21 sierpnia 2016

Szaszłyki z indyka marynowane w jogurcie

 


 

  • 500 g piersi z indyka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka mieszanki przypraw garam masala
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekannego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka płatków chilli lub ostrej czerwonej papryki
  • sól, świeżo zmielony pieprz

dodatkowo

  • 1 cukinia
  • kilka patyczków do szaszłyków

Mięso umyć, osuszyć pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Następnie do mięsa dodać wszyskie składniki wyżej wymienione, dokładnie wymieszać. Marynować przez całą noc. Następnego dnia, cukinię pokroić w plastry i nabijać na przemian z kawałkami indyka. Grillować po 3 minuty z każdej strony.

piątek, 23 października 2015

Turecki börek z mięsem

 


 

  • 500 g ciasta youfka lub filo
  • 250 g mięsa jagnięcego mielonego
  • 250 g mięsa wołowego mielonego
  • 1 cebula
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego (opcjonalnie)
  • 1/4 łyżeczki kolendry (opcjonalnie)

Nasączenie:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 2 jajka
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrjoną cebulę i szeszklić, następnie dodać mięso i krótko podsmażyć, przprawić kminem rzymskim, kolendrą, solą i  pieprzem.

3/4 szklanki jogurtu wymieszać z oliwą, wodą i jednym jajkiem, dopraawić do smaku solą i pieprzem. 1/4 jogurtu wymieszać z pozostałym jajkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne o wymiarach 35 x 27 posmarować  mieszanką jogurtowo-jajeczną, dokładnie także brzegi- po czym wykładamy płaty ciasta filo (lub yufka) tak, żeby zwisało po brzegach. Smarujemy ciasto ponownie mieszanką i kładziemy następny płat ciasta, który tym razem powinien być dopasowany wielkością do naczynia (wystające brzegi delikatnie oderwać lub obciąć noż). Następnie wyłożyć 1/3 mięsa, ponownie rozkładamy ciasto, smarujemy nasączeniem, ponownie ciasto i nasączenie- mięso-ciasto-nasączenie i.t.d. Czynność powtórzyć do wyczerpania składników. Kiedy zużyjemy wszystkie płaty, zaginamy zwisające brzegi ciasta na wierzch, smarujemy drugą mieszanką jajka z jogurtem naturalnym. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC , piec około 35 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Gotowy burek pokroić  w spore kwadraty,  spożywamy na ciepło lub zimno.

 

 


piątek, 14 lutego 2014

Małże po indyjsku

 



 

  • 1 kg świeżych małży
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki masła ghee lub oliwy
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (Kumin)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • sól, listki kolendry do dekoracji

Małże dokładnie oczyścić, pod bieżącą wodą usuwając piasek i bisiory. Uszkodzone, pęknięte muszle należy wyrzucić. Jeśli skorupka jest otwarta, opukujemy skorupkę o twardą powierzchnię - jeśli skorupka się zamknie, małża można ugotować. Jeśli skorupka się nie domknie, małż nie nadaje się do spożycia (jest martwy).

Cebulę, czosnek, chili, posiekać. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać masło ghee, dodać cebulę, czosnek, imbir, chili  i zeszklić. Następnie dodać przyprawy: kmin rzymski, kurkumę, kolendrę w proszku, sól do smaku,  krótko smażyć, po czym wlać mleko kokosowe. Gotować 5 minut, po czym dodać posiekaną koledrę, oraz małże. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez 5-6 minut, od czasu do czasu potrząsając garnkiem, aby małże ugotowały się równomiernie, po tym czasie małże powinny sie otworzyć. Te które się nie otworzyły należy wyrzucić. Posypujemy świeżą kolendrą. Małże podajemy na głębokich talerzach z świeżą bagietką. Smacznego.


 

czwartek, 13 lutego 2014

Kurczak tandoori masala z chlebkiem naan

 


 

 

 Mieszanka przypraw Tandoori Masala:

 

  • 2 kapsułki karadamonu
  • 1 łyżyczka kolendry w ziarenkach
  • 3 łyżeczki mieszanki przypraw Garam Masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1-2 łyżeczki chili w poszku

Kurczak z marynatą jogurtową:

  • 500 g piersi kurczka
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 15 g imbiru
  • sok z połowy limonki lub cytryny
  • sól morska

Chlebek  Naan ok. 15  sztuk:

  • 350 g mąki typ 550
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ciepłego mleka
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki masła Ghee (dodatkowo do smarowania folii i chlebka)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżczki cukru
  • zierenka czarnuszki (Schwarzkümmel)
  • świeża kolendra

Mieszanka przypraw Tandoori Masala: kapsułki kardamonu i ziarenka kolendry uprażyć na suchej patelni, do momentu gdy zacznie się ulatniać aromat (należy uważać aby się zierenka nie przypaliły). Przyprawy zdjąć z patelni i rozgnieść na proszek w moździerzu. Wymieszać z garam masala,chili, kurkumą.

Kurczak z marynatą: czosnek i imbir bardzo drobno posiekać, wymieszać z jogurtem, sokiem  z limonki, oraz powyższą mieszanką tandoori masala i solą. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na szersze paski, wymieszać z marynatą jogurtową. Odstawić w chłodne miejsce na minium 4 godziny lub najlepiej na całą noc ( ja zawsze tak robię ).


Chlebek Naan: drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, dodać  50 ml ciepłego mleka i mieszać do momentu rozpuszczenia. Odstawić na 15 minut. Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól, 2 łyżki roztopionego masła, pozostałe mleko, oraz rozczyn z drożdży, wymieszać drewnianą łyżką do momentu połączenia się składników (gdy ciasto jest zbyt klejące dodajemy mąkę). Następnie ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i wyrabiamy dłońmi przez 5-6 minut,  przełożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 ½ godziny do wyrośnięcia.

Piekarnik z funkcją grilla rozgrzać do maksymalnej temperatury 240- 250°C. Wyrośnięte ciasto, wyłożyć na blat, jescze raz wyrobić, podzielić na około 15 porcji. Następnie uformować kule, po czym spłaszczyć dłońmi w owalny kształt (około 13 x 8 cm). Część placuszków posypać czrnuszką, na drugą część ułożyć gałązki świeżej kolendry, delikatnie przyciskająć wałkiem.

Blaszkę z piekarnika (będą potrzebne dwie) wyłożyć folią aluminiową, posmarować roztopionym masłem ghee. Ułożyć placuszki w odstępach, wstawić do piekarnika, upiec na złoty kolor około 10 minut, w międzyczasie przewracając na drugą stronę. Po upieczeniu ponownie posmarować masłem ghee.

Kurczak z marynatą: temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 225°C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć kawałki kurczaka z marynatą, wstawić do piekarnika. Piec 10-12 minut.

Kurczak tandoori podajemy z pysznym chlebkiem naan  i kleksem z jogurtu naturalnego. Polecam gorąco! Pychota! SMACZNEGO.






wtorek, 21 stycznia 2014

Zupa kokosowa z kurczakiem

 


 

 

  • 500 g piersi z kurczka
  • 500- 600 ml mleka kokosowego
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 1 słoik pędów bambusa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 papryczki chili
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ok. 5 cm korzenia imbiru
  • 1-2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry

Mięso kurczka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę. Obrany czosnek i imbir pokroić w cienkie plasterki. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić w paski.

Do garnka wlać mleko kokosowe, bulion, gotwać przez 10 minut. Następnie dodać kawałki kurczaka, imbir, czosnek, pędy bambusa, kurkumę. Gotować jeszcze przez około 1o minut. Przyprawić sokiem z limonki, sosem rybnym, dodać pokrojoną kolendrę. Podajemy w miseczkach, dekorując listkami koledry. Smacznego!

czwartek, 16 stycznia 2014

Kurczak tikka masala

 


 

Potrawa jest bardzo popularna  w Wielkiej Brytanii. Jedne źródła wskazują na brytyjskie pochodzenie przepisu, inne zaś na hinduskie. Jej korzenie nie są do końca ustalone.

Aromatyczne, lekko pikantne, marynowane  (dzień wcześniej) w przyprawach kawałki piersi z kurczaka, w pomidorowo – jogurtowym sosie z typowymi dla kuchni hinduskiej przyprawami: garam masala, świeżym imbirem, czosnkiem, kminem rzymskim i kolendrą. Mięso po upieczeniu jest bardzo kruche, rozpływające  się w ustach, a sos nieziemski. To rozkosz dla podniebienia. Gorąco polecam, szczególnie  dla smakoszy kuchni orientalnej.

 

4-5 porcji:

 Marynata

  • 700 g piersi z kurczaka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru (25 g)
  • 1 łyżka posiekanej mięty (opcjonalnie)
  • 2 łyżki świeżej posiekanej kolendry
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżka mieszanki przypraw garam masala
  • 1 łyżeczka soli

Sos masala:

  • 1 dojrzały banan
  • 3 łyżki oliwy
  • 850 ml pomodorów w puszce
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 50 g mielonych migdałów
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki mieszanki przypraw tandoori masala
  • ¼ łyżeczki chili lub mniej

Dzień wcześniej. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w większą kostkę. Czosnek i imbir bardzo drobno posiekać.

Do naczynia żaroodpornego wlać jogurt naturalny i oliwę. Następnie dodać: czosnek, imbir, kmin rzymski, garam masala,  posiekaną kolendrą, miętę oraz  sól. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Włożyć kawałki kurczaka i ponownie wymieszać do połączenia się składników. Przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na całą noc.

Następnego dnia. Piekarnik nagrzać do 200 °C. Mięso w naczyniu żaroodpornym włożyć do piekarnika i piec 25-30 minut.

A w  międzyczasie przygotowujemy sos masala. Banan rozgnieść widelcem. Do garnka wlać oliwę, rozdrobnione pomidory wraz z sokiem, 150 g jogurtu, oraz rozgnieciony banan. Zagotować cały czas mieszając. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Następnie wlać mleko kokosowe, wsypać mielone migdały, kmin rzymski, kurkumę, tandoori masala, chili, sok z cytryny, oraz sól do smaku. Gotować jeszcze przez 5 minut. Gotowe danie serwujemy posypane listkami kolendry z ryżem basmati lub chlebkiem naan.


Smacznego !


czwartek, 08 sierpnia 2013

 Kurczak po tajsku

 


 

 

  • 2 piersi z kurczka
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g pieczarek
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1-2  ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2+1 łyżki oleju arachidowego lub innego
  • świężo zmielony pieprz lub płatki chili
  • około 200 g ryżu basmati

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski połączyć z olejem arachidowym, posiekanym na drobno czosnkiem, imbirem , przyprawić sosem sojowym. Odstawić na 30 minut.  Umytą paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski. Pieczarki oczyścić pokroić w ćwiartki.

W głąbokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju, usmażyć mięso przez około 3-4 minuty, zdjąć z pateni. Na tą samą patelnię włożyć paprykę i pieczarki krótko podsmażyć. Po czym wlać mleko kokosowe, dodać podsmażoną pierś kurczaka, sok z cytryny, posiekaną kolendrę, pieprz. Gotować na małym ogniu 4-5 minuty. Podajemy z ryżem basmati posypując kolendrą.

Smacznego!

niedziela, 30 grudnia 2012

Śledzie marynowane w przyprawach korzennych z whisky

Doskonała przekąska na sylwestrową noc

 


 





 

  • 400 g  filetów śledziowych w oleju  (matjasy)
  • 2 łyżki whisky
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 180 ml oleju lnianego (lub innego roślinnego np. dobrego rzepakowego)
  • 1 mała cebula

 

Przyprawy:

  • 1 listek laurowy
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 5 goździków
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry (ja dodałam 1 łyżeczkę kolendry w ziarenkach)
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru w proszku
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

 

Śledzie wyjąć z opakowania, pokroić na kawałki.

Wymieszać whisky z musztardą, miodem, sokiem z cytryny, sosem sojowym, pieprzem i 180 ml oleju lnianego. Odstawić.

Na suchą patelnię włożyć przyprawy: listek, anyż, goździki i całe nasiona kolendry i podgrzewać przez około minutę, aż uwolnią się aromaty. Dodać mielone przyprawy: cynamon, kolendrę, imbir, kardamon i kmin rzymski. Mieszając podsmażać wszystko przez kilkanaście sekund na małym ogniu, aż przyprawy uwolnią swoje aromaty. Przełożyć do zalewy i wymieszać. Śledzie układać  w słoiku przekładając je aromatyczną zalewą, cienko pokrojoną cebulą i polewając resztą oleju. Wstawić do lodówki pod przykryciem na około 1 - 2 dni. Przed podaniem ułożyć na  półmisku.

Smacznego ;-)



Źródło: Kwestia smaku



wtorek, 16 października 2012

  Egzotyczna zupa z dyni 

 




  • 600- 800 g dyni hokkaido
  • 1 cebula
  • kawałek  świeżego imbiru wielkości orzecha włoskiego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki curry
  • kilkanaście krewetek
  • 200 ml bulionu
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 250 ml soku pomarańczowego
  • 1 papryczka chili
  • 3-4 gałązki świeżej kolendry
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka masła,  natka pietruszki, ząbek czosnku
  • 4 szpadki

 Dynię umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki,  pokroić na większe kawałki wraz z skórką. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać  oliwę, cebulę i dynię podsmażyć 4 minuty, po 3 minutach oprószyć curry. Wlać bulion, sok pomarańczowy i mleko kokosowe. Gotować 15 minut. Imbir obrać i drobno posiekć, chili pokroić w cienkie krążki, dodać do zupy imbir, chili i listki kolendry. Gotować przez 5-8 minut, po czym zupę zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Krewetki ( jeśli były mrożone rozmrozić ) nadziać po kilka na szpadki. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojony ząbek czosnku, krewetki, natkę pietruszki, smażyć przez 5 minut, doprawić solą i pieprzem. Zupę rozlać do miseczek, podawać z krewetkami.

Smacznego~!

czwartek, 10 maja 2012

 Pierś  kaczki  po  tajsku

 


 

 4 porcje :

  • 2 piersi kaczki ze skórką ( 250 - 300 g), świeże lub mrożone
  • 1  papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cukinia
  • 1 puszka mleka kokosowego ( 400ml )
  • 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka oleju sezamowego ( lub inny )
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • 200 g ryżu  basmati

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Mięso umyć (jeśli było mrożone-rozmrozić ), osuszyć. Skórkę ponacinać na krzyż. Piekarnik nagrzać do 175°C.

Rozgrzać patelnię ( powelekana np: ceramiczna, smażymy bez tłuszczu ), ułożyć piersi skórką do dołu i smażyć przez 4-5  minut na średnim ogniu. Następnie przełożyć piersi na drugą stronę i smażyć przez 1 minutę, przyprawić solą i pieprzem. Piersi ułożyć skórką do góry w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce i wstawić do piekarnika na 10-12 minut (medium).

Warzywa umyć. Paprykę pokroić w paski, cukinię przekroić wzdłuż i pokroić na ukośne plasterki. Kolendrę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, posiekać.Rozgrzać patelnię z 1 łyżką oleju sazamowego.

Piersi kaczki wyjać z piekarnika i pozostawić na 5 mint, aby mięso "odpoczęło".

Warzywa podsmażyć przez 2 minuty, dodać mleko kokosowe, sok z cytryny, pastę curry. Poddusić przez 2-3 minuty, dodać posiekaną koledre.

Piers pokroić na plasterki, połączyć z sosem ( lub ułożyć na warzywach ), podawać z aromatycznym ryżem basmati.

Danie jest przepyszne, warto spóbować.

Smacznego :-)

poniedziałek, 13 lutego 2012

   Kurczak tandoori


Jedno z moich ulubionych dań kuchni indyjskiej. Niezwykłe, aromatyczne, wspaniałe w smaku, rozpływające się w ustach mięso z kurczaka, marynowane w paście tandoori i w jogurcie z aromatycznymi przyprawami. Kurczaka tandoori można podawać z ryżem, chlebkiem Naan, lub jak ja podałam z sałatką kuskus i sosem zaziki.

Polecam bardzo, nie tylko miłośnikom kuchni indyjskiej.

 

  • 8 pałeczek z kurczaka  (lub 4 udka przepołowione)
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki  pasty Tandoori
  • 1 ½ łyżeczki świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki  przypraw garam masala
  • 1 łyżeczka chili
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki kolendry
  • ½ łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
  • sól morska, śweieżo zmielony pieprz
  • oliwa z oliwek

Pałki z kurczaka umyć osuszyć, ponacinać nożem  skórę aby przyprawy lepiej się wchłoneły, natrzeć solą i pieprzem. Posmarować pastą tandoori i wstawić do lodówki  minimum  na 3  godziny a najlepiej na całą noc.

Do pojemnika wlać jogurt dodć posiekany drobno czosnek, imbir, chili w proszku, kumin, kolendre, garam masala, czerwony barwnik. Wymieszać. Następnie dokładnie połączyć z kurczakim i marynować ponownie przez około 3 godziny.

Po tym czasie kurczaka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą i wkladamy do nagrzanego piekarnika 190 stopni. Pieczemy około 1 godzinę.

 

Smacznego :)


 


poniedziałek, 06 lutego 2012

  Zupa pomidorowa z ciecierzycą



 

 

  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1 puszka pomidorów (800 g)
  • 1 puszka ciecierzycy (400 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonej  kolendry lub 1 łyżka świeżej
  • sól morska, biały pieprz, odrobina cukru do smaku

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć w  garnku z łyżką oliwy. Dadać przecier pomidorowy, suszoną kolendre, wlać bulion warzywny, zagotować, po czym dodać pomodory z puszki. Gotować 10 minut bez przykrycia na wolnym ogniu.

Zupę krótko zmiksować. Ciecierzycę opłukać na sitku pod bieżącą wodą, dodać do zupy. Gotować następne 10 minut, doprawić solą i pieprzem, posypać świeżą kolendrą.

Smacznego :)

wtorek, 24 stycznia 2012

     Kurczak z ratatouille

 


 

  •    1  filet z kurczaka (około 300 - 400 g)

  •     sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

  •     olej do smażenia (2 - 3 łyżki)

Marynata:

  •   2 łyżki startego imbiru

  •   1/4 niedużej cebuli, obranej i pokrojonej w kostkę

  •   1 łyżeczka soku z cytryny

  •   1 ząbek czosnku

  •   1 łyżka oliwy

  •   1 łyżeczka roztartych lub zmielonych nasion kminu rzymskiego

  •   1 łyżeczka roztartych lub zmielonych nasion kolendry

  • Panierka:

  •   1 jajko

  •    1 łyżeczka roztartych lub zmielonych nasion kminu rzymskiego

  •   1 łyżeczka roztartych lub zmielonych nasion kolendry

  •   około 4 łyżek bułki tartej

Ratatouille:

  •   2 łyżki oliwy + extra vergine do podania

  •   1 marchewka

  •   1/2 cebuli

  •   2 ząbki czosnku

  •   2 duże łagodne papryczki chilli lub 1/2 zwykłej dużej czerwonej papryki

  •   200 g bakłażana

  •   200 g cukinii

  •   200 g świeżych pomidorów

  • świeże zioła ( np. tymianek, oregano) lub suszone

 

 Filety kurczaka rozbić na  płaty o grubości około 1 cm, oprószyć  solą i pieprzem.

Wszystkie składniki marynaty zmiksować. Kurczaka wysmarować marynatą i wstawić do lodówki  na kilka godzin (jeśli mamy czas). Przed smażeniem przywrócić do temperatury pokojowej.

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać obraną i pokrojoną na kawałeczki marchewkę, pokrojoną w kosteczki cebulę, posiekany czosnek oraz pokrojone w kostkę papryki. Smażyć na średnim ogniu (nie rumieniąc) przez około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Przesunąć warzywa na boki patelni, w środek wlać kolejną łyżkę oliwy i dodać pokrojonego w kosteczkę bakłażana oraz cukinię. Smażyć przez około 4 minuty aż warzywa będą miękkie.

Na koniec dodać sparzone i obrane pomidory, pozbawione nasion i soku. Doprawić solą i smażyć przez około 1 - 2 minuty. Odstawić z ognia i wymieszać z 2 łyżkami oliwy extra vergine, posypać świeżymi ziołami.

Piersi wraz z marynatą obtoczyć w roztrzepanym jajku a następnie w mieszance bułki tartej, kolendry, kminu, soli i pieprzu. Docisnąć panierkę do filetów.  Smażyć na średnim ogniu przez około 2 minuty z każdej strony , aż będą ładnie zrumienione. Pokroić na grubsze kawałki.  Podawać z ratatouille.

Smacznego!

 

żródło:Kwestia smaku