Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: porzeczka

sobota, 29 lipca 2017

Ciasto kruche z czerwoną porzeczką

 


  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 500 g czerwonej porzeczki
Budyń:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 850 ml mleka
  • 5 łyżek cukru

Formę o wymiarach 26 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Porzeczki umyć, oderwać od gałązek. Ugotować budyń z cukrem.

Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, cukier, pokrojone w kostkę masło oraz jajko. Składniki połączyć na  jednolite ciasto.. Uformować kulę, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do zamarażalnika, drugą wyłożyć spód formy, ugnieść równo palcami. Podziurkować widelcem. Na ciasto wyłożyć porzeczki, następnie wylać ciepły budyń. Na wierzch zetrzeć  na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180ºC , piec przez około 40-45 minut. Ostudzić, posypać cukrem pudrem i udekorować porzeczkami.



niedziela, 31 lipca 2016

Pavlova 2

 


 

 

  • 5 białek
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 250 g śmietany kremówki (dobrze schłodzona)
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • świeże owoce: np, maliny, truskawki, borówka amerykańska, porzeczki, jeżyny



Piekarnik nagrzać do 130°C. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając po łyżce cukru (około 7 minut, masa powinna być gęsta, sztywna i lśniąca). Na koniec dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, ponownie zmiksować.

Na blaszce rozłozyć papier do pieczenia, narysować dwa kręgi o średnicy 20 cm. Pianę wyłożyć szpatułką na narysowane kręgi, formując lekko do góry brzegi. Wstawić do piekarnika, piec bezę 30 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 100°C, i suszyć jeszcze przez 2 godziny. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub na ca noc. Bęzę można upiec dzień wcześniej.

Owoce umyć, osuszyć. Śmietanę przelać do miski, dodać mascarpone, cukier puder i ubić na sztywno, doadać połowę owoców, delikatnie wymieszać. Jeden krążek bezy ułożyć na paterze, wyłożyć 2/3 kremu. Przykryć  ostrożnie drugim krążkiem i wyłożyć na wierzch pozostały krem. Udekorować resztą owoców. Całość można delikatnie posypać cukrem pudrem.