Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: ciasto drożdżowe

sobota, 21 grudnia 2013

Najlepsza rolada makowa

 


 

Ciasto drożdżowe na 3 rolady makowe:

  • 500 g mąki przennej
  • 40 g drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 5 żółtek
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lyb 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Masa makowa:

  • 500 g suchego zmielonego maku
  • 100 ml gorącego mleka
  • 5 białek
  • 3 łyżki miodu
  • 120 g cukru
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g rodzynek+3 łyżki rumu
  • 100 g  posiekanych orzechów włoskich
  • 40 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub 3 łyżki likieru migdałowego

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki  gorącej wody lub sok z cytryny, bądź likier migdałowy

Cukier puder dokładnie wymieszać z gorącą wodą.

 

Ciasto drożdżowe: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Dodać 50 ml ciepłego mleka i 3 łyżki maki, dokładnie wymieszać.   (konsystencja gęstej śmietany). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut.

Masło rozpuścić w rondelku, odstawić do przestudzenia.

Do miski przesiać mąkę. Żółtka utrzeć z cukrem, ekstraktem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka (150 ml), a następnie utarte żółtka. Wyrobić ciasto, aż składniki połączą się, tworząc jednolitą masę. Dodać roztopione masło i wyrabiać dalej, aż ciasto będzie odstawać od ręki.
Ciasto przełożyć do większej miski, przykryć  ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 do 1,5. Ciasto powinno podwoić objętość. 

Masa makowa: do większej miski wsypać mak, wlać mleko dokładnie wymieszać, odstawić na około godzinę. W tym samym czasie rodzynki moczyć w rumie.

Mak połączyć z składnikami jak powyżej (rodzynki odsączone). Na koniec dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać.

Ciasto drożdżowe podzielić na trzy  części, każdą rozwałkować (podsypując  mąką) na prostokąt (około 33 x 27 cm) o grubości ok. 3 mm. Na każdy prostokąt rozłożyć 1,3 masy makowej, zostawiając wolne brzegi około 2 cm. Zwinąć  w roladę i owinąć papierem do pieczenia, dość luźno zostawiając ok 1 cm luzu. Rolady makowe przenieść na blachę, ułożyć zachowując odstęp, odstawić na 30 min  do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut, aż makowce wyraźnie się zarumienią. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, polukrować.

Makowce są wyśmienite, delikatne, miękkie, wilgotne, rozpływają się w ustach, knieczenie do wypróbowania. Polecam gorąco. Ciasto nadaje się doskonale do zamrażania, wcześniej go jednak nie lukrując. Smacznego.



czwartek, 14 czerwca 2012

 Ciasto drożdżowe  z rabarbarem




 

Ciasto drożdżowe:

  • 400 g mąki przennej
  • 3 jajka
  • 150 g masła
  • 150 g cukru + 4 łyżki
  • 1 cukier waniliowy
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • około 1 kg rabarbaru

Kruszonka:

  • ½ kostki masła
  • 50 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka  mąki

 

  • Mleko lekko podgrzać (ale nie może być za gorące), pokruszyć drożdże, wsypać 1 łyżeczkę cukru i wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać 1 łyżke mąki i wymieszać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. Masło rozpuścić, wystudzić. Dodać jajka i zmiksować.
  •  Do miski wsypać  mąkę, cukier, dodać wyrośnięty rozczyn, rozpuszczone masło z jajkami. Ciasto wyrobić mikserem z końcówkami- spiralkami (kilka minut). Przykryć i odstawić na ok. 30 minut.
  • Formę o wymiarach  36x 27 cm, nasmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować kruszonkę z mąki, cukru i masła, rozcierając składniki palcami. 
  • Rabarbar umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki, rozłożyć rabarbar.Posypać 4 łyżkami cukru, a następnie kruszonką. Ciasto przykryć odstawić ponownie do wyrośnięcia 15-20 minut.
  • Tak przygotowane ciasto wstawić do nienagrzanego piekarnika. Włączyć piekarnik na 180°C, piec ok. 30 minut. Po upływie tego czasu, zwiększyć  temperaturę do 200°C i piec jeszcze ok. 10 minut.

 

Smacznego :)