Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: wino białe

wtorek, 09 kwietnia 2013

Pstrąg w sosie estragonowym


  • 2 pstrągi (po 350 g)
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml śmietanki
  • 2 cebulki szalotki lub mała cebula
  • 2-3 łyżki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 gałązki świeżego estragonu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • mąka do oprószenia ryby

Piekarnik nagrzać do 200°C. Pstrągi oczyścić, osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać solą i pieprzem. Oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym maśle po 2-3 minuty z każdej strony. Podsmażone pstrągi przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na pozostałym ze smażenia ryb tłuszczu, podsmażyć posiekaną cebulkę, następnie wlać wino i śmietankę. Estragon umyć, osuszyć, oddzielić listeczka, posiekać i włożyć do sosu, przyprawić solą, pieprzem, papryką, sokiem z cytryny. Sos zredukować około 3-5 minut, polać na pstrągi i wstawić do nagrzanego piekarnika 15-20 minut. Gotowe pstrągi podajemy np. z zieloną mieszaną sałatą z dressingiem i ryżem. Ryba w sosie śmietanowo-winno-estragonowym jest rewelacyjna w smaku, a przepis pochodzi z blogu: Kuchnia Ireny i Andrzeja.

Smacznego!

środa, 23 stycznia 2013

Makaron z koprem włoskim, mięsem mielonym 

w sosie śmietanowo- winnym

 


 

 



4 porcje:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 400- 500 g kopru włoskiego ( jedna duża bulwa)
  • 1 duża cebula
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 150 g serka śmietankowego np.philadelphia
  • 3 łyżka oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 250 g makaronu np. (penne rigate)

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Obraną cebulę pokroić w piórka, koper umyć, osuszyć i obrać z zewnętrznej, łykowatej warstwy. Następnie odkroić nać  (odłożyć do dekoracji dania) i  spód  pokroić w talarki. 

W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę wraz z koprem włoskim przez 5 minut, doprawić solą i pieprzem. Zdjać z patelni, i włożyć mięso mielone, również podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Po czym ponownie dodać podsmażony koper i cebulę. Wlać wino, bulion warzywny. Dusić na wolnym ogniu przez 5 minut. Następnie dodać sok z cytryny, serek śmietankowy i podgrzewać do rozpuszczenia.  Na koniec dodać ugotowany makaron, całość wymieszać, podgrzewając chwilę. Serwujemy na głębokich talerzach, dekorując odłożoną zieloną nacią.

Smacznego!