Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: martini

czwartek, 25 kwietnia 2013

Makaron z szparagami, krewetkami

w sosie śmietanowym z czosnkiem niedźwiedzim

 


 

 

 

  • 300 g zielonych szparagów
  • 400 g krewetek tygrysich
  • połowa pęczka czosnku niedźwiedziego
  • 250 g makorunu wstążki
  • 2+ 1 łyżka masła
  • 5 łyżek śmietany
  • 3 łyżki wytrawnego martini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić. Zielone szparagi umyć  - obciąć zdrewniałe końcówki (1/3 długości szparaga) i pokroić ukośnie na małe kawałki, (ja pokroiłam po ugotowaniu). Ugotować w osolonej wodzie  5 minut. Wodę od szparagów zatrzymać.

Krewetki obrać z pancerzy i pozbawić głów (jeśli zostały kupione z pancerzami), pozostawiając ogonki (efekt dekoracyjny) i pozbyć się przewodu pokarmowego  jeśli posiadają. Umyty i osuszony czosnek niedźwiedzi pokroić w paski. 

W rondelku rozgrzać łyżkę masła, dodać łyżkę mąki, zarumienić. Po czym wlać 400 ml wody po szparagach, martini, śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową- sos zagotować.

Na głębokiej  patelni rozgrarzać pozostałe masło, podsmażyć szparagi przez 2-3 minuty, zdjąć z patelni. Na tej samej patelni usmażyć krewetki (3 minuty), przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do patelni z krewetkami włożyć szparagi, pokrojony czosnek niedźwiedzi, wlać sos, i ugotowany makaron. Całość wymieszać i podgrzewać chwilkę. Makaron podajemy na głębokich talerzach. Życzę smacznego!