Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: spaghetti

środa, 09 października 2013

Spaghetti z warzywami w sosie pomidorowym

 


 

  • 1 mała cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 2 małe marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 kartonik pasaty pomidorowej 500 g
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietany
  • wiórki parmezanu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 250 g makaronu spaghetti

Umyty bakłażan i cukinię, pokroić na mniejsze kawałki, a marchewkę w cienkie talarki. Obraną cebulę i  czosnek drobno posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać marchewkę, podsmażyć, po czym dodać i zeszklić cebulę wraz czosnkiem. Na końcu wkładamy kawałki bakłażana i cukini, również podsmażamy. Warzywa zalewamy pasatą pomidorową, doprawiamy śmietanką, solą i pieprzem,  dusimy na wolnym ogniu około 10 minut.

Makaranon ugotować według przepisu na opakowaniu. Gotowe warzywa w sosie pomidorowo- śmiatanowym podajemy z ugotowanym makaronem posypując wiórkami parmezanu. Smacznego.

piątek, 12 października 2012

Spaghetti w sosie śmietanowo- pomidorowym

 



 

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 250 g pieczarek
  • 250 g mięsa wołowego mielonego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 300-400 g passaty (sos pomidorowy w kartoniku)
  • 100 g kwaśnej gęstej śmietany 24% tł.
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, suszona bazylia do smaku

Makaron ugotować według  wskazówek na opakowaniu tak, by nie był zbyt miękki. Pieczarki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek, obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, następnie dodać mięso, pieczarki, podsmażyć. Po krótkim podsmażeniu wlać passatę, przyprawić solą, pieprzem, bazylią. Dusić przez około  10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę, podgrzewamy. Makaron rozkładamy na talerze, polewamy sosem, gotowe!  Pycha!

Smacznego :-))

sobota, 05 maja 2012

   Spaghetti  z  kurczakiem

 

 



Danie błyskawiczne w niecałe  20 minut. Smaczne, proste  danie na obiad dla zapracowanych, miłośników makaronu,  dzieci i nie tylko. Polecam gorąco !

  • 2 piersi z kurczaka
  • 250 g makaronu spaghetti
  • 400 g pomidorów krojonych ( z puszki )
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól mrska, świeżo zmielony biały pieprz
  • 100 g słodkiej śmietany
  • 25 g tartego parmezanu

 

Spaghetti ugotować al dente. Pierś z kurczaka pokroić w paski, cebulę i czosnek drobno posiekać. Oliwę rozgrzać na patelni, podsmażyć mięso, dodać cebulę i czosnek, krótko podsmażyć. Przyprawić solą, pieprzem, bazylię, dodać pomidory. Poddusić 2-3 minuty. Wlać śmietanę, dodać parmezan. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Sos połączyć z makaronem. Podawać.

Smacznego :)