Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: sos czosnkowy

piątek, 09 sierpnia 2013

 Sałatka z tortellini i brokułami

 


 

 

  • 1 op. tortellini (smak dowolny)
  • 1 brokuł

Sos czosnkowy:

  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 2 małe ząbki czosmku
  • 200 g jogurtu greckiego naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru

Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wystudzić. Brokuł ugotować al'dente i po ostudzeniu dzielimy na różyczki. 

Przygotować sos: Obrany czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z jogurtem, majonezem, koperkiem, przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.

Tortellini wymieszać delikatnie z brokułami, polać sosem czosnkowym. Sałatka jest błyskawiczna do zrobienia i oczywiście pyszna. Smacznego!

 

piątek, 15 czerwca 2012

 Sałatka  z  brokuła  i  fety


 

  • 1 brokuł
  • 200 g fety greckiej
  • 2 łyżki majonezu
  • 5 łyżek jogurtu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, słodka paryka w proszku

Jogurt połączyć z majonezem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, doprawić solą, pieprzem, paryką.Fetę pokroić w kostkę.

Brokuł podzielić na rożyczki, umyć.  Blanszujemy: wkładamy rożyczki  do wrzącej wody z dodatkiem soli oraz cukru i gotujemy bez przykrycia przez 3 minuty. Po ugotowaniu brokuły odsączamy i przelewamy zimną wodą.

Brokuły i fetę układamy w naczyniu, polewamy sosem czosnkowym. Gotowe. Mała uwaga: ponieważ brokuły były blanszowane sałatka może “poleżeć”dłużej w lodówce.

Smacznego :)


wtorek, 22 maja 2012

  Pita  z  warzywami


Pita z warzywami z sosem czosnkowym, moja ulubiona. Jestem jej wierna od lat, i szczerze mówiąc nigdzie lepszej nie jadłam. Skład  i ilość warzyw może być dowolna, to co lubicie. Ale sos czosnkowy jest niezastąpiony. Polecam gorąco.

  • pomidor
  • ogórek
  • ogórek słodko-kwaśny
  • dowolna sałata
  • czerwona cebula
  • rzodkiewka
  • natka pietruszki
  • koperek
  • szczypiorek
  • bułki pita  (do kupenia w supermarketach)

sos czosnkowy :

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 duże łyżki majonezu winiary
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska, biały pieprz, słodka papyka
  • 1 łyżka drobno posiakanego koperku

Sos czosnkowy: czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z jogurtem, majonezem, koperkiem, przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką. Odstawić w chłodne miejsce przynajmniej na 30 minut.

Warzywa umyć, pokroć na większe kawałki. Chlebek pita delikatnie namoczyć, odczekać chwilę, odciąć kawałek górnej części, po czym opiec w opiekaczu lub tosterze. Warzywa wkładać do środka ciepłej jeszcze bułki, polać obficie sosem czosnkowym.

Smacznego!