Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: racuchy

czwartek, 24 października 2013

Racuchy  drożdżowe  z jabłkami

 


 

 

 

  • 500 g mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 40 g drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 3-4 jabłka
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • masło klarowane do smażenia

Drożdże z 1 łyżką cukru rozpuścić w połowie szkanki mleka, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Obrane jabłka pokroić wkosteczkę. Mąkę przesiać do większej miski, dodać jajko, cukier, cukier waniliowy, sól, pozostałą ilość mleka, gotowy rozczyn. Ciasto dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić 1,5- 2 godziny do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwioło objętość, dodać pokrojone jabłka. Ciasto odstawić ponownie do wyrośnięcia na 20 minut. Ciasto powinno być gęste, ciągnące ale nie rzadkie.

Rozgrzać masło na patelni (np. ceramiczna, potrzebna jest wtedy  mała ilość tłuszczu).

Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta (używamy dwóch łyżek, można zamoczyć w ciepłej wodzie) na jednego placka, rozsmarować je na bardziej płaskie. Smażyć  na  średnim ogniu  do czasu aż placki urosną i będą ładnie zarumienione z obydwu stron. Po upieczeniu ułożyć na ręcznikach papierowych. Ułożyć na talerzu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!